Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Ravintolayrittäjä Annika Fellman kertoo, että uusi lounasravintola on hänelle itselleenkin motivoivaa. – Tämä tuo vaihtelua 13 vuoden ruukki-jakson jälkeen.
Marko Wahlström
LOVIISA, UUSIKAUPUNKI–RUOTSINPYHTÄÄ Loviisalainen ravintolayrittäjä Annika Fellman ei ole lamautunut koronan takia, vaikka hallituksen toimet ovat vieneet ajoittain motivaatiota.
–?Toki joskus olen havainnut, että motivaatio on ollut kadoksissa. Ryhdyin 13 vuotta sitten yrittäjäksi, koska ajattelin, että saan tehdä niin kuin itse haluan. Nyt viimeiset kaksi vuotta on joku muu määrännyt, miten näitä hommia tehdään.
Itäväylä-lehti kävi haastattelemassa loviisalaista ravintolayrittäjää viime maanantaina, kun hän avasi uuden lounasravintolan Loviisan Johtajantiellä.
– Melkein tiedän, että siinä tulee käymään niin, että ravintolarajoituksia on tulossa, koska tautitapaukset ovat nyt niin hurjia, hän ennakoi toissapäivänä.
Fellmanilla on toinen ravintola Ruotsinpyhtää ruukissa, ja sen aukioloaikaa on rajoitettu kahteen päivään viikossa.
Valtioneuvosto: Ravintolat saavat olla auki kello 05–18
Loviisalaisravintoloitsijan mukaan tuore rajoituspäätös tuskin pelastaa mitään, mutta.
– Jotain näkyviä toimia hallituksen on odotettu tekevän. Ihmiset ovat olleet niin vihaisia siitä, että lasten harrastukset ovat jäähyllä ja samalla on vedottu siihen, että ravintolassa saa "ryypätä", hän sanoi.
Valtioneuvosto kertoi tiistai-iltana muuttaneensa asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian leviämisen estämiseksi kaikissa Suomen maakunnissa.
– Jatkossa kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18. Anniskelu päättyy kello 17. Uusi aukiolorajoitus on voimassa tammikuun loppuun. Ravintolan saa pitää avoinna asiakkaille kello 05–18. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.
Koronapandemian alkaessa raaka-aineet ja ruoat uusjakoon
Yksityisenä ravintolayrittäjänä Annika Fellman jätti viestin pääministeri Sanna Marinin (sd.) Facebook-seinälle, jos maan hallitus joutuu tekemään päätöksen ravintoloita koskevan sulkupäätöksen.
–?Toivon, että aikataulutuksen kanssa olisi jotain järkeä. Kun korona vuonna 2020 alkoi ensimmäisen kerran, ravintolasulku tuli aivan yllättäen. Olin silloin ehtinyt tehdä ison raaka-ainetilauksen, jolla ei ollut mitään käyttöä, hän toivoi.
Yrittäjä joutui silloin nopeasti keksimään, miten sai muun muassa tilatut paahtopaistit muutettua rahaksi – ja kutsui ihmisiä hakemaan ruokaa kotiin.
–?Toivottavasti asia hoidetaan nyt fiksummin, hän jatkaa ja kertoo miettineensä take away -annosten ja kotiruokapakettien myynnin aloittamista.
"Catering-liiketoiminnalle piti löytää isommat keittiötilat"
Loviisan entisen ammattioppilaitoksen ruokala on muuntautunut sisustukseltaan lämminhenkiseksi lounasravintolaksi erillisine kabinettitiloineen.
–?Ajatus sai alkunsa ruukin viime kesän ryntäyksestä, jolloin huomasin, että keittiömme siellä osoittautui pieneksi catering-toimintaamme ajatellen.
Johtajantie 12:n kiinteistön nykyisin omistavan Hilding Business Parkin perustaja, yrittäjä Ken Ryynäsen tarjoilema keittiötilojen esittely sytytti Fellmanissa kipinän.
–?Kun kuulin, että joku pääkaupunkiseudulta oli kysellyt tiloja, päätökseni tekeminen nopeutui. Asiaa vahvisti ruukin hiljentyminen entisestään talvikausina, hän jatkoi.
Lounasravintola Fellmanni on avoinna Strömforsin ruukissa tällä hetkellä vain perjantaisin ja lauantaisin.
Hävikkilounaat edullisesti päivän päätteeksi
Uusi lounaspaikka on avoinna maanantaista perjantaihin. Lounasta on tarjolla arkisin kello 10–14.30. Ovet avautuvat jo kello 8.
Tarjolla on kotiruokatyyppistä ruokaa.
–?Pyrin siihen, että joka päivä olisi joku lihavaihtoehto, toisena kana tai kala sekä yhtenä kasvisvaihtoehto, joka on joskus täysin vegaaninen, Annika Fellman kertoi.
Avajaispäivänä viime maanantaina asiakaskunta oli miesvoittoista.
–?Asiakkaat olivat tästä teollisuusalueelta ja jonkin verran keskustasta, Fellman jatkoi.
Lounasajan päätyttyä ravintola myy hävikkilounaat aina edullisesti.
–?Lounaiden lisäksi teemme myös kaikenlaisia leivonnaisia.
Lounasravintolassa on noin 50 asiakaspaikkaa, joista 75 prosenttia koronatilanteen takia käytössä.
Ensi kesä on varattu ja seuraavaa kesää myydään
Koronapandemia kuritti myös catering-liiketoimintaa.
–?Ensi kesä on kivasti myyty jo melkein täyteen ja seuraavaa kesää olen jo myynyt. Häät varataan todella ajoissa, ja varsinkin heinäkuun kuukaudet menevät äkkiä, Annika Fellman kertoi.
Johtajantien keittiötilat isoine kylmiöineen antavat hyvän selustan catering-toiminnalle.
»» Uudet ravintolarajoitukset ja ohjeet löytyvät täältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot