Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Tuotekehittelyn lisäksi jäätelötehtailija miettii myös jäätelöpakkausten ekologisuutta. – Tämä on pahvinen jäätelöastia, kun yleensä ne ovat muovisia. Pahvipakkauksen on valmistanut StoraEnso. Käytön jälkeen sen voi laittaa kierrätykseen, yrittäjä Samuli Wirgentius kertoo.
Marko Wahlström
PORVOO, TARMOLA Artesaanijäätelöä valmistava porvoolainen jäätelötehdas pääsi kolmisen viikkoa sitten aloittamaan tuotannon uusissa, aiempaa isommissa tiloissa Porvoon Tarmolassa. Saman teollisuushallin toisessa päädyssä tilaa oli aiemmin noin 70 neliömetriä, kun nyt tilaa on reilu toista sataa neliötä.
–?Täällä on kolme vanhaa laitetta ja loput ovat uusia. Uutta on myös pikapakastuskaappi, jäätelötehtailija–ravintoloitsija Samuli Wirgentius, 40, kertoo.
Tehtaalla on nyt kiinteästi asennettuna maitohuone ja pakastushuone.
–?Punaiset tiilipiiput vain puuttuvat, niin voisi puhua todellisesta tehtaasta, Wirgentius naurahtaa.
Jäätelömakuja siunaantunut jo 72 erilaista
Jäätelön valmistus ei ole aivan yksinkertainen prosessi.
–?Ensin se kypsennetään 85 asteessa, sitten jäähdytetään ja laitetaan jäätelökoneeseen, josta se valutetaan meidän omiin tai asiakkaiden astioihin. Lopuksi jäätelö karkaistaan pakastushuoneen - 43 asteessa, Wirgentius kertoo.
Valmiit tuotteet lähtevät asiakkaille tuotantotilojen toisesta päädystä, josta ne voidaan lastata suoraan kuljetusautoon.
Kaksi vuotta sitten perustetulle jäätelötehtaalle on siunaantunut jo 72 erilaista makua.
–?Makuja on tullut asiakkuuksiemme kautta. Suurin osa asiakkaistamme löytää niistä mieluisensa maun. Lähtökohtanamme on se, että jäätelön raaka-aineen täytyy olla helposti saatavilla, Wirgentius sanoo.
Ensimmäiset jäätelöt myytiin ravintola Hanna-Marian terassilla olleesta jäätelövaunusta vappuna 2017.
–?Silloin makuja ei ollut kuin kymmenkunta, mutta niiden määrä alkoi jo silloin kasvaa, Wirgentius kertoo.
Jäätelötehtailijan elämä on mielenkiintoista.
–?Uusimmat jäätelölajit valmistamme ravintola Ranta-aitalle: ne ovat tyrnilikööri ja vaniljayusu. Yusu on aasialainen sitrushedelmä, Wirgentius sanoo.
Menekiltään suosituimmat jäätelömaut ovat vanilja ja suklaa. Vanilja on jäätelöiden ”Mersu”, jäätelötehtailija naurahtaa.
– Tähän on tultu. Kun aiemmin availin litran maitopurkkeja, nyt otamme maidon jäätelön valmistukseen tällaisesta noin 500 litran tankista, Samuli Wirgentius tuumaa.
Marko Wahlström
Uudet tuotantotilat triplaavat vuosituotannon
Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan vuosituotanto ennen tuotantotilojen laajennusta oli noin 20?000 kiloa.
– Viime kesä oli hyvä. Silloin tein jäätelöä yötä myöden, Wirgentius sanoo.
Uusien tuotantotilojen myötä vuosituotanto kolminkertaistuu.
–?Toivon, että saan valmistettua jäätelöä myös vähemmillä työtunneilla ja kerralla isomman määrän, Wirgentius jatkaa.
Jäätelötehdas on suunnannut jäätelö- ja sorbettituotantonsa hotelli-, ravintola- ja catering-alan toimijoille.
–?Vähittäiskauppaa varten meillä on suunnitteilla visio jäätelöjoulukalenterista, johon on pakattu 24 jäätelöä. Prototyyppi on jo olemassa, Wirgentius paljastaa.
Jäätelötehdas toimittaa jäätelöitään itse eri puolille itäistä Uuttamaata ja savonlinnalaiseen Hotelli Hospiziin.
–?Lisäksi teemme yhteistyötä alan valtakunnallisen toimijan kanssa. Heillä on jälleenmyyjiä Hangosta Nuorgamiin
Yrittäjäura alkoi ravintola Postresista Helsingistä
Jäätelötehtaan taustalla toimii Local Artisans Oy:n pyörittämä ravintola Vanhan Porvoon Glassikko, joka toimii Kirkkotori 7:ssä.
–?Siellä mietimme jäätelötehtaan perustamista, hän muistelee.
Wirgentius aloitti yrittäjäuransa perustamalla ensimmäisen ravintolansa, vuonna 2008 yhden Michelin-tähden saaneen Postresin, Helsinkiin vuonna 2006.
–?Vuonna 2014 siirryin Vanhaan-Porvooseen ravintola Sicapelleen, Wirgentius kertoo.
Ravintoloitsijan perheeseen kuuluvat vaimo Heidi sekä pojat Elias (6), Oskar (5) ja Viljam (1,3).
Neljä kesäpistettä Porvoossa, jäätelöpyöriä neljässä kaupungissa
Tuotantotilojen laajennuksen johdosta yritys avaa kaksi uutta jäätelökioskia Porvooseen.
–?Vanhan Porvoon Glassikon sekä Gabriel Hagertin kujan jäätelökioskin ja Hanna-Marian terassin jäätelömyyntipisteiden lisäksi avaamme jäätelökioskin Itäiselle Rantapromenadille ja Tykkikioskin vanhan sillan kupeeseen, Wirgentius kertoo.
Lisäksi jäätelöä myydään myös polkupyörävaunuista.
–?Helsingissä liikkuu kolme pyörää sekä Porvoossa kaksi, Kotkassa yksi ja Savonlinnassa yksi pyörä, Wirgentius jatkaa.
Tulevana kesänä yritys mahdollistaa yli 30:lle nuorelle kesätyöpaikan myyntipisteissään.
–?Jäätelönmyynti on monen nuoren ensimmäinen kesätyö. Koulutamme nuoret työelämän tavoille ja meidän yrityksemme tyyliin tehdä asioita, Wirgentius kertoo.
Yritys työllistää vakituisesti ympäri vuoden 6–7 työntekijää.
Uusissa tuotantotiloissa on huomioitu myös työergonomia. – Erilaiset nostimet helpottavat työskentelyä, mikä lisää omaa hyvinvointia ja jaksamista työssä, jäätelötehtailija Samuli Wirgentius kertoo.
Marko Wahlström
Vanhan Porvoon Hillotehdas aloittaa toimintansa
Kesäpainotteisen jäätelösesongin rinnalle Samuli Wirgentius ja yhtiön seitsemän muuta osakasta ovat kehitelleet Vanhan Porvoon Hillotehtaan toiminnan.
–?Uudet tuotantotilat mahdollistavat, että voimme hyödyntää kapasiteettia sesongin ulkopuolella hillojen tuotantoon, Wirgentius kertoo.
Hän laskeskelee, että parasta hillosesonkia on marras–joulukuu.
–?Hillojen valmistuksessa voimme hyödyntää myös samoja raaka-aineita kuin jäätelömakujen valmistuksessa, Wirgentius toteaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot