Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Loviisalainen Hardomin leipä on pienleipomo, jota pyörittää yrittäjä Maija Laitikas. Leipomo nappasi saaristolaisleivällään hopeaa artesaaniruoan SM-kilpailuista viime viikonloppuna.
Arkisto/Mia Smolander
JYVÄSKYLÄ–LOVIISA–PORVOO Viime viikonloppuna järjestetyssä artesaaniruoan avoimissa SM-kilpailuissa Jyväskylässä arvioitiin 122 kilpailutuotetta 62 yritykseltä. Palkintosijoille ylsivät loviisalainen Hardomin Leipä ja porvoolainen Gunnel Englund.
Hardomin kylässä alkunsa saanut yhden hengen pienleipomo sijoittui hopealle saaristolaisleivällään.
–?Ensimmäiset vuodet leivät paistettiin puu-uunissa ja siitä pikkuhiljaa harrastuksesta alkoi muodostumaan työ Reko-rinkien ja torimyynnin myötä. Alusta asti on ollut selvää, että tuotteissa ei käytetä mitään säilöntä- ja lisäaineita, yrittäjä Maija Laitikas kertoo.
Nykyisin leipomo toimii Loviisan Kuningattarenportissa, jossa sillä on pieni leipomo ja myymälä. Leipomo toimittaa leipiä myös lähialueen kauppoihin ja ravintoloihin.
Omassa kilpailuluokassaan kunniamaininnan sai Gunnel Englund Pellingin saaristosta pikkelsimäisellä konjakki–kirsikka-tuotteellaan.
Kilpailu käytiin viime lauantaina. Voittajatuotteet olivat sunnuntaina esillä Wemmi-syysmarkkinoilla Jyväskylän Paviljongissa. Mukana oli yrityksiä Suomen lisäksi myös Virosta ja Latviasta.
"Artesaaniruuassa tärkeintä on maku"
Kilpailun tuomarina toiminut Margot Wikström toteaa, että tuotteiden arviointi vaatii todellista paneutumista. Tackorkin tilaa Nauvossa, Turunmaalla pitävä Wikström on yksi artesaaniruuan pioneereistä maassamme.
–?Tärkeintä artesaaniruoassa on lopulta maku. Sen tulee voittajatuotteessa olla kohdallaan. Tuomareiden tärkeä tehtävä on auttaa yrityksiä tuotteiden kehityksessä ja kilpailun avulla tehdä artesaaniruokaa näkyväksi Suomessa, hän kertoo.
Tämän vuoden kilpailun teemana olivat villiyrtit. Osassa tuotteista olikin hyödynnetty muun muassa nokkosta ja koivunlehteä. Snaksit-kategoriassa kultaa voittaneesta marengista ja hapatetun maidon kategoriassa niin ikään voittajaksi valitusta jogurtista löytyy puolestaan kuusenkerkkää.
–?Kilpailu oli kovatasoinen. Yhteistyö eri toimijoiden ja maakuntien välillä on erittäin tärkeää myös yritysten ja tuotteiden kehityksen kannalta. Ideat on tehty jaettavaksi ja yhdessä olemme enemmän, kilpailunjohtaja Leena Pölkki toteaa.
Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun Koordinaatio 2 -hanke yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot