Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Euroopan pelastus- ja rajaviranomaisten harjoitus- ja seminaaritapahtuma on tuonut hyvää mainosta niin Porvoolle kuin Taidetehtaalle. Kaikki ovat olleet tosi tyytyväisiä fasiliteetteihin, palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta sanoo.
Marko Wahlström
PORVOO, LÄNSIRANTA Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on isännöinyt Porvoon Taidetehtaalla tällä viikolla ensimmäistä kansainvälistä harjoitusta, jonka aiheena on merellinen toiminta. Harjoitus- ja seminaariviikko alkoi maanantaina ja päättyy huomenna perjantaina.
–?Torstain seminaarissa aamupäivällä vedettiin yhteen maanantain, tiistain ja keskiviikon harjoitukset alueittain. Iltapäivällä oli vuorossa ulkopuolisia luennoitsijoita, palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastukselta kertoi.
Alkuviikosta järjestettiin virtuaalinen suuronnettomuusharjoitus, jonka yksi osa oli öljyntorjunta.
–?Kyseessä oli monialainen merionnettomuus, jossa matkustaja- ja rahtilaiva törmäsivät. Molemmat alukset vaurioituivat ja menivät ohjauskyvyttömiksi. Lisäksi öljytankkeri ajautui karille.
Harjoitus toteutettiin neljässä vaiheessa: hälytys, pelastustyö, ympäristövahinkojen huomioiminen ja pitkän ajan seuranta
– Kolme ensimmäistä vaihetta ajoittuivat kolmelle ensimmäiselle vuorokaudelle. Pitkän tähtäimen seurannassa huomioidaan asioita, kun onnettomuudesta on kulunut kuukausi. Esimerkiksi onko silloin vielä esimerkiksi öljyä rannoilla, Lyttinen kertoi.
Harjoituksen toteuttaa EU Modex, joka toimii Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin ohjauksessa.
Kielten suloinen sorina on soljunut Porvoon Taidetehtaalla tällä viikolla.
Marko Wahlström
Harjoitus toteutettiin neljässä pöydässä videon avulla
Harjoitukset toteutettiin neljässä pöydässä, jotka ovat itämeren pöytä (Suomi, Ruotsi, Tanska ja Saksa). Mustanmeren pöytä (Bulgaria ja Romania), Välimeren pöytä (Italia, Turkki,. Malta ja Espanja) ja Atlantin/Pohjanmeren pöytä (Portugali, Ranska, Belgia ja Hollanti).
–?Alueet ovat toteuttaneet samaa skenaariota virtuaalisesti rakennetun videon avulla. Pöydät ovat keskustelleet siitä, mitä heidän alueellaan pitäisi ottaa huomioon, Lyttinen jatkoi.
Esimerkiksi Itämeren pöytä on miettinyt esimerkiksi mitä maita näin laaja-alaiseen onnettomuuteen hälytetään mukaan
–?Harjoituksessa ei ole tarkasti yksilöity maita, vaan puhutaan S-landista, F-landista ja E-landista, jotta peliä voidaan pelata jokaisessa ympäristössä.
Jokainen pöytä teki neljän tunnin vaiheen jälkeen alueittain yhteenvedon, jotka osallistujat kävivät yhdessä läpi.
–?Tänään aamupäivällä tuloksia käytiin harjoitusvaiheittain läpi. Tuloksia peilattiin kahteen todelliseen onnettomuuteen: Italiassa vuonna 2012 kaatuneeseen matkustaja-alus Costa Concordiaan ja vuonna 2017 Pireuksen satamassa Ateenassa tapahtuneeseen öljyvuotoon. Onnettomuuksista ovat olleet kertomassa pelastustöissä mukana olleet henkilöt.
Tiedon ja kokemusten jakaminen on erittäin tärkeää pelastusalalla. – Sellaisia, jotka ovat perehtyneet alaan kokonaisuudessaan, ei ole kovin monia ja tietämys on harvojen käsissä, tekninen vastaava Markus Nystedt (vas.) Lamorilta sanoo ja palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta nyökkää vierellä.
Marko Wahlström
Esillä öljyntorjunnan ratkaisuja ja alan näkymiä
Seminaarin torstai-iltapäivän luennoilla kerrottiin muun muassa eri öljyntorjuntaprojekteista.
Tutkimuspäällikkö Justiina Halonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:sta kertoi öljyntorjunnan tutkimukseen, testaukseen ja harjoitteluun soveltuvasta oppilaitoksen allasympäristöstä, joka on mittaluokassaan ainoa Suomessa.
Euroopan meriturvallisuusvirasto (EMSA) kertoi uusistaa näkymiä ja porvoolaisen Lamor Corporationin edustaja kertoi uusiutuvien polttoaineiden keräämisestä laitevalmistajan näkökulmasta.
–?Uusiutuvien polttoaineiden keräyksessä tulee haasteita, joista osalle löytyy jo ratkaisuja ja osaa täytyy vielä kehittää, tekninen vastaava Markus Nystedt Lamorilta kertoi.
Porvoolaisyrityksellä on pitkä historia öljyntorjunnasta, joka on viime vuosien aikana entisestään kasvanut. Iso kehitysaskel yhtiössä on ollut siirtyminen laitevalmistajasta myös palvelun tuottajaksi.
–?Aiemmin olimme pelkästään laitetoimittaja. Nykyisin myymme myös palvelua: esimerkiksi Saudi-Arabian öljyntorjunnasta hoidamme heidän Punaisenmeren öljyntorjuntaoperaation meidän hankkimilla aluksilla ja kalustolla kokonaisuudessaan, Nystedt jatkoi.
Lamor tapaa pelastusalan toimijoita kiertäessään messutilaisuuksissa eri puolilla maailmaa esittelemässä öljyntorjuntaosaamistaan.
–?Tiedon ja kokemusten jakaminen on erittäin tärkeää alalla. Sellaisia, jotka ovat perehtyneet alaan kokonaisuudessaan, ei ole kovin monia, Nystedt sanoi.
Seminaarin päätöstilaisuus pidetään perjantaiaamuna.
Euroopan pelastustoimen ja rajavartiostojen yhteisen harjoitus- ja seminaariviikon päätapahtuma kokosi Porvoon Taidetehtaan Tehdassaliin yhteensä lähes sata henkilöä 14:stä eri maasta.
Marko Wahlström
Paikan päällä lähes sata osallistujaa
Viikon aikana pidettyihin harjoituksiin on osallistunut paikan päällä Porvoossa 90 henkilöä 14:stä eri maasta.
–?Harjoitus on laatuaan ensimmäinen Modex-harjoitus, jossa ollaan koolla samojen seinien sisällä. Euroopassa on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana toista sataa Modex-harjoitusta, joissa on oltu kentällä ja liikuteltu joukkoja fyysisesti, Lyttinen kertoi.
Harjoitus on myös ensimmäinen, joka käsittelee merellistä onnettomuutta.
–?Harjoitukseen osallistuu pelastustoimen ja rajavartiostojen edustajia eli henkilöitä, joiden vastuulla merellinen toiminta on. Osallistujien lisäksi mukana on ollut laivavakuutusyhtiöiden edustajia, laivaomistajia, eläinasiantuntijoita ja Euroopan komission edustajia, Lyttinen kertoo.
Viikon seminaari striimattiin suorana verkkoon ja lähetystä seurasi linjoilla noin 50 ihmistä eri puolilla Eurooppaa. Paikan päällä Porvoossa oli 90 henkilöä.
Marko Wahlström
Sisäministeriön pelastusosasto lähetti tiedustelun
Porvooseen tapahtuman järjestäminen rantautui Euroopan-laajuisen konsortion (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V., Transport Malta, Italian pelastustoimi, harjoituksen onnettomuusskenaarion itävaltalaiset luojat, arvioijana toimiva KSK ja Suomi) pyynnöstä.
–?Sisäministeriön pelastusosastolta tuli tiedustelu olla järjestävänä tahona, koska merellinen toiminta ja öljyntorjunta näyttäytyvät seminaarissa vahvasti – ja sopivat Porvooseen, Lyttinen kertoi.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen tehtävänä on ollut järjestää tilat, majoitukset, ruokailut ja kuljetukset sekä muut käytännön järjestelyihin liittyvät asiat. Itse harjoituksen skenaarioon pelastuslaitos ei ole puuttunut.
–?Torstain seminaariin osallistui alkuviikon harjoituksiin osallistuneiden lisäksi kymmenkunta ulkopuolista, Lyttinen jatkoi.
Seminaari striimattiin verkkoon ja linjoilla oli noin 50 etäosallistujaa eri puolilla Eurooppaa.
–?Lisäksi Etelä-Amerikasta ja Karibian maista on ollut kiinnostusta, mutta eivät aikaeron takia voineet osallistua suorana. He tulevat samaan tallenteen tapahtumasta, Lyttinen kertoi.
Porvoossa pidettävä seminaari ja harjoitus ovat vuonna 2021 käynnistyneen EU-rahoituksella toimivan hankkeen lopputulosta.
Marko Wahlström
Hyvä konsepti tarjoaa eväitä paikallisharjoitukseen
Palomestari Petri Lyttinen on seurannut mielenkiinnolla sitä, miten harjoitus on rakennettu.
–?Harjoituskonseptista saisi hyvän pohjan esimerkiksi Rajavartiolaitoksen ja muutaman pelastuslaitoksen keskinäiseen harjoitukseen pienemmässä mittakaavassa hyödyntämällä tämän harjoituksen oppeja, Lyttinen sanoi.
Hänen mukaan harjoitus- ja seminaaritapahtuma on tuonut mainosta niin Porvoolle kuin Taidetehtaalle.
–?Kaikki ovat olleet tosi tyytyväisiä fasiliteetteihin.
Virkistystäkin porvoolaisesta talvimaisemasta haettiin, sillä tiistai- ja keskiviikkoiltana yhteensä 13 osallistujaa on käynyt avantouimassa Kokonniemen maauimalassa.
–?Siitä tuli puhe ja he innostuivat. Täällä on mukana ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet lunta ja jäätä, joten avanto tarjosi heille ikimuistoisen elämyksen. He eivät varmasti koskaan enää avantoon pääse, Lyttinen mainitsi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot