Viikon kysymys
A-
A+
MiePä-chatissa nuoret saavat apua anonyymisti.
Mika Laine
ITÄ-UUSIMAA MiePä-chatin ikäraja on laskettu 13 vuoteen. MiePä-chatissa saa keskusteluapua meielnterveyteen, päihteisiin ja muihin riippuvuuksiin liittyvissä asioissa. Ikärajaa laskettiin, jotta myös nuoremmilla on mahdollisuus saada tukea ammattilaiselta helposti ja luotettavasti verkossa. Aiemmin ikäraja on ollut 16 vuotta.
MiePä-chatissa keskustelu on anonyymia eikä siitä lähde ilmoitusta huoltajalle. Tarvittaessa asiaa voidaan hoitaa useammalla käynnillä ja eri menetelmien tukemana, videoyhteyden kautta. Videoyhteys vaatii vahvaa tunnistautumista, joka tehdään esimerkiksi pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla.
MiePä-chat käynnistettiin osana EU:n kestävän kasvun hanketta. Heinäkuusta lähtien palvelu toimii hyvinvointialueen rahoituksella hankerahoituksen päätyttyä.
Interventio- ja terapianavigaattorit
Alle 22-vuotiaille suositellaan Interventionavigaattorin täyttämistä. Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa nuoren, ja tarvittaessa myös huoltajan, täyttämään Interventionavigaattorin. Interventionavigaattori on täysin anonyymi sähköinen kysely, jonka kysymykset auttavat arvioimaan tilannetta.
Interventionavigaattori toimii yksinään nuoren vastauksilla eikä sen täyttämisestä mene ilmoitusta alaikäisen nuoren huoltajille tai terveydenhuoltoon. Navigaattorin kysymykset etenevät annettujen vastausten perusteella. Yli 22-vuotiaille on käytössä Terapianavigaattori.
– Terapia- ja interventionavigaattori ovat molemmat meille tärkeitä digitaalisia työvälineitä. Navigaattorit jäsentävät tietoa ja auttavat terveydenhuollon ammattilaisia arvioimaan, mikä olisi asiakkaalle paras psykososiaalisen tuen muoto, kertoo HyVä-digin palveluvastaava Enni Juusela.
Kyselyn lopussa vastaaja saa koodin, jonka hän voi halutessaan antaa ammattilaiselle. Koodin avulla ammattilainen pääsee tarkastelemaan navigaattorin yhteenvetoa vastauksista. Navigaattorit auttavat henkilöä tunnistamaan syitä vaikeaksi muuttuneelle elämäntilanteelle sekä terveydenhuollon ammattilaisia tekemään perusteltuja hoitopolkuarvioita.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot