Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoon Kråkössä sijaitsevan käsityöläispanimon perustaja on saanut hyvän lähdön. – Kuudessa viikossa olemme panneet jo noin 4 000 litraa olutta. Kaikki viedään käsistä, Robert Hägg kertoo.
Marko Wahlström
PORVOO, KRÅKÖ Porvoo on saanut ensimmäisen käsityöläispanimon, jonka tuotteet viedään panimoyrittäjän käsistä tällä hetkellä.
–?Mistään ei saanut niin hyvää olutta, että oli pakko alkaa tehdä itse, Kråkö Bryggerin perustaja Robert Hägg kertoo.
Porvoolaisella on omien sanojensa mukaan 50 vuoden kokemus olutalalta.
–?Olutta on tullut juotua jonkun verran, pitkäaikainen olutharrastaja naurahtaa.
Hägg sanoo, että Kråkössä asuva Hartwallin eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Erkki Bäckman toimi innoittajana uudelle porvoolaispanimolle.
Porvoon ensimmäinen pienpanimo valmistaa neljän olutta: Iizi Pale, Spring Ipa, Crow Ale ja Porter.
Marko Wahlström
Tuotannossa neljä erillistä olutta
Paikallisella pienpanimolla on tuotannossaan neljä erillistä olutta, joiden etiketit ja panimon logon on suunnitellut olutharrastaja Pate Pesonius.
–?Iizi Pale on raikas perus-pale ale ja siitä humaloitu versio on Spring Ipa. Crow Ale on puolestaan maltaan makuinen ja neljäs on 1st Porter, Hägg esittelee.
Häggin periaatteena on pitää oluen tekeminen riittävän yksinkertaisena.
–?Oluet pitää olla juotavia ja laadukkaita. Jos teet liian vaikeita oluita, niin ihmiset eivät tahdo niitä juoda. Oluen pitää olla sellainen, että se on helppo juoda, hän sanoo.
Panimo aloitti huhtikuun lopussa, jolloin myyntiluvat tulivat voimaan.
–?Tuotantoeriä on keitetty tähän mennessä jo 11. Kerralla valmistuu noin 400 litraa olutta, Hägg kertoo.
Hän uskoo, että ensimmäisenä toimintavuonnaan porvoolaispanimo yltää noin 30?000 litran tuotantoon.
–?Ensimmäisen kuuden viikon aikana olemme jo 4?000 litrassa ja määrät ovat lisääntymään päin. Olut revitään tällä hetkellä käsistä, Hägg sanoo.
"Olut ei tykkää matkustamisesta"
Kråköläispanimon oluita on myynnissä tällä hetkellä Porvoossa 10:ssä ravintolassa ja yhdessä vähittäiskaupassa.
–?Pienpanimoiden osalta Porvoossa on ollut tähän asti tyhjiö, Hägg kertoo.
Hänen mukaan paikalliselle oluelle on ollut kysyntää.
–?Monet ravintolayrittäjät ovat sanoneet, että etenkin ulkomaiset turistit ovat kysyneet paikalliset oluen perään, Hägg sanoo.
Panimomestarin mukaan olut parhaimmillaan, kun se tuotetaan mahdollisimman lähellä kuluttajaa.
–?Olut on tuoretuote, joka ei tykkää matkustamisesta. Varsinkin Ipa-tyylisten ja muiden enemmän humaloitujen olueiden humaluus kestää enintään muutaman kuukauden, jonka jälkeen maku alkaa hiipua, Hägg sanoo.
Kråkö Bryggeri valmistaa tilauksesta myös nimikko-olutta.
–?Tällä hetkellä teemme Raf Alea porvoolaiselle Rafael's Steakhouse & Bistrolle sekä nimikko-olutta Hamarin SEO:lle ja m/s J.L. Runebergille, Hägg kertoo.
Kråkön vanha ruotsinkielinen koulu on saanut uuden elämän paikallisena panimona.
Marko Wahlström
Yrittäjällä pitkä tausta liike-elämässä
Kråkössä asuvalla Häggillä on taustaa liike-elämän palveluksessa, sillä hän on Combinent- ja Enervent-nimisten yritysten perustaja ja kehittäjä. Yritykset hän möi vuonna 2007.
–?Kiinteistöt ovat yhä omistuksessani ja teollisuuskiinteistöjen vuokraus on päätoimialani, Hägg kertoo.
Hägg osti naapurissa sijainneen Kråkön vanhan ruotsinkielisen koulun ja sen kolme rakennusta. Koulun toiminta päättyi vuonna 2017.
Panimon sydän entisessä voimistelusalissa
Pienpanimon sydän eli panimotila toimii Kråkön koulun vanhimmassa, vähän yli 100-vuotiaassa rakennuksessa.
–?Panimolaitteisto sijaitsee koulun vanhassa voimistelusalissa. Vierelle valmistuneessa ravintolatilassa toimi aiemmin veistosali, Hägg kertoo.
Entisen koulun toiseksi uusimmasta rakennuksesta tulee taidegalleria ja ateljée. Viimeksi eli vuonna 1958 valmistuneeseen kolmanteen rakennukseen tulee puusepänverstas ja pari asuntoa.
–?Rantaan tulee 20-metrinen betonilaituri, jolloin alueelle pääsee myös veneellä, Hägg kertoo.
Pitäjän suurin anniskelualue
Kråkö Bryggeri sijaitsee alueella, jolla on pinta-alaa reilu 15?000 neliömetriä.
–?Tämä lienee pitäjän suurin anniskelualue, sillä anniskelu on sallittu koko alueella. Ajatuksena on tehdä tästä puistomainen, jonne ihmiset voivat tulla piknikille ja istua viltin päällä nurmikolla, Hägg kertoo.
Hän myöntää, että koronavirusepidemia auttoi suunnittelussa.
–?Alunperin suunnittelimme hakevamme anniskelulupaa talon edustalle sijaitsevalle terassille. Saimme kuitenkin anniskeluluvat koko alueelle, Hägg iloitsee ja kiittää viranomaisia positiivisesta ajattelusta.
Ravintolaan tarjolle snacks-tyylistä ruokaa
Panimoravintola avannee ovensa virallisesti heinäkuun aikana.
–?Oluen lisäksi ravintolaan tulee tarjolle snacks-tyylistä ruokaa sekä muitakin juomia, Hägg jatkaa.
Sisätiloihin tulee 50 anniskelupaikkaa ja terassille 50 paikkaa. Virallisen luvan mukaan pihalla anniskelupaikkoja on 500.
–?Haluamme tuoda markkinoille uudenlaista ajattelua, Hägg kertoo.
Galleri Skolanissa voi pitää taidepäiviä
PORVOO, KRÅKÖ Valkoiseen taloon nouseva Galleri Skolan on Robert Häggin puoliso, filosofian maisteri Helena Rajalinnan valtakuntaa.
–?Siinä toimii oman ateljéetilani. Lisäksi toiseen entiseen luokkahuoneeseen voi tulla vuokratuoliperiaatteella työskentelemään, hän kertoo.
Galleriassa tulee olemaan eri taiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä.
–?Olutmaisteluiden yhteydessä järjestettävien virkistäytymispäivien ohjelmassa voi olla myös ohjattua taidetyöskentelyä, ekspressiivisen taideterapia- ja työnohjaajakoulutuksen suorittanut, yli 30 vuotta taiteen parissa toiminut, öljyllä maalannut Rajalinna jatkaa.
Kråkön luonto tarjoaa mahdollisuuden pitää ryhmille esimerkiksi metsäkävelyä tai mindfullness-retriittejä. MARKO WAHLSTRÖM
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot