Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kymenlaakson Sähkön liikevaihto kasvoi viime vuonna edellisvuodesta, mutta liiketulos heikkeni.
Arkisto/Kymenlaakson Sähkö
ITÄ-UUSIMAA Energiakriisi muutti energia-alan toimintaympäristöä pysyvästi viime vuoden aikana. Kymmenen kaupungin ja kunnan omistamalla Kymenlaakson Sähkö Oy:llä sekä sähkön käyttö että myynti vähenivät.
Energiakonsernin pientuotannon suosio kasvoi edelleen. Yhtiön hiilineutraalin tuotannon oli viime vuoden lopussa noin 96 prosenttia.
Energiakriisin seurauksena yhteydenottojen määrä asiakaspalveluun kasvoi ennätyksellisen paljon. Yhtiön asiakaspalvelu vastaanotti viime vuonna yli 83 000 puhelua ja yli 21 000 sähköpostia.
Puheluiden määrä on kasvanut kahdessa vuodessa 34 prosenttia ja yhteydenotot sähköpostitse 62 prosenttia.
Yhtiön oman arvion mukaan sen asiakaspalvelu onnistui ruuhkaisessa ja paineisessa tilanteessa hyvin, kun asiakastyytyväisyys- ja suosittelumittareille asetetut tavoitteet ylitettiin.
Toimitusjohtaja: "Energiakriisin vaikutukset näkyvät yhtiön tuloksessa"
Tytäryhtiö Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n alueella sähkönkäyttö väheni edellisvuoteen verrattuna hieman yli 7 prosenttia. Sähkön käytön väheneminen johtui edellisvuotta lämpimämmästä talvesta, energiahinnan noususta ja syksyllä käynnistetystä valtakunnallisesta Astetta alemmas -sähkön säästökampanjasta.
Energiakonsernin sähkön myynti laski edellisvuodesta. Sähköä myytiin 1 087 (1 115) miljoonaa kilowattituntia.
– Energiakriisin vaikutukset näkyvät yhtiön tuloksessa. Energialiiketoiminnan tulos oli tappiollinen, kun sähköä myytiin asiakkaille huomattavasti alle hankintakustannusten. Kustannukset nousivat merkittävästi, kun sähköä hankittiin arvioitua enemmän spot-markkinahinnalla Olkiluoto 3 -laitosyksikön käyttöönoton viivästymisen takia. Ydinvoimalan käyttöönotto kasvattaa yhtiön omistaman sähköntuotannon määrää yli 50 prosentilla, toimitusjohtaja Aku Pyymäki kertoo tiedotteessa.
Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle 2,8 miljoonan euron osingon jakamista eli 16,90 euroa osakkeelta. Omistajakunnat ja -kaupungit ovat Hamina, Hollola, Kouvola, Lapinjärvi, Loviisa, Luumäki, Myrskylä, Orimattila, Pukkila ja Virolahti.
Loviisan kaupunki on yhtiön suurin omistaja. Loviisan kaupunki osti Kymenlaakson Sähkön osakkeita Askolan kunnalta vuonna 2019.
Energiakriisillä vaikutuksia verkko- ja energialiiketoimintaan
Kymenlaakson Sähköverkko Oy ei ole korottanut siirtohintojaan viiteen vuoteen, vaan hinnoittelu on pysynyt vakaana. Materiaali- ja polttoainekustannusten nousu heijastui viime vuoden aikana sähköverkon rakentamiseen.
Yhtiö jatkoi toimintavarmuutta parantavia investointeja yli 16 miljoonan euron vuosipanostuksella. Keskijänniteverkkoa kaapeloitiin noin 140 kilometriä. Viime vuonna sähkökatkojen kesto asiakasta kohden väheni selvästi ja oli 1 tuntia 30 minuuttia (2 tuntia 17 minuuttia).
Energialiiketoiminnan tulos heikkeni Olkiluoto 3 -laitoksen käyttöönoton viivästymisen ja voimakkaasti vaihdelleen sähkömarkkinan negatiivisten vaikutusten seurauksena sähkönmyynnin kannattavuuteen.
Sähkön tukkumarkkinahinta Suomen hinta-alueella kasvoi 113 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuoden keskihinta oli 154 euroa/megawattitunti. Suomen hinta-alueen spot-hinta oli keskimäärin 18 euroa/megawattitunti pörssin yleistä systeemihintaa korkeampi.
FAKTA
Kymenlaakson Sähkö Oy:n tunnusluvut 2022 (2021)
» Liikevaihto: 196 (135) miljoonaa euroa
» Liikevoitto: - 0,8 (4,4) miljoonaa euroa
» Liikevoitto: - 0,4 (3,2) prosenttia
» Oman pääoman tuotto: - 0,5 (3,9) prosenttia
» Sijoitetun pääoman tuotto: 0,8 (2,7) prosenttia
» Omavaraisuusaste: 25,1 (25,5) prosenttia
» Energialiiketoiminta: liikevaihto 150,3 (88,0) miljoonaa euroa ja tulos rahoituserien jälkeen - 14,1 (- 13,1) miljoonaa euroa
» Kymenlaakson Sähköverkko Oy: liikevaihto 51,7 (53,1) miljoonaa euroa ja tulos rahoituserien jälkeen 13,7 (14,5) miljoonaa euroa
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot