Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Suomen kokkimaajoukkue järjesti yhdessä Careerian kanssa harjoitusillallisen Porvoossa viime marraskuussa. Paikalla oli tuolloin kahdeksan kokkia tai keittiömestaria.
Arkisto/Marko Wahlström
LOVIISA–SAKSA, STUTTGART Suomen kokkimaajoukkue kilpailee päätavoitteessaan eli IKA/Culinary Olympics -kilpailuissa, jotka pidetään Stuttgartissa Saksassa nyt sunnuntaista keskiviikkoon. Suomi kisaa kansallisten joukkueiden sarjassa, jossa on edustettuna 32 maata. Suomen kilpailumenussa painottuvat kotimaisuus ja kestävyys.
Suomen kokkimaajoukkue on mukana kokkiolympialaisissa kansallisten joukkueiden kilpailussa, jossa 32 maata kisaa paremmuudesta Chef’s Table ja Hot Kitchen -sarjoissa. Sarjoissa saadut yhteispisteet vaikuttavat kokonaiskilpailun lopputulokseen.
Suomen kokkimaajoukkue on panostanut kilpailumenujen suunnittelussa vahvaan kokonaisuuteen sekä kotimaisiin ja pohjoismaisiin makuihin sekä raaka-aineisiin.
–?Käytössämme on parhaat mahdolliset raaka-aineet, jossa painottuvat uutuusarvon lisäksi kotimaisuus ja kestävyys. Kilpailussa menestymisen kannalta on tärkeää, että pystymme tekemään tuomareihin unohtumattoman vaikutuksen ja erottumaan eduksemme muista kilpailijoista, joukkueenjohtajana toimiva loviisalaislähtöinen ravintoloitsija Kristian Vuojärvi kertoo.
Suomen kokkimaajoukkueen Hot Kitchen -sarjan menun pääruokana on tarjolla kotimaista kaniinia.
Eva Tordera Nuño
Chef’s Table -sarjassa valmistetaan 12 hengelle kuuden ruokalajin menukokonaisuus, joka sisältää muun muassa kylmiä ja lämpimiä sormisyötäviä, pääruoan, vegaanisen annoksen, jälkiruoan ja petit fourseja.
Hot Kitchen -sarjassa joukkue toteuttaa kolmen ruokalajin menun 110 hengelle. Suomen joukkueen menu sisältää alkuruokana norjalaista ruijanpallasta, pääruokana kotimaista kaniinia ja jälkiruokana kotimaisia viinimarjoja.
Loviisalaissyntyinen keittiömestari, yrittäjä Kristian Vuojärvi on kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja.
Arkisto/Marko Wahlström
Sääntömuutoksen tavoitteena vastuullisempi kilpailukulttuuri
Kokkiolympialaisten sääntöjä on uudistettu vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Perinteisenä ruokataidelajina tunnettu Culinary Art & Pastry Art showpöytä on poistunut ja se on korvattu uudella Chef’s Table -sarjalla, jossa valmistetaan ja tarjoillaan 12 hengelle kuuden ruokalajin menu.
Uudistuksen taustalla on kokkien maailmanliiton linjaus ruokahävikin vähentämisestä ja kilpailun avoimuuden lisäämisestä. Aiemmin ns. kylmän pöydän vaatimia mittavia esivalmistelutyötä ei uudistuksen myötä tarvita, sillä Chef’s Table -kisa käydään alusta loppuun tuomariston ja vieraiden edessä.
–?Uudistus on positiivinen asia, sillä se edistää vastuullisuutta ja on luonteeltaan ravintolamaista toimintaa, joka on meille joukkueena lähellä sydäntä, maajoukkueen kapteeni Samuel Mikander sanoo.
Suomen vahvuus on vankka osaaminen
Stuttgartissa pidettäviin kokkien olympialaisiin valmistautuminen on tarkoittanut Suomen kokkimaajoukkueelle viimeisen vuoden aikana tiivistä harjoitustahtia. Joukkue on harjoitellut syyskaudella pääsääntöisesti joka toinen viikko sunnuntaista tiistaihin, mutta viime lokakuusta alkaen harjoituksia on ollut viikoittain.
Kaikki harjoittelu on tehty normaalin päivätyön rinnalla.
–?Olemme panostaneet valmistautumiseen täysillä ja antaneet kaiken vapaa-aikamme joukkueelle, Loviisassa, Helsingissä ja Raaseporissa ravintoloita pyörittävä Kristian Vuojärvi kertoo.
Kokkimaajoukkueen muodostavat Mikanderin ja Vuojärven lisäksi Katja Tuomainen, Emeliina Papinniemi, Eija Kuningas, Joona Lehto, Niall Larjala, Kari Julin, Mikko Pakola, Matias Haapsaari ja Simo Pietarinen.
Joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi tarkkaili tiukasti kokkimaajoukkueen jäsenten työskentelyä porvoolaisen oppilaitoksen keittiössä viime marraskuussa.
Arkisto/Marko Wahlström
Neljä harjoitusillallista viime syksynä
Kilpailumenuissa edettiin syksyn aikana askel askeleelta parempaan suuntaan ja matkan varrella vastaan tulleet haasteet on selvitetty.
Joukkue järjesti harjoitusillallisia syksyn aikana maakunnissa yhteistyössä Turun ammatti-insituutin, lappeenrantalaisen Sampo ammattiopiston, porvoolaisen Careerian ja helsinkiläisen Stadin ammattiopiston kanssa, jonka lisäksi on harjoiteltu kokkimaajoukkueen kampuksella Leijonanrannassa.
Harjoitteluista on saatu arvokasta kokemusta ja asiakaspalautetta, jotka ovat auttaneet kehittämään menua kisakuntoon.
Suomen joukkueen vahvuus on Samuel Mikanderin ja Kristian Vuojärven mukaan vankka osaaminen, sillä kaikki joukkueen jäsenet ovat kokeneita alan ammattilaisia ja suurimmalla osalla on kokemusta myös kilpailuareenoilta.
–?Kilpailutilanteessa ehdoton valttimme on suomalainen sisu ja periksiantamattomuus. Lähdemme tavoittelemaan kokonaiskilpailun voittoa, mutta koska kilpailuissa kaikki on mahdollista, riittää jännitettävää takuuvarmasti aina viime metreille kisasuoritukseen asti, Mikander hymyilee.
Huolellisen valmistautumisen takana on tiukka päämäärä.
–?Tavoitteena on kulta molemmissa kilpailusarjoissa, Vuojärvi kertoo.
FAKTALAATIKKO
Suomen joukkueen kilpailuaikataulu
• Sunnuntaina 16.2. Chef’s Table kello 15 alkaen
• Tiistaina 18.2. Hot Kitchen kello 13 alkaen
• Keskiviikkona 19.2. kokonaiskilpailun tulokset
• Kansallisten joukkueiden kilpailussa ovat edustettuina Kanada, Kiina, Kroatia, Kypros, Tsekki, Tanska, Englanti, Suomi, Saksa, Hong Kong, Islanti, Italia, Japani, Macao, Malesia, Malta, Meksiko, Alankomaat, Norja, Portugali, Puola, Romania, Skotlanti, Ruotsi, Sveitsi, Singapore, Slovenia, Etelä-Afrikka, Unkari, USA, Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Wales.
• Kisakuulumisia voi seurata kokkimaajoukkueen verkkosivuilta www.ctof.fi, sosiaalisessa mediassa tunnisteilla @culinaryteamfinland (Facebook) ja @kokkimaajoukkue (Instagram) sekä aihetunnisteilla #ctof, #kokkimaajoukkue ja @ikaolympics.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot