Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Julkisia työvoima- ja yrityspalveluita tarjoava TE-palvelut on siirtymässä valtiolta kunnille vuonna 2025. Lakiuudistusta odotetaan vahvistettavaksi maaliskuun aikana.
Arkisto/Itäväylä
ITÄ-UUSIMAA Suomen hallitus valmistelee parhaillaan lakiuudistusta, jonka mukaan työvoima- ja yrityspalvelut eli nykyiset TE-palvelut on tarkoitus siirtää valtiolta kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa.
Tällä hetkellä julkisista työvoima- ja yrityspalveluista vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Käytännössä työtä tehdään alueellisissa TE-toimistoissa, joita Uudellamaalla on kahdeksan. Itäisen Uudenmaan TE-toimisto sijaitsee WSOY-talossa Porvoossa.
–?Työvoiman saatavuuden parantamiseksi asioita on mahdollista ja pitääkin ajatella uudelleen myös yrityslähtöisesti, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kommentoi asiaa tuoreeltaan Porvoon Yrittäjien ja kaupungin johdon mediatapaamisessa keskiviikkona.
Porvoon elinvoimalautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina 7.3. yhteisen työllisyysalueen muodostamisen valmistelua yhdessä muiden itäisen Uudenmaan kuntien kanssa.
Päätösesityksen mukaan lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Porvoo lähettää aiesopimuksen käsiteltäväksi muille alueen kunnille.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen pitää erittäin tärkeänä, että työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämiseksi kootaan mahdollisimman suuri alueellinen joukko.
Mika Laine
Mikael Pentikäinen: "Alueellinen yhteistyö ratkaiseva"
Tilaisuuteen osallistunut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen lähetti vahvan viestin kuntapäättäjille.
–?Asiassa kannattaa alueellisesti koota yhteistyön voimia.
Hän korosti, että yrittäjäjärjestön näkökulmasta on sama tuleeko työntekijä omasta kunnasta, naapurikunnasta vai jostain ihan muualta.
–?Kun takana on riittävän iso alueellinen yhteistyö, sillä on ratkaiseva merkitys, että homma lähtee toimimaan, Pentikäinen kommentoi ja kehotti katsomaan hyviä yhteistyömalleja.
Duunitehdas-rekrytointitapahtuma on yksi katukuvassa paikallisesti näkyvä toimintamuoto, josta TE-palveluiden Uudenmaan toimisto on vastannut Porvoossa.
Arkisto/Niko Laurila
Kuntien toimitettava aíesopimukset maaliskuun aikana
Lakiesityksen mukaan kunta voisi järjestää työvoimapalvelut itsenäisesti, jos kunnan työvoiman määrä on vähintään 20?000. Muutoin kuntien tulisi muodostaa palveluiden järjestämiseksi työllisyysalue. Lakia odotetaan vahvistettavaksi ensi maaliskuussa.
Porvoo voisi jatkossa järjestää työvoima- ja yrityspalvelut yhdessä Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Pukkilan ja Sipoon kanssa. Jotta yhteinen valmistelu voidaan käynnistää, jokaisen kunnan täytyy sitoutua asiaan aiesopimuksella.
Koska muut lähialueen kunnat ja kaupungit eivät lain nojalla voi itsenäisesti järjestää TE-palveluja, on yhtenä toteutusmahdollisuutena muodostaa yhteinen työllisyysalue.
– Yhteisen työllisyysalueen perustamista on tarkasteltu yhteistyössä. Pidämme tarkoituksenmukaisena, että Porvoo toteuttaa valmistelutyön ensisijaisesti yhdessä muiden kuntien kanssa. Jos yhteistoiminta-aluetta ei synny, Porvoo järjestää palvelut itsenäisesti, Fredrick von Schoultz jatkaa.
Yhteisen työllisyysalueen valmisteluaikataulu on tiukka, joten Porvoo pyytää aiesopimuksia muilta kunnilta maaliskuun aikana.
– Asioita on mahdollista ja pitääkin ajatella uudelleen myös yrityslähtöisesti, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kommentoi.
Arkisto/Merja Forsman
Aiesopimuksella ilmaistaan tahto ja käynnistetään valmistelu
Aiesopimuksella ilmaistaan yhteinen tahto ja sitoutuminen siihen, että Askolan, Lapinjärven, Myrskylän, Pukkilan ja Sipoon kunnat sekä Porvoon ja Loviisan kaupungit valmistelevat yhteistä julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden laissa tarkoitettua työllisyysaluetta.
Porvoon kaupunki toimisi kuntalain tarkoittamana vastuukuntana. Kaupunki resursoi valmistelua vähintään yhdellä kokopäiväisellä projektipäälliköllä. Lisäksi valmistelutyöhön osallistuu Porvoon kaupungin elinkeino-, talous-, hallinto-, laki-, viestintä-, hankinta-, kotouttamis- ja HR-asiantuntijoita.
Kaupunki ehdottaa Itä-Uudenmaan muille kunnille, että ne sitoutuvat yhteiseen valmistelutyöhön resursoimalla vähintään yhden yhteisen valmistelijan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot