Viikon kysymys
A-
A+
PORVOO On oikeastaan hurja nähdä, miten kuusi teatteriharrastajaa esittää sinua, toimittajaa. Yksi leikkii ottavansa kuvia, toinen utelee kaikenlaista, kolmatta jännittää ryhmän haastattelu.
Lundinkadun seurakuntakodin piharakennuksessa on käynnissä Edenin kaiku -tarinateatterin harjoitukset ja ensimmäisenä tehtävänä matkitaan paikalle saapunutta toimittajaa.
– Kuka olet, miksi aloitit tarinateatterin, millaista se on? yksi harrastajista kyselee.
Kuuntelu on tärkeintä
Tarinateatteri on improvisaatioon perustuvaa teatteria, jossa näyttelijät tuovat esiin yleisön kertomia tarinoita, tunteita ja tapahtumia. Esiintyjät heijastavat siis kuulemansa takaisin yleisölle.
– Menetelmällisesti tärkeintä on juuri se kuuntelu. Jos haluaa vain esittää show’ta, tämä ei ole oikea paikka, ryhmän vetäjä, seurakuntapastori Minna Tuominen kertoo.
Tarinateatterin vetäjästä, Minna Tuomisesta, tuli pappi osin tarinateatterin ansiosta. – Tarinateatteri vie syvästi omiin prosesseihin ja aloin miettiä, mitä oikeasti haluan. Kutsumukseni vahvistui ja rohkaistuin.
Merja Forsman
Yksi syy siihen, että hän on tänä päivänä pappi, on nimenomaan tarinateatteri.
– Toimin aiemmin uskonnon ja psykologian opettajana Helsingissä, kun pääsin mukaan opettajille suunnattuun tarinateatteriohjaajakoulutukseen. Tarinateatteri vie syvästi omiin prosesseihin ja aloin miettiä, mitä oikeasti haluan. Kutsumukseni vahvistui ja rohkaistuin hakemaan pappisvihkimystä.
Tuominen kertoo tarinateatterissa ja papin työssä olevan paljon samaa. Molemmissa kuunnellaan toista ja heijastetaan tarina takaisin sen kertojalle.
Edenin kaiku -tarinateatteri aloitettiin vuonna 2016, kun seurakunnan työntekijä, diakoni ja biblio- ja psykodraamaohjaaja Anu Peltomäki ehdotti Tuomiselle ryhmän perustamista.
– Tarinateatteri sopii hyvin seurakuntaan, molemmissa on tärkeää yhteisöllisyys. Tarvitsemme toisiamme, kukaan ei ole yksin tähti, Tuominen sanoo.
Tarinateatterissa käsitellään vaikeitakin aiheita
Edenin kaiku kokoontuu noin kolmen viikon välein harjoituksiin. Esityksiä on yleensä noin kaksi kertaa keväällä ja kaksi syksyllä.
Osallistuminen on maksutonta.
Ryhmä esiintyy muun muassa saarnoissa, rippileireillä ja erilaisissa vanhusten ryhmissä ja kerhoissa.
– Olemme olleet myös esimerkiksi syntymäpäivillä, joissa näyttelimme päivänsankarin elämäntarinan. Eräässä vanhustenryhmässä meiltä toivottiin teemaksi kuolemaa. He sanoivat, ettei aihe ahdista heitä ollenkaan, sillä siinä vaiheessa elämää kuolema on luonnollista. Tarinateatterissa juuri se on mahtavaa, että sen avulla voidaan tarttua kaikenlaisiin vaikeisiinkin teemoihin luontevasti, Tuominen kertoo.
Kuoleman lisäksi teemoina voivat olla esimerkiksi suru elämänkaarella, rakkaus tai joulu. Edenin kaiku -ryhmän ensimmäinen esitys vuonna 2017 oli ”Miten joulu meni, niin kuin omasta mielestä?”, ja siinä tehtiin debriefing eli jälkipuinti menneestä joulusta.
Koska kyseessä on seurakunnan ryhmä, teemat ovat myös hengellisiä.
– Ei tänne ole mitään uskon mittaria, että voi osallistua. Kiinnostus kuuntelemiseen ja toisten tarinoihin riittää. Silti on hyvä tiedostaa, että aiheemme ovat usein uskonnollisia ja esiinnymme muun muassa saarnan tilalla kirkossa, Tuominen sanoo.
Tarinateatterista saa välineitä työelämäänkin
Harjoituksissa on leppoisa tunnelma. Naurua riittää, mutta roolit vedetään tosissaan.
Hanne Jalkala esittää toimittajan kohtaamaa teatteriryhmää ja liikkuu ympäri huonetta roolista toiseen vaihdellen.
– Olin kansalaisopiston improvisaatiokurssilla ja innostuin, muttei se kuitenkaan tuntunut ihan omalta. Edenin kaiku oli sopivampi minulle. Saan tästä tosi paljon iloa. Käsittelemme monia luottamuksellisiakin asioita, mikä on tosi antoisaa, kolmatta vuotta tarinateatteria harrastava Jalkala kertoo.
Teatterissa on tällä hetkellä yhdeksän jäsentä, joista neljä on ollut mukana alusta lähtien. Monet tekevät työtä, jossa kohdataan muita ja tarvitaan kuuntelemisen taitoja.
Teatterin tuorein tulokas, Virpi Skippari, kertoo tarinateatterin antaneen hänelle ammatillisiakin välineitä.
– Toimin työnohjaajana ja minua kiinnostavat vuorovaikutus ja dialogisuus. Tarinateatteri on paljon enemmän kuin vain sanoja ja kuuntelemista, se on myös kehollisuutta. Olin ekojen harjoitusten jälkeen ihan että vau. Opin heti valtavasti, mutta ennen kaikkea oli hienoa päästä mukaan tällaiseen ryhmään. Olen superinnostunut, hän kertoo.
Hanne Jalkala kertoo saavansa Edenin kaiku -tarinateatterista paljon iloa.
Merja Forsman
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot