Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Yksi Porvoossa marraskuun lopulla järjestettävän rogaining-kilpailun rasteista tulee sijaitsemaan Porvoon kuppikivellä (vanha uhrikivi) Humlan maastossa, ratamestari Esa Huttunen kertoo.
Marko Wahlström
PORVOO Australiasta maailmalle 1950-luvulla levinnyt retkisuunnistus eli rogaining on nostamassa suosiotaan myös suomalaisten harrastajien keskuudessa.
–?Tämä on tällainen matalan kynnyksen laji, jota voisi kuvailla myös suunnistuksen jokamiesluokaksi, lapinjärveläinen kilpasuunnistaja ja polkujuoksija Esa Huttunen kestävyysurheiluun keskittyvästä liikuntaseura Extreme Endurance Athletics ry:stä kertoo.
Rogaining on laji, jossa 2–6-jäsenisillä sekajoukkueilla on vähintään kaksi tuntia aikaa etsiä kilpailumaastoon kätkettyjä rastipisteitä. Kilpailuissa on myös neljän ja kymmenen tunnin sarjoja. Lajia kutsutaan myös pistesuunnistukseksi.
–?Tietyssä ajassa pitää kerätä mahdollisimman paljon pistetä käymällä eriarvoisilla rasteilla, Huttunen kertoo.
Seura järjestää ensimmäisen retkisuunnistuskisan, kaikille avoimen Urban Rogainingin, Porvoossa lauantaina 26.11. Kisakeskus tulee sijaitsemaan Porvoon keskusta-alueella.
–?Ilmoittautuminen on käynnissä. Tässä vaiheessa nimiä osallistujalistalla on 120–130, mikä enteilisi jopa noin 500 osallistujaa, Huttunen sanoo.
Seura järjesti pienemmän rogaining-kisan Vessössä viime elokuussa ja Loviisan seudulla viime vuoden lokakuussa yhdessä Kymin Suunnistajien kanssa.
Joukkueella tunti aikaa suunnitella reittiä
Joukkueella on tunti ennen lähtöä aikaa suunnitella reittiään. Rastipisteet joukkueet voivat kiertää valitsemassaan järjestyksessä.
–?Reitti ei aina mene niin kuin on suunniteltu, sillä välillä tulee pummeja ja välillä menee nopeammin, Huttunen sanoo.
Rastien määrä kilpailuissa vaihtelee.
–?Porvoossa käytämme selainpohjaista sovellusta, jonka kautta joukkueet puhelimella näpyttelevät rastilta löytyvän koodin, Huttunen jatkaa.
Tapahtuman kartta kattaa noin 120 neliökilometrin alueen Porvoossa ja noin 80 eriarvoista rastipistettä. Kilpailutapahtuma ulottuu Kulloosta Veckjärvelle sijoittuvalle alueelle.
–?Iso alue ja rastimäärä takaavat sen, että kukaan osallistujista ei ehdi käydä läpi kaikkia rasteja. Näin reittisuunnittelun idea korostuu entisestään, Huttunen sanoo.
Jotkut rastipisteet sisältävät bonussektorin eli rastin ensimmäisenä löytänyt saa bonuspalkinnon.
–?Tavoitteena on tarjota osallistujille Porvoon hienoimpia helmiä.
– Jokainen kilpailija saa karttapohjan, jonka avulla maastossa suunnistetaan, Esa Huttunen sanoo Humlan maastossa.
Marko Wahlström
Rastipisteitä myös taajama-alueilla
Rastipisteet sijaitsevat haja-asutusalueen lisäksi taajama-alueilla.
–?Jokamiehen oikeudet mahdollistavat lajin niin, että esimerkiksi kaikilta maanomistajilta ei tarvitse kysyä lupaa, Huttunen sanoo.
Rogaining poikkeaa tavallisesta suunnistuskilpailusta, jotka yleensä järjestetään muutamien neliökilometrien alueella.
Porvoon kisatapahtumassa on kahden, neljän ja kymmenen tunnin jalkasarjat, neljän tunnin perhesarja (yksi alle 15-vuotias) sekä neljän ja kahdeksan tunnin polkupyöräsarjat.
–?Lyhyemmät sarjat saa myös vetää soolona, ellei ole paria. Kilpailu on aloittelijoille sopiva, mutta riittävän haastava kokeneille ketuille, ratamestarina toimiva Esa Huttunen kuvailee.
Hän korostaa, että rogaining sopii suunnistajien lisäksi myös tavallisille kuntoilijoille, retkeilijöille, ulkoilijoille ja myös paikallisnähtävyyksistä kiinnostuneille
–?Laji siis soveltuu kaikille luonnossa liikkumisesta nauttiville.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot