Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Vanhan Porvoon Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Andreas Frankenhaeuser ojensi Tauno Tarnalle palkinnon tunnuksen, S-kirjaimen muotoon tehdyn lyhtypidikkeen.
Marko Wahlström
PORVOO Vanhan Porvoon asukasyhdistys ensimmäistä kertaa jakaman Vuoden Sparre -tunnustuksen on saanut Kirkkotori 11:ssä sijaitsevan vihreän puutalon isäntä Tauno Tarna.
– Hän on yksityishenkilönä toiminut valtakunnallisesti aktiivisesti Vanhan-Porvoon ja rakennusperinnön puolesta. Vanhassa-Porvoossa hän on toiminut vuodesta 1980 restauroiden Solitanderin kauppiastaloa ja rakennuksia sen pihapiirissä. Hänen arkistossaan olevan hiljaisen tiedon määrän kerrotaan olevan korvaamaton ja vertaavansa vailla, perusteluissa todetaan.
Vuoden Sparreksi valittu henkilö sai useita ääniä, joiden perusteluissa häntä kuvailtiin sanoilla "asiantunteva, aloitteellinen, kauaskantoinen ja aktiivisesti kantaa ottava".
"Pidä huolta velvollisuuksistasi"
Raikuvien suosionosoituksen saattelemana Tarna kiitti asukasyhdistystä täydellisestä yllätyksestä.
– Ajattelin, että pitäisi tehdä kiitos- ja ylistysruno på gamle svenska. Talomme arkistossa on säilynyt 10-sivuinen ylistysruno silloiselle talon omistajalle Johan Solitanderille.
"Varjeluksen lempeys sinun sielullesi, kohota itsesi voittoisasti täydellisyyteesi. Pidä huolta velvollisuuksista ja päättele itse, oletko ollut hyveellinen".
– Vuosittainen palkinto ja tilaisuus on hieno asia asukasyhdistykseltä, joka näin aktivoitui.
Tarnat ovat 1700-luvun lopulla rakennetun Solitanderin kauppiastalon kahdeksas omistajaperhe.
Tauno Tarna vastaanotti palkintonsa Vanhan Porvoon Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Andreas Frankenhaeuserilta. Taustalla hallituksen jäsen Tuukka Vasama.
Marko Wahlström
Vanha-Porvoo on jäänyt sivurooliin
Tarnan mukaan julkinen kontrolli rakennussuojelussa ja historiallisessa kaupungissa on täysin muuttunut, koska Museoviraston vastuulla olevat asiat on siirretty aluevastuumuseoille eri puolilla Suomea.
– Aluemuseoiden kapasiteetti ei riitä tähän. Porvoossakin aluevastuumuseon rakennussuojeluun liittyvien tehtävien aika kuluu virkamiestehtäviin, kun alue on iso ja tehtäviä on paljon.
– Vanha-Porvoo on jäänyt sivurooliin. Tällä hetkellä museon strategiassa, eikä toimintasuunnitelmassa mainita näitä sanoja kertaakaan. Toivon, että tästäkin tilaisuudesta lähtee viesti, että asiaan pitää tulla muutos, Tarna sanoi.
Hänen mukaan rakennussuojelun vastuu kuuluu asukkaille ja kiinteistöjen omistajille.
– Jotta asian eteenpäinmeno onnistuu, tarvitaan tietoa, mitä talossa on, miten se on rakennettu ja kuka siinä on asunut. Tätä tietoa meillä Porvoossa on olemassa aika paljonkin hajautettuna, Tarna jatkoi.
Hänen mukaan osasta Vanhan-Porvoon keskiaikaisista kellareistakin löytyy Museoviraston arkistossa mapillinen tutkimustietoa 1970-luvulta.
– Tieto eri lähteistä pitäisi vain kerätä yhteen.
Porvoossa elettiin taloudellista nousukautta vuonna 1845, kun empireaika teki tuloaan.
– Tuolloin hyvin monet talot tekivät muutoksia Pietarista tulleen tyylisuunnan mukaan. Se on hyvin tärkeää kerrostumaa, mutta siitä ei ole missään tallessa tutkittua tietoa. Kun kaupunki teettää konsulttitöitä, niin yhtä hyvin niitä voitaisiin ostaa Vanhan-Porvoon asioiden edistämiseksi.
Hän muistutti, että vastuu Louis Sparren perinnön säilyttämisestä kuuluu myös Porvoon kaupungille, jolla on kaavoitus, rakennustarkastus ja Vapora sekä rakennustapaohjeistus.
– Rakennustarkastus on hyväksynyt rakennuslupapiirustuksia, jotka ovat vastoin asemakaavaa. Kun valtakunnallinen kontrolli puuttuu, päästään tekemään vähän hassuja asioita, jotka murentavat Vanhan-Porvoon autenttisuutta.
Tarna muistutti, että vastuu on asukkailla, joita kaupunki avustaa.
– Meidän tehtävämme on jakaa kokemuksia ajasta ja historiasta seuraavalle sukupolvelle sekä varmistaa se, Tarna päätti.
Puheenjohtaja Andreas Frankenhaeuser esittelee Vuoden Sparre -palkinnon tunnusta, joka on S-kirjaimen muotoon tehty lyhtypidike. Vierellä Tuukka Vasama.
Marko Wahlström
Vuosittain jaettava tunnustus toimii lyhtypidikkeenä
Asukasyhdistys lanseerasi tunnustuspalkinnon Louis Sparre -juhlavuoden innoittamana.
– Tunnustus myönnetään henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt tavalla tai toisella Vanhan-Porvoon asuinalueen elinvoimaisuutta, yhdistyksen hallituksen jäsen Tuukka Vasama sanoi.
Jatkossa vuosittain jaettavan tunnustuspalkinnon symbolina toimii veistos, joka on saanut ideansa Sparre-nimen S-kirjaimesta.
– Palkinnonsaaja voi palkintovuoden jälkeen ottaa sen käyttöön. Kyse on lyhtypidikkeestä, joka on tuttu Vanhan-Porvoon kaduilta, varapuheenjohtaja ja varainhoitaja Petri Tykkä kertoi.
Palkinto jaettiin asukasyhdistyksen järjestämässä ensimmäisessä Louis Sparre -illassa Borgå Gymnasiumissa maanantai-iltana. Samassa paikassa tulisieluinen taiteilija Louis Sparre piti historiallisen luentonsa Vanhan Porvoon säilyttämisen puolesta 125 vuotta sitten.
Tilaisuuteen osallistui salin täydeltä yleisöä.
Wilenius Båtvarv ry:n puheenjohtaja Marikki Hakola vastaanotti yhdistykselle myönnetty kunniamaininnan. Vanhan Porvoon Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Andreas Frankenhaeuser (vas.) ja hallituksen jäsen Tuukka Vasama ojensivat palkinnon.
Marko Wahlström
Wilenius Båtvarv sai kunniamaininnan
Tunnustuspalkinnon kunniamaininnan sai Wilenius Båtvarv ry:lle merkittävästä työstä paikallisen kulttuuriperinnön säilyttämisen puolesta.
– Yhdistys kehittää telakan toimintaa sekä ylläpitää kulttuurihistoriallisesti arvokasta telakka-aluetta rakennuksineen. Kunnianosoituksella osoitamme tukemme ansiokasta työtä tehneelle yhdistykselle, joka on näkyvästi kamppaillut telakan toiminnan jatkumisen puolesta, perusteluissa todetaan.
Yhdistyksen puheenjohtaja Marikki Hakola totesi, että telakka on paraikaa 91-vuotisen katkeamattoman toimintahistoriansa kovimmassa paikassa johtuen Porvoon kaupungin lyhytnäköisestä päätöksenteosta.
– Sen seurauksena perinteisen puuvenetelakan toiminta päättyisi kokonaan. Mikäli telakan toiminta päättyy Porvoon kansallinen kaupunkipuisto menettää merkittävän historiallisen sydämensä sekä Porvoonjokilaaksossa jo keskiajalla alkanut puuveneiden rakentaminen ja huolenpito päättyy.
– Telakalla asuvat kymmenet klassiset puuveneet hajautuvat Itämeren muihin satamiin. Tämä olisi valtava menetys porvoolaiselle merelliselle kulttuurille. Porvoo menettäisi myös matkailulle potentiaalisesti erittäin merkittävän vetonaulan, Hakola jatkaa.
Wilenius Båtvarv on tehnyt kaupungin päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelyprosessi on kesken.
– Yhdistys tulee tekemään – Louis Sparren hengessä – kaikkensa, jotta Porvoonjokilaakson puuvenekulttuuri tulee säilymään tuleville sukupolville ja kehittymään jatkossa 2030-luvulle uuteen kukoistukseen, Hakola sanoi.
Näyttelijä Tuukka Vasama esitti Louis Sparren 125 vuotta sitten pitämän palopuheen Vanhan-Porvoon puolesta.
Marko Wahlström
Suomella ja Porvoolla oli aina paikkansa Sparren sydämessä
Tilaisuuden aloitti Porvoon Museon museolehtori Hannele Tenhovuori kertomalla, kuka Louis Sparre, Italian Lombardiassa vuonna 1863 syntynyt mies, oikein oli.
– Sparre muutti perheineen Ruotsiin vuonna 1908. Kun häntä haastateltiin vuonna 1963, jolloin Sparre täytti 100 vuotta, hän pyysi lehden reportteria kirjoittamaan, että vuodet Suomessa olivat hänen elämänsä rikkaimmat ja kauneimmat. Suomella ja Porvoolla oli aina paikka hänen sydämessä.
Louis Sparre uurasti Vanhan-Porvoon säilyttämisen puolesta aikana, jolloin kaupunginosaa uhkasi uudelleenrakentaminen. Hänen ansiostaan voimme tänäkin päivänä nauttia Vanhan Porvoon ainutlaatuisesta tunnelmasta.
Louis Sparren intohimoisen puheen sen alkuperäiskielellä ruotsiksi piti näyttelijä Tuukka Vasama, joka asuu itsekin Vanhassa-Porvoossa.
– Rör icke mitt hem. Lämna det så orörd som möjligt åt den kommande generation.
Tilaisuudessa kerättiin vapaaehtoinen osallistumismaksu, jonka tuotot menevät Porvoon museolle, kuten vuonna 1898.
Museolehtori Hannele Tenhovuori kertoi Louis Sparresta.
Marko Wahlström
FAKTA
Kuka oli Louis Sparre?
» Italian Lombardiassa vuonna 1863 syntynyt moniosaaja: taiteilija, graafikko, huonekalusuunnittelija ja kirjailija sekä kulttuurielämän uudistaja ja säilyttäjä. Hän kuoli Ruotsin Tukholmassa vuonna 1964.
» Kosmopoliittina tunnettu kreivi asui Porvoossa vuosina 1890–1902.
» Vuodesta 1893 naimisissa marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin sisaren Eva Mannerheim-Sparren kanssa. Heidän lapsensa olivat Pehr Gustaf Ambjörn Sparre ja lentäjä Clas Sparre.
» Sydänpohjaansa myöten Vanhan-Porvoon idyllisiin näkymiin rakastunut mies piti vuonna 1898 legendaarisen luennon, jonka tehtävänä oli muun muassa herätellä porvoolaiset suojelemaan slummiutunutta ja purku-uhan alla olevaa vanhaa kaupunginosaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot