Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Arkisto/Mika Laine
Itsenäistyvän Suomen kohtalon hetket olivat sidoksissa Venäjän suuriin murroksiin. Suomi suuriruhtinaskuntana oli ollut täysin Venäjän vilja-aittojen varassa. Viljan saanti loppui, vaikka eriä oli jo maksettukin. Kuljetuskalusto oli siirretty palvelemaan sotatoimia. Vuoden 1917 lopulla ei saatu viljaa ostettua mistään muualtakaan, vaikka rahavaroja oli. Itsenäinen maa joutui ylläpitämään hitaasti poistuvaa Venäjän armeijaa. Sotilasannokset olivat suuria siviiliväestöön verrattuna.
Jo 1910 oli ollut puhetta huoltovarmuuden luomisesta, tarve ymmärrettiin, mutta toimenpiteet jäivät tekemättä. Huoltokatastrofi oli valmis. Viljavarastojen seuranta ja säännöstely alkoivat jo syksyllä 1917. Syntyi monenlaista keinottelua. Hinnat nousivat. Maaseudulta maatonta väkeä siirtyi kaupunkeihin. Työväestö alkoi liikehtiä. Suurlakko pahensi tilannetta. Maaseudulla ei niinkään ollut pulaa elintarvikkeista, tilanne vaihteli maan eri osissa paljonkin. Epidemioiden torjunnassa toteutettiin vuosina 1915-1917 pakkorokottamisia. Lääkkeistä oli pulaa.
Tammikuussa 1918 ristiriidat puhkesivat veljessodaksi. Suurin syy oli mielestäni nälkä ja sen seurannaisilmiöt. Valkoinen armeija sai elintarvikkeet virallisen tahon kautta. Punaisten armeija osin takavarikoi sotaväelleen elintarvikkeita ja hevosia laittomasti. Siviiliväestö jäi heikommalle. Osuustoiminnan kiihkeän kannattajan Hedvig Gebhardin opastamana koulutettiin ohjaajia pula-ajan neuvonta-asemia varten tukemaan maaseudun väestöä. Perustettiin kansankeittiöitä yleistä ruokajakelua varten.
Sotatilan edetessä ja varsin pian päättyvänä nousi uusi ongelma. Suurten vankileirien huonon ravinnon ja täysin puutteellisten olojen seurauksena levisivät taudit. Vankileirien sairastuvuus kasvoi. Liikkeellä oli isorokkoa, punatautia, keuhkosairauksia ja niistä vakavampana tuberkuloosia. Kuumetauteja ja sota-ajan pöhötautia eli munuaistulehdusta oli runsaasti. Kuolema kohtasi erittäin nuorta väestöä. Vankileirien ylläpitoon oli syynä uuden puhkeavan kapinan pelko, lopulta leirien purkaminen oli tehtävä ulkomaiden tuoman paineen johdosta. Jäljelle jäi Poltinahon leiri ja vain pahimmat rikolliset siirrettiin Tammisaaren leiriin. Minun mummuni oli ensin Hennalassa, missä oli heinäkuun alussa 1918 vielä lähemmäs 10000 "punaisten" vankia. Sieltä täysiä junavaunullisia vankeja siirrettiin sekä eristykseen että hoitoon Poltinaholle Hämeenlinnaan, leiriä pidettiin sairaalana. Ruokajonoissa nuoria miehiä kaatui, ja vietiin pois haudattavaksi. Joukossa oli siis naisia ja lapsiakin. Vuoden 1918 aikana elokuussa alkoi Espanjantautiepidemia, sitä seurasi myöhemmin vielä kolme epidemian jaksoa, joista viimeinen 1920 Lapissa. Inarissa kokonaiset perheet ja kylien asukkaiden valtaosa kuoli. Helsingistä lähetettiin sotilaita hoitamaan karjaa ja lämmittämään taloja. Hoitajia kuoli myös Espanjantautiin työnsä yhteydessä ainakin Lahdessa.
Hämeenlinnassa ei ollut punakaartin taisteluasemia, valkoinen armeijakunta saksalaisosaston avulla otti Hämeenlinnan hallintaan huhtikuun lopulla. Punaisia pelokkaita isorokkopotilaita karkasi tartuntavaaraa lisäten useita kymmeniä väestön joukkoon. Lisäksi kaupungissa oli jo aiemmin lännestä tulleita sotapakolaisjoukkoja aikomuksenaan paeta itään kohti rajaa. Hämeenlinna oli liikennesolmukohtana suurten liikkuvien väkijoukkojen kansoittamaa. Kaupungin päätöksissä asia ei näy. Päättäjät olivat kiinnostuneita enemmän rahataloudesta. Hämeen Sanomien kirjoitukset kertovat joistakin määräyksistä, joilla yritettiin valvoa tilannetta ja saada tartuntataudit hallintaan. Ruokajonoissa tuntikausia vietettynä pisaratartuntavaara oli mahdollinen. Huono ravitsemustilanne ei parantanut asiaa. Itsenäisyyden alun surullisina vuosina syntyi suuri orpolasten joukko.
Naisten ja lasten terveydentilan kohottamiseksi oli jo jotain tehty. Alva Forsius , koulutukseltaan kätilö, oli jo 1899 perustanut synnytyslaitoksen Porvooseen. Hän näki yksinäisten äitien sosiaalisen ahdingon. Hän itse adoptoi kolme tyttöä. Vuonna 1914 hän avasi Suojakodin ” Solhem” yksinäisille äideille. Lisäksi hän kirjoitti ohjekirjasen kokemuksistaan kasvattilasten huoltajana. Barnavård i Finland oli jo 1910 lähtien kouluttanut lastenhoitajia. Sitä työtä jatkoi Folkhälsan .
Sophie Mannerheim valmistui 1902 sairaanhoitajaksi Florence Nightingalen perustamassa oppilaitoksessa Lontoossa. Hänet nimitettiin Helsingin kirurgisen sairaalan ylihoitajaksi. Hän oli uudistamassa sairaanhoitajakoulutusta ja toimi myös sairaanhoitajataryhdistyksen puheenjohtajana. Arvo Ylppö, marsalkka Mannerheimin ja Sophie Mannerheim perustivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton. Ylppö julisti, lapsi tuo ilon tullessaan, siksi on tärkeä kohottaa lasten terveydenhoitoa. Lapsikuolleisuus oli suurta. Marsalkka oli huolissaan nuorten miesten huonosta terveydestä. Väkiluku oli laskusuunnassa monestakin syystä. Elinajanodote oli vuonna 1917 tilastollisesti 43 vuotta pojilla ja 49 vuotta tytöillä.
Vuonna 1921 MLL järjesti ensimmäiset kurssit sairaanhoitajille, kätilöille ja diakonissoille. Koulutuksessa keskityttiin ehkäisevään terveydenhuoltoon. Esikuvaa Sophie Mannerheim oli saanut Yhdysvalloista. Arvo Ylppö ja Toini Leikola olivat saaneet kokemuksia neuvontatyöstä Saksasta. Ensimmäisen kurssin opettajat olivat Sophie Mannerheim, tri Arvo Ylppö, tri Adolf von Bonsdorf, ja köyhäinhoidon tarkastaja Elli Tavastähti, myöhemmin Hiidenheimo. Harjoittelu tapahtui Lastenlinnassa, Maitopisarayhdistyksen neuvonta-asemalla, lastentarhassa ja Pippigsköldin asyylissä, mikä oli ensimmäisiä ensikotityyppisiä laitoksia. Kurssit onnistuivat ja niitä kehitettiin edelleen. Kunnat, teollisuuslaitokset, MLL-osastot palkkasivat näitä huoltosisaria. Lisäksi kunnat lähettivät omia sairaanhoitajiaan näille kursseille. Uusi yhteiskunnallinen terveydenhuolto oli syntynyt, kansanterveystyö oli saanut alkunsa. Vasta vuonna 1931 alkoi valtion ylläpitämä terveyssisarkoulutus.
Kansan keskuudessa ei sisaria aina otettu riemulla vastaan. Oli suoranaista taikauskoa ja puoskarointia myös esiintyi. Vastustusta esiintyi sekä pienissä hellahuoneissa että kunnanvaltuustoissa. Itse sisarten työ oli haasteellista pitkien matkojen ja tiettömien taipaleitten vuoksi. Pian jo vuosien 1924-25 aikana ennakkoluulot hälvenivät. Kävijämäärät neuvonta-asemilla ja maitokeittiöissä lisääntyivät. Siisteys, raitis ilma ja ravitseva hyvin sulava ruoka oli ohjeissa esillä. Myös ruoka-aikoihin pyrittiin vaikuttamaan. Liiallisen kahvinjuonnin sijaan tarjottiin ateriointia.
MLL lähetti 1920 sairaanhoitaja Venny Snellmanin ja Suomen Punainen Risti Margaretha Sarenin Bedford Collegeen lisäoppiin. Venny Snellman aloitti terveydenhuollon tarkastajana ja terveydenhoitajien työn kehittäjänä. Hänellä oli tukenaan työryhmä, Sophie Mannerheim, Arvo Ylppö ja tuberkuloosia ehkäisevän työn uranuurtaja tri Severi Savonen.
Lastenlinnassa alkoi lastenhoitajien koulutus puolen vuoden kurssina. Kursseille otettiin työväen ja maaseudun tyttäriä ilman muodollisia pätevyysvaatimuksia. Suosittajan sopivuus oli riittävä. Tytöillä ei vielä ollut mahdollisuuksia ammattioppiin. Lastenlinnan kurssi oli uutta. Lastenlinnan kurssit jatkuivat vielä sotien jälkeenkin, 1949 toiminta siirtyi Helsingin kaupungin toteuttamaksi.
Ahkera innoittaja ja lasten puolestapuhuja Arvo Ylppö sai lääkärikollegansa innostumaan vapaaehtoistyöhön. Varainkeruu oli rahoituksena. Muistamme vappukukan. Vuoteen 1930 mennessä oli 527 MLL:n paikallisyhdistystä työtä tekemässä. Neuvonta-asemia, kiertäviä koreja eli äitiyspakkauksia, kiertäviä lastenhoitonäyttelyitä, riisitaudin ehkäisyä, lipeäkivimyrkytysten ehkäisyä, julkaisutoimintaa, lasten seimiä ja tarhoja, radio-ohjelmia ja paljon muuta voidaan mainita toiminnasta. Erityisesti lasten terveyden tilan kohottamiseen Raja-Karjalassa panostettiin. Arvo Ylpön opiskelutoveri Viljo Rantasalo keksi neuvola – sanan. Kouluruokailu oli Ylpön riemuvoittoja. Ravintosuositukset v 1929 Carl Tigerstedtin toimesta painettiin. Koulukeittola saatiin kouluihin valtion tukemana.
Koulukaupunkini Hämeenlinna ja lapsuuteni koti 15 kilometrin päässä Lepaalla seutukuntana on minun juuriani. Sieltä katsottuna sekä itsenäisyyden alkuaikaan että toiseen suuntaan omaa koettuani elämää tutkaillen haluan kertoa kirjoituksellani, että yksittäiset ihmiset yhdessä toimien yhdistyksissä ovat saaneet arvokkaita asioita kansakuntamme hyvinvoinnin parantamiseksi, mitkä lopulta lakisääteisenä koskevat meitä kansalaisia yhdenvertaisina. Huoltovarmuus on lakisääteinen, sisältäen kyberuhkatkin. Lääkesaatavuus ja suojarokotukset ovat takaamassa turvallisuuttamme. Uhkana pidän kuitenkin nykyistä suuntaa jättää lapset rokottamatta. Toisinajattelulle on annettu lupa. Lapsilisän saanti olisi ehkä kytkettävä mukaan varmistamaan yhteiskunnassa sovitut asiat. Tapa-, normi- ja arvokasvatusta vastustavat tahot ja yksilöt eivät arvosta 100 vuotta Suomen historiassa tapahtunutta kehityskulkua yhteiskuntamme hyvinvointiin. Isäni osallistui viisi vuotta sotaan ja yhdessä äitini kanssa he rintamamiesmökistä käsin vähin varoin kouluttivat viisi lastaan monen muun suomalaisen perheen tavoin.
Elinajan odote on kasvanut sadan vuoden ajan tasaisesti. Tällä hetkellä poikien elinajanodote on 79 vuotta ja tyttöjen 84.4 vuotta. Suomen lapsikuolleisuus on nykyään maailman pienimpiä. Väestön ikääntymistä pidetään aivan turhaan uhkana. Valtaosa ikääntyneistä osallistuu ja tulee toimeen omillaan. Saavutettu hyvinvointi on mahdollista säilyttää uskomalla kansakunnan omiin voimiin ja toimivaan demokratiaan.
Itsenäisyytemme seuraavat sata vuotta tulee kehittää periaatteella saavutetun hyvinvoinnin takaaminen verotuksen, kasvun, sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen avulla. Erinomaisen runsaasti on tutkimustyötä tehty, nyt tulokset on nostettava päätösten pohjaksi. Suomi tulee olla maana, jossa kukaan ei koe olevansa unohdettu ja syrjäytetty. Ruokajonoista on päästävä eroon. Eri ihmisryhmien toimeentulo on kehittymässä eri suuntiin, toisille hyvään ja toisille entistäkin heikompaan elintasoon. Kaikki on pidettävä elämänmenossa mukana.
SEIJA KOPONEN
MUMMU JA RUOKA-AVUN VETÄJÄ,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot