Viikon kysymys
A-
A+
Raadissa vaikutti lopulta 16 lukiolaista, joista Teresa Wiksten (oik.), Hilma Vaara, Anni Lemström, Sofia Eriksson, Oona Vermasvuori ja Kallas Harjunen keskustelivat paneelissa. Raatia luotsasivat äidinkielen opettajat Sanna Ahjoniemi ja Senni Kulmala.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO Maanantai-iltapäivänä Porvoon kaupunginkirjastoon on kerääntynyt kymmeniä lukiolaisia. Alkamassa on toista kertaa järjestettävä Runeberg-kirjallisuuspalkinnon varjoraadin paneelikeskustelu, jonka päätteeksi Varjo-Runebergin voittaja julkistetaan. Raadin edustajat rupattelevat jännittyneinä lavan vierellä ja katsomo täyttyy kiinnostuksessaan kohisevista lukiolaisista.
Idea nyt toista kertaa järjestetystä Varjo-Runebergistä syntyi jo vuonna 2023. Linnankosken lukion kirjastonhoitajana niihin aikoihin aloittanut Matti Isohanni oli kertonut äidinkielen lehtori Senni Kulmalalle, että hänen edellisessä työpaikassaan lukiolaiset olivat osallistuneet Varjo-Finlandia -raatiin. Runeberg-kirjallisuuspalkinnon paikallisuus inspiroi organisoimaan sitä koskevan, lukiolaisista koostuvan varjoraadin.
– Tiesin jo nuoria, jotka voisivat lähteä tähän mukaan, eli se lähti sitten kivasti käyntiin, Kulmala kertoo.
Tänä vuonna koko prosessissa oli sen eri vaiheissa mukana yhteensä 21 lukiolaista, joista 16 suoritti sen loppuun lukemalla kirjan ja osallistumalla raadin keskusteluihin. Joulukuun puolessavälissä käynnistyneen projektin huipennuksessa oli keskustelemassa heistä kuusi, joista viisi olivat tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa.
Harjunen (vas.), Eriksson, Vermasvuori ja Lemström kertovat, että lukeminen antaa vapautta, uusia näkökulmia maailman ja itsensä opiskeluun sekä hetkellisiä pakomatkoja arjesta.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Paneelikeskustelussa nuoret vastaavat syväluotaavasti ja analyyttisesti niin omiin lukijaidentiteetteihinsä kuin lukemiinsa teoksiinkin liittyviin kysymyksiin. Alussa jokaisella on mahdollisuus kertoa omasta taustastaan lukijana sekä kirjallisuudesta, jota he yleensä kuluttavat. Montaa keskustelijaa yhdistäväksi genreksi nousi fantasia, jonka kautta nuoret ovat alun perin päätyneet kirjallisuuden äärelle, mutta josta monet ovat jo siirtyneet esimerkiksi historiallisen kirjallisuuden pariin.
Pirkko Saision Suliko-romaanin (Siltala, 2024) lukenut Anni Lemström oli mukana raadissa jo toista kertaa.
– Pidin tästä viime vuonna kovasti, eikä ollut mitään syytä miksi en olisi tullut, hän naurahtaa.
– Koulun ohella on joskus niin kiire, ettei meinaa löytyä aikaa lukemiselle. Tämä oli hyvä mahdollisuus tehdä lukemisesta osa jotain suurempaa ja merkityksellisempää.
Ensimmäistä kertaa raadissa vaikuttaneet Kallas Harjunen, Sofia Eriksson ja Oona Vermasvuori lähtivät projektiin etsimään uusia kokemuksia kotimaisen kirjallisuuden äärellä. Harjunen analysoi Markus Nummen Käräjät-romaania (Otava 2024), Eriksson Saila Susiluodon Akheron-runokokoelmaa (Otava 2024) ja Vermasvuori Marko Järvikallaksen Saattue-novellikokoelmaa (Siltala 2024). Lukiolaiset saivat itse valita luettavan teoksensa, ja valintoihoin vaikuttivat niin kirjojen kannet, halut sukeltaa tuntemattomaan, aiheiden kokonaisvaltainen kiinnostavuus ja kirjailijoiden ansiokas elämäntyö.
Oona Vermasvuori (mikrofonin kanssa) haastoi itseään Marko Järvikallaksen Saattue -novellikokoelmalla.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Keskustelut on keskusteltu, ja on tullut aika julkistaa raadin valitsema voittaja. Tänä vuonna voittajaksi valikoitui sama teos, joka palkittiin noin viikkoa aikaisemmin myös Runeberg-palkintogaalassa. Pirkko Saision Josif Stalinin ristiriitaista hahmoa käsittelevä romaani Suliko sai lukiolaisilta ylistykset sen runollisesta kielenkäytöstä ja kompleksisen hirmuhallitsijan ansiokkaasta inhimillistämisestä.
– Tutkiessaan ihmismielen pahuutta onnistuu teos vangitsemaan palan siitä haavoittuvuudesta, jota jokainen meistä sisällään kantaa, siteeraa Lemström voittajan julkistamista varten kirjoitettua saatetta.
Varjoraadin ansiokas järjestäytyminen kertoo syvällisempääkin tarinaa siitä, että lukutaitoisia nuoria löytyy vielä, vaikka suomalaisen lukutaidon rapistumisesta paasataan vuosi vuodelta enemmän.
– Runeberg-ehdokkaat eivät ole lukemisena helpoimmasta päästä kokeneimmillekaan lukijoille, Kulmala sanoo.
Vakuuttavasti teoksiaan analysoineet lukiolaiset herättävät uudenlaista toivoa siitä, että lukutaidon soihdunkantajia löytyy vielä. Syynä lukemisen innolle ei kuitenkaan kenelläkään ole yleinen ilmassa leijuva huoli vaan päin vastoin: lämpö ja rikkaus, mitä kirjojen ahmiminen heille tuo.
Lukiolaiset kertovat, että ovat itse kasvaneet sellaisissa piireissä, joissa ahmitaan kirjoja tuon tuostakin, eikä sen harrastamiseen ole ollut suurta kynnystä.
– Lukeminen merkitsee minulle vapautta. Kun pääsee tarpeeksi syvälle siihen kirjaan, voi hetkeksi menettää ajantajun ja kontaktin tähän maailmaan, mutta positiivisella tavalla, Harjunen avaa.
– Se antaa mahdollisuuden tarkastella maailmaa erilaisesta vinkkelistä, kuin mistä yleensä katsoo, Eriksson lisää.
Vaikka tämä porukka kyllä lukee, ovat hekin huomanneet, että monille heidän ikäisilleen nuorille lukeminen tapahtuu aina vain pakon edessä jos silloinkaan. Jo äidinkielen kursseillekin luettavien reilu sadan sivun kirja tuntuu joillekin ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Tutkimustulokset ja päätään pudistelevat, kirjoja naamaan tyrkyttävät keski-ikäiset eivät Harjusen, Erikssonin, Vermasvuoren ja Lemströmin mukaan lisää nuorten lukuintoa. Sen sijaan olisi hyvä keskittyä siihen, mitä lukeminen itselle antaa, ja kuinka paljon erilaista kirjallisuutta maailmasta löytyy. Lukijaidentiteettejä on yhtä monta, kuin on lukijoitakin, ja kirjallisuusgenrejen kirjo kasvaa ja kehittyy sitä mukaan, mitä uusia kirjoja kirjoitetaan.
– Usein keskitytään vain siihen, kuinka sivistävää lukeminen on ja kuinka lukemalla tulee tuotteliaaksi kansalaiseksi. Lukeminen voi kuitenkin olla myös ihan itseä varten ja sieltä voi saada uusia näkökulmia maailman tarkastelemiseen, Lemström avaa.
– Lukiessa oppii tavallaan tuntemaan itseääkin. Kaikki luetut asiat muodostuvat osaksi identiteettiä, Vermasvuori pohtii.
NIKI VIHERIÄVAARA
toimitus@itavayla.fi
» Linnankosken lukion Runeberg-varjoraati 2025: Sofia Eriksson, Kallas Harjunen, Anni Lemström, Hilma Vaara, Oona Vermasvuori, Teresa Wiksten, Kerttu Kolehmainen, Ella Vasama, Moona Kuukka, Otso Larjavaara, Edith Pelo, Elsa Tarmi, Anni Latva-Valkama, Aino Vasama, Venny Vasama ja Kiira Vermasvuori.
// Oikaisu 19.2. klo 13.32. Juttuun korjattu toisen kuvan kuvateksti. Oikaisu 19.2. klo 16. Korjattu Anni Lemströmin nimi oikeaksi sekä kuvateksteissä olleet kirjoitusvirheet.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot