Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Arkisto/Mika Laine
Hyvinvointialueiden talous sakkaa. Kuten kaikki tiedämme, hyvinvointialueiden palvelut kustantavat veronmaksajat, joten asia on kaikkien yhteinen. Kysymys on ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Siksi asian korjaaminen ei voi odottaa. Jotta talous ja palvelut saadaan kuntoon, tarvitaan ajankohtaista ja riittävän yksityiskohtaista tietoa eli dataa päätösten tueksi.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue on ensimmäisenä hyvinvointialueena Suomessa avannut tiedot julkisin varoin yksityisiltä ostettavien palvelujen ja tuotteiden kustannuksista, eli ostolaskudatan. Tiedot osoittavat esimerkiksi, että viiden suurimman toimittajan osuus ostoista oli 15,8 %. Onko tämä paljon vai vähän? Ilman tietojen avoimuutta kysymys jäisi kysymättä. Avoimuus ja läpinäkyvyys voivat vaikuttaa merkittävästi julkisten hankintojen ekosysteemiin.
Ostolaskudatan lisäksi avoimeksi tarvitaan myös tiedot hyvinvointialueiden itse tuottamien palveluiden kustannuksista ja niiden muodostumisesta, eli hyvinvointialueiden kustannuslaskentadata.
Avoin ostolasku- ja kustannuslaskentadata tarjoavat niin poliittisille kuin operatiivisille päättäjille aina ajankohtaiset tiedot, joiden avulla seurata omien päätöstensä vaikutuksia. Kun vaikutuksia voidaan seurata, voidaan linjauksia tarvittaessa korjata - monimutkaisissa asioissa kaikkia päätösten vaikutuksia voi olla vaikea etukäteen nähdä.
Yrittäjien mielestä hyvinvointialueille kannattaa luoda monituottajamalli. Siinä hyvinvointialueiden oman henkilökunnan ja palveluiden rinnalla toimii kunkin alueen asukkaille ja aluerakenteeseen sopiva yhdistelmä eri kokoisia yksityisiä toimijoita. Ne tuovat systeemiin kehittämisdynamiikkaa, joustoa, kustannusvertailtavuutta ja hyvinvointialueiden palvelujen käyttäjille valinnan vapautta.
Tiedon avoimuus on tärkeää myös yrittäjille, jotka pyrkivät ymmärtämään julkisen sektorin paikallisia, alueellisia ja kansallisia tarpeita paremmin. Ilman ajankohtaiseen tietoon perustuvia ratkaisuja on vaikea vastata nykyisiin ja tuleviin haasteisiin terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa Suomen joka kolkassa. Yrittäjät tarvitsevat avoimuutta myös toimintatavoissa ja päätöksentekotavoissa ja aktiivisuutta niistä kertomisessa. Se edistää tervettä ja monipuolista yhteistyötä julkisen sektorin ja yrittäjien välillä.
Miksi sitten avata tiedot kaikille kansalaisille? Koska demokratiaan kuuluu, että myös äänestäjät voivat arvioida päättäjien päätöksiä todellisen tiedon perusteella. Hallinnon läpinäkyvyys on osa hyvää hallintotapaa, suomalaisen kansalaisyhteiskunnan ja luottamuksen rakentamista.
Tiedon avoimuudella Yrittäjät ei hae mahdollisuutta etsiä jokaista henkilökunnan virkistyspäivään käytettyä euroa tai naapuriyrittäjän kanssa tehtyä kauppaa. Haemme parempia, tiedon perusteella tehtyjä päätöksiä ja linjauksia ja tarvittaessa niiden nopeita korjauksia. Tähän työhön haastamme mukaan myös median.
Uudenmaan Yrittäjät kannustaa ja hoputtaa hyvinvointialueita avaamaan niin ostolaskudatansa ja kustannuslaskentansa kuin kertomaan avoimesti ja aktiivisesti päätöksenteko- ja toimintatavoistaan. Tietojen avoimuus ja avoimet, punnitut toimintatavat edistävät taloudellista tehokkuutta ja kannustavat innovaatioihin.
Ollaan yhdessä Suomen puolella!
UUDENMAAN YRITTÄJÄT
HALLITUS
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot