Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine / Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
"Suomi on vanhusten hoivassa Itä-Euroopan tasolla ja kaukana muista Pohjoismaista” toteaa tutkija-professori Teppo Kröger, joka keväällä palkittiin Pohjoismaiden arvostetuimmalla gerontologian ”Sohlberg” – palkinnolla.
Krögerin mukaan Suomessa on kyvyttömyyttä ja haluttomuutta nähdä vanhusten hoivaan kohdistuvien säästöpäätösten vaikutukset. Ympärivuorokautisen hoivan jatkuva vähentäminen on tehnyt kotihoidosta kotiin tuotavaa laitoshoitoa, koska laitoshoitoon pääsevät vain pahasti muistisairaat. Samalla omaisten hoitoroolin kasvattaminen on merkinnyt työssä käymisen vähentymistä.
Krögerin mukaan kaikki toimenpiteet tähtäävät vain säästämiseen, eivät palveluiden parantamiseen, saatavuuteen tai henkilökunnan työolojen parantamiseen. Kaikki tämä johtaa ”hoivaköyhyyteen”, joka tarkoittaa sitä, ettei ihminen saa tarvitsemaansa apua. Hoivaköyhyys lisää terveysongelmia, ennenaikaista kuolemaa ja muiden terveyspalveluiden ylikäyttöä, unohtamatta lisääntyneitä yhteydenottoja hätäkeskukseen tai päivystykseen.
Tätä taustaa vastaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen juuri tekemät linjaukset sosiaali- ja terveyspalveluiden karsimisesta Lapinjärvellä, Myrskylässä, Pukkilassa ja Askolassa ovat erittäin kyseenalaisia. Ne sotivat myös luvattua ”turvalliset, riittävät ja laadukkaat lähipalvelut”- periaatetta vastaan, jonka piti olla hyvinvointialueiden olennainen tehtävä ja tavoite.
Muut Pohjoismaat sekä Iso-Britannia satsaavat lähellä tapahtuvaan varhaiskuntoutukseen, jonka tavoitteena on toimintakyvyn palauttaminen ja ylläpitäminen – niin ettei kotihoitoakaan välttämättä aina tarvita. Miten meillä Itä-Uudellamaalla hoidetaan varhaiskuntoutus?
Voisiko tästä ottaa mallia Suomessa ja Itä-Uudellamaalla, jotta pääsisimme edes Pohjoismaiselle tasolle,
PIRKKO PARJANEN,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot