Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuutettu Ilkka Luusua (PS) kirjoittaa mielipidekirjoituksen otsikolla ”Maahanmuuttokriitikkiä terveyspalveluiden kuormittamisesta” (Itäväylä 9.8.2023). Luusua on ilmeisesti sitä mieltä, että yksityisten ihmisten tulisi auttaa ulkomaalaisia lähtömaassa ja että Suomeen saa tulla vain jos on työkykyinen. Tämä on hyvin itsekästä ajattelua. Lisäksi tässä ajatusmallissa maahanmuuttaja nähdään pelkkänä resurssina eikä ihmisyksilönä, jonka elämässä on erilaisia vaiheita kuten lapsuus ja vanhuus.
Ihmisyyteen kuuluu sananmukaisesti inhimillisyys eli toisista ihmisistä huolehtiminen, jos he eivät pysty itsestään huolta pitämään. Näinhän me teemme mm. lasten suhteen - sekä omiemme että esim. julkiselle paikalle yksin jääneen, huoltajastaan eroon joutuneen taaperon suhteen. Samoin pyrimme auttamaan eksynyttä muistisairasta vanhusta. Miksi muuttaisimme käytöstämme sen mukaan, mikä tämän apua tarvitsevan henkilön etninen tausta on tai riippuen siitä, miten kauan hän on oleillut maassamme?
Mitä sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä väestön ikääntymiseen tulee niin maahanmuuttajataustainen väestönosa on pikemminkin osa ratkaisua kuin ongelmaa. Luusua itsekin toteaa soten ongelmaksi työvoimapulan. Maahanmuuttajat ovat pääasiassa nykyisiä ja tulevia työikäisiä; eläkeikäisiä on vain muutama prosentti. Kantaväestöstä sen sijaan jopa noin neljännes on jo nyt eläkeiässä ja tulevaisuudessa eläkeläisten osuus vain kasvaa. Syntyvyys on pientä. Kantaväestömme ei yksin riitä turvaamaan tarvittavaa kasvua erityisesti sote-alalla.
Suomi on harvaan asuttu maa. Tänne mahtuu kyllä paljon enemmänkin kuin tämänhetkiset noin puoli miljoonaa maahanmuuttajataustaista. Lisäksi tarvitsemme heitä kipeästi paikkaamaan työvoimapulaa ja pitämään Suomea elinvoimaisena. Vihreää siirtymääkin rahoitamme meidän kaikkien eduksi; jotta elämä säilyisi.
SUVI KERTTULA (FP),
PSYKOLOGI,
SIPOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot