Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Olen aina ollut rauhaa rakastava ihminen ja pyrkinyt riidan sijaa löytämään ratkaisuja. Samaa ei voi sanoa maan hallituksen toimista. Heidän toimensa syventävät kansan jakautumista ja edistävät itsevaltiutta. Okei, nyt ilmeisesti provosoiduit.
Työministeri Arto Satonen (kok.) Orpon hallitusohjelman jalkauttajana on rajannut neuvoteltavat työmarkkina-asiat yksipuolisesti intressitahoja myötäillen. Yhden toimialan menestys määrittelee muiden sektoreiden palkat ja mahdollisilla työtekijäedustajien sovintoehdotuksilla ei saa ylittää ns. yleistä linjaa. Ymmärrykseni mukaan Suomessa ei voi säätää lakia, jossa työmarkkinajärjestöjen neuvotteluoikeutta haitataan valtion järjestämillä neuvottelu- ja sovittelumenettelyllä. Siitä viis, voihan sitä nyt vähän poiketa kansainvälisistä sopimuksista ja EU sitoumuksista.
Työministeri liikkuu harmaalla alueella siteeraten Elinkeinoelämän keskusliiton tekemiä ”tutkimuksia”, eikä riippumatonta tutkijayhteisöjen objektiivisesti saatua tietoa. Tämä tarkoittaa siis asenteesta riippumatonta, puolueetonta ja tasapuolista näkemystä esitetystä asiasta. Lisäksi siteeratessaan hän ei ollut varma lukujen paikkaansa pitävyydestä (Ylen Aamu 31.1.), joita elinkeinoelämän keskusliitto ”tutkimuksessaan ”esitti.
Kysymys kuuluukin, että millaiseen tietoon leikkaus- ja palkkasuunnitelmat todellisuudessa perustuvat. Voiko tällaista kutsua jo disinformaatioksi, jota jakamalla pyritään vaikuttamaan yleiseen mielipiteen muuttumiseen heille edulliseen suuntaan? Tai ainakin voisi kysyä, että missä menee työministerin eettisen viestinnän ja moraalin rajat. Hän puhuu kuitenkin kansallisessa töllössä.
Kansaa ohjaillaan ja mobilisoidaan valtio pelastamisen ideologian taakse esimerkiksi ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi, heikentäen toimeentulon mahdollisuuksia ja oikeuksia vastarintaan sekä kyseenalaistamatta tottelemaan vallanpitäjien sanaa. Näillä toimillako pelastetaan valtio.
Omalla ideologialla jatketaan, vaikka asiantuntijat varoittavat liian radikaaleista muutoksista perusturvaan. Tähän peilaten niin, se mitä sanotaan virkavastuulla julkisuudessa, on vähintäänkin tarkastettua. Kyse on ihmisten elämästä, jos se teiltä sattui unohtumaan työministeri Satonen.
Mitä on itsevaltius? Sitä voisi kuvata myös totalitarismilla, jossa valtion valta ulottuu kaikkialle yhteiskunnassa ja dominoiva johtaja kertoo olevansa kansan etujen ajaja. Onko yhteiskunnassamme tällaisia piirteitä näkyvissä. Päättäkää itse.
MARIANNE KORPI,
PORVOON KAUPUNGINVALTUUSTON 2. VARAPUHEENJOHTAJA,
ALUE- JA KAUPUNGINVALTUUTETTU (SD.),´
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot