Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Kuvituskuva.
Rodeo
Suurin osa ikäihmisistä asuu kotona pientaloissa, ja heistäkin kolmasosa yksin.
Kotona asumista pidetään parhaimpana vaihtoehtona ikäihmiselle, se luo parempaa elämänlaatua, kun ympärillä on tutut esineet ja paikat sekä muistot. Omaa kotia pidetään turvallisena paikkana missä on hyvä olla.
Mutta entä jos kodista tuleekin paikka, jossa pelottaa ja elämä on turvatonta? Yksin asuvasta vanhuksesta tulee helposti rikoksen uhri, joka saattaa kokea pitkänkin ajan väkivaltaa tai hänen omaisuuttaan varastetaan.
Yksinäisyys lisääntyy iän myötä. Jatkuvasti itsensä yksinäiseksi kokeminen on naisilla hieman yleisempää kuin miehillä. Kotihoidon ohella perheiden ja ystävien rooli yksin asuvien vanhusten tukena on tulevaisuudessa yhä suurempi.
Kun kotona asuva vanhus on liikuntakyvytön, pyörätuolissa, sairaana, onko hänellä silloin turvallista olla yksin kotona? Turvattomuus kotona on ajankohtainen lisääntyvän rikollisuuden myötä. Lisäksi vähemmän esillä ollut perheväkivalta ei ole vieras asia ikäihmistenkään kotona. Alkoholi ja huumeet ovat usein taustalla näissä rikoksissa.
Mediassa kerrotaan yksin asuneesta ikäihmisestä, jota on huijattu tai häneltä on varastettu omaisuutta omassa kodissaan. Rikolliset saattavat esiintyä viranhaltijoina esimerkiksi poliisina tai vanhukselta yritetään saada tietoa pankkitunnuksista.
Rikokselliseen käytökseen saattaa syyllistyä jopa ikäihmisen lähiomainen tai sukulainen, esimerkiksi aikuinen lapsi tai lapsenlapsi rahapulassaan. Vanhus ei uskalla puhua tai kertoa kenellekään, tuntee jopa häpeää, kun kyseessä on lähisukulainen. Kotihoidon tai jonkun muun omaisen on hyvä tarkkailla, onko vanhuksella kaikki kunnossa, jos epäilee, ettei kaikki ole hyvin.
Kotona asuminen merkitsee monelle ikäihmisele yksinäisyyttä, jos puolisoa tai elämänkumppania ei enää ole tai puoliso on jo laitoshoidossa. Yksinäisyys lisää masennusta. Yksinäistä voi olla myös parisuhteessa, kumppanin sairastuttua, jolloin usein terveemmästä puolisosta tulee omaishoitaja ilman virallista statustakin. Apuakin pyydetään tai saadaan huonosti, jolloin taakka käy entistä raskaammaksi jaksaa. Ja siten saattaa johtaa ikäviin tilanteisiin mm. perheväkivaltaan. Yksi traagisimmista uutisista oli muun muassa 91-vuotias mies, jota epäillään sairaan vaimonsa murhasta. Harvinaisen ja äärimmäisen surullinen tapahtuma, mutta näistä pitää ottaa opiksi ja tiedostaa jatkossa paremmin ikäihmisten tila kotona, miten he voivat ja miten heitä pitää tukea paremmin.
On tärkeää, että sosiaali- ja terveysalan toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä yli organisaatiorajojen mahdollisen rikoksen uhreiksi joutuneiden vanhuksien tunnistamisesta ja uhrien tukemisesta. Meidän on pidettävä huolta, että ikäihmiset voivat vanheta turvallisesti myös kotona.
SEPPO IJÄS,
VANHEMPI KONSTAAPELI
KANSANEDUSTAJAEHDOKAS,
KAUPUNGINVALTUUTETTU (KOK.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot