Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Vene kulki myötäisessä kuin tuulispää kohti Turun Pansiota. Olavi Tanttu, Niilo Olander ja allekirjoittanut ottivat istuinkaukalossa eli sitloodassa rennosti.
Viki Kankkonen
KÖKAR-PANSIO Itäväylässä kerrottiin viime viikolla kommellusten täyteisestä purjehduksestamme Hamarista Tukholmaan ja Kökarin turvasatamaan. Samaan aikaan kun juttu julkaistiin, lähdimme noutamaan puolikuntoista Anniara-paattia Kökarin saarelta takaisin mantereelle. Käytössä ei ollut moottoria tai toista vinssiä, joten matkan edestä piti todella purjehtia. Sää oli kuitenkin puolellamme - kerrankin.
Jäimme rannalle ruikuttamaan
Reissuun lähdettiin tutulla porukalla, kyydissä veneen omistaja Viki Kankkonen, Ruissalon herra Niilo Olander, sekä vahvistuksemme musiikkimaailmasta; Etan kanssa soittava Tomi Koppanen ja Aliisa Syrjän rumpali Olavi Tanttu.
Tuttuun tapaan, tämäkään reissu ei lähtenyt ruusuisesti liikkeelle. Tarkoituksemme oli seilata Naantalista Finnlinesin rahtimatkustajalaivalla Ahvenanmaan Långnäsiin. Sieltä pääsisimme toisella lautalla Ahvenanmaan ja Turun saariston puolimatkassa olevalle Kökarille. Naantalin sataman lippuluukulla meidät kuitenkin käännytettiin tylysti kotiin. Laivaan ei ollut mitään asiaa ilman ajoneuvoa; satama-alueella käveleminen oli ehdottomasti kiellettyä.
Yritimme selittää, että emmehän me saa ajoneuvoa Ahvenanmaalta tai Kökarista mitenkään takaisin mantereelle pienellä purjeveneellämme, mutta vänkäys ei auttanut. Sadan metrin matka laivan kyytiin kävellen olisi ollut ”turvallisuusriski”. Käsittämättömän tuntuinen sääntö pakotti meidät viivästyttämään lähtöämme päivällä. Emme kuitenkaan jääneet tuleen makaamaan, vaan painelimme mainioon turkulaiseen saunaan Uittamolle ja sieltä karaokebaariin.
Kökar on erityisesti karavaanareille, telttailijoille ja purjehtijoille käymisen arvoinen paikka. Luonto on omalaatuista mantereeseen verrattuna ja maisemat vailla vertaansa. Matka sinne on myös edullinen.
Kalle Hyttinen
Mahtava saaristomeri, mahtava Kökar
5.45 heräsimme virkeinä raikkaaseen aamuun. Aloitimme matkanteon vaihtoehtoista reittiä kohti Kökaria. Saarelle nimittäin pääsee Turusta myös istumalla muutaman tunnin bussissa, kahdessa lossissa ja Korppoosta lähtevässä lautassa. Tuo matka on aika upea, eikä sen kulkeminen maksa kuin kymmenisen euroa. Lautasta katselimme merellä meneviä purjehtijoita ja henkeäsalpaavaa saaristomaisemaa.
Yhtä upeassa määränpäässämme, Kökarissa, olimme perillä kello 13 aikaan. Sisälläni läikähti lämpimästi, kun karujen kallioiden välissä avautuvassa satamassa komeili Anniara, lakatut kyljet veden pinnan kuvioita auringossa heijastellen. Meri oli täynnä värikkäitä meduusoja, jotka sykkien uivat sinne tänne. Emme kuitenkaan jääneet ihailemaan tuota maalauksellista saarta sen enempää, sillä mieli halusi merelle.
Painoimme suoraan matkaan. Päivän määränpää oli Seili, vanha mielisairaalasaari Turun saaristossa. Tuuli oli loistava.
Vene kulki puolikuntoisenakin: paapuurin purjeköysi oli kiristetty vinssin sijaan knaapille ja rikkoutunut mastovaijeri vedetty erikoisvirityksellä levankikiskon ympärille. Vettäkään ei enää tullut lainkaan sisään, kun aallokko oli kevyttä ja vuotokohdat paikattu. Purjeet pullollaan matka taittui niin nopeasti, että saimme ohitettua saman purjeveneen, jonka olimme tulomatkallamme nähneet yhteysaluksen kannelta.
Kokkailin kavereille pestopastaa ja mättövoileipiä, köllöttelimme paisteessa ja kuuntelimme musiikkia – purjehdusta parhaimmillaan! Oli viimeinen kesäpäivä, ja saimme siitä totisesti kaiken ilon irti. Edellisellä retkellämme ei näin leppoisilla hetkillä juuri herkuteltu.
Meno oli kerrankin niin leppoisaa, että ehti vähän pelleilläkin. Kankkonen kiikkuu mastosta keulapurjeen nostimeen varassa.
Kalle Hyttinen
Uimahyppyjä
Auringon painuessa mailleen kiikuimme Nauvon edustalla. Äkkäsimme väylän varrelta kohtisuoran kallioseinämän – tuoltahan voisi hypätä mereen! Heitimme ankkurin pohjaan ja hyppäsimme mystiselle rannalle. Kiipeilimme rantajyrkännettä hyppypaikalle kuin apinat konsanaan.
Jäin kielekkeen reunalle katsomaan, kun Olander ja Kankkonen uiskentelivat pohjaa tutkimaan uimahyppypaikan turvallisuudesta varmistuaksemme. Vesi oli niin kirkasta, että pystyin näkemään, kun kaverit sukeltelivat muutaman metrin syvyydessä.
Paikka oli täydellinen: kielekkeet 5–10 metriä korkeat ja pohja niin syvä, ettei sinne edes jaksanut sukeltaa. Käkkärämännyt kaartuivat takanamme ja edessä avautui uskomaton näkymä meren selälle nimeltä Omenaistenaukko. Juuri tällaisesta paikasta olimme nuorina hurjina haaveilleet, kun Tervajärven hyppytelineet eivät enää tuntuneet tarpeeksi jännittäviltä.
Näin parikymppisenä on elähdyttävä fiilis, kun uskaltaa leiskauttaa samanlaisia uimahyppyjä kuin kolmetoistavuotiaana. Vielä on taitoa tallella ja hurjuutta päässä!
16 metriseen mastoon nostetut täydet purjeet vetivät veneen sopivissa aalloissa jopa 15 km / h vauhtiin.
Viki Kankkonen
Purjehdusta ukkosta karkuun
Sääennuste lupasi säröä täydellisesti alkaneeseen matkaamme. Seuraavana iltapäivänä koko Airiston peittäisi ukkosmyräkkä, eikä aamunkaan keli olisi häävi syksyisine sateineen. Teimme päätöksen jatkaa jälleen läpi yön – sehän oli meille tuttua. Seili jäisi nyt välistä, ja hyppypaikaltakin piti lähteä, mutta ukkoseen ei tehnyt todellakaan mieli joutua.
Matka jatkui myötätuulen meitä lempeästi kuljetellen läpi öisen Airiston rahti- ja matkustajalaivojen jylistellessä ohitsemme. Saimme hiukan varoakin tiuhaa liikennettä, ettemme kohtaisi noita kerrostalon kokoisia aluksia liian läheltä. Niiden pelkät peräaallotkin ravistelivat purttamme kyljeltä toiselle.
Ruissalon kärjen ohitettuamme, Meyerin valtamerialustelakan kohdalla väylä kääntyi vastatuuleen ja jouduimme jälleen luovimaan. Muutaman kilometrin aikana vastatuulikäännöksiä eli vendoja tehtiin varmaankin kaksikymmentä, vesistö oli noilla tienoilla niin kapea.
Takaisin koti-Turussa
Kun aamun aurinko värjäsi koko taivaan vaaleanpunaiseksi, ja alkaneen tihkusateen takaa paljastui Turun siluetti satamamakasiineineen ja Mikaelin kirkkoineen, saimme heittää köydet Pansion satamapaalun ympäri. Olimme perillä.
Hetki oli kaunis ja kaihomielinen. Koko kotikaupunkini näyttäytyi jotenkin uudessa valossa – oli ihanaa viettää kesä Porvoossa, mutta tuntuipa nyt hyvältä olla täällä. Anniara jäi Pansioon odottelemaan nostoa ja korjausta. Kankkosen ja Olanderin kanssa palaamme varmasti vielä monet kerrat sitä rassaamaan.
Musiikkimiehet palasivat Helsingin hulinaan rumpuhommiinsa. Olander jatkaa arkeaan Pansion vastarannalla, Ruissalon telakalla. Kankkonen puolestaan aloittaa opintonsa Vaasan kauppatieteellisessä mutta purjehtinee aina tilaisuuden tullen vaikka missä maailman merillä. Minunkin on aika palata opintojeni pariin Turun valtiotieteissä. On tainnut tulla syksy.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot