Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Mäntyrinnettä uhkaa sulkeminen vuoden 2025 loppuun mennessä.
Mika Laine
ASKOLA | Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksessa torstain esitellyn palveluverkkoselvityksen luonnoksen mukaan Askolan Mäntyrinteen palvelut lakkautetaan vuoden 2025 loppuun mennessä vedoten kiinteistön kuntoon.
Jos palveluverkkoselvitys ikääntyneiden asumispalveluiden osalta hyväksytään sellaisenaan, Askolasta tulisi ainoa hyvinvointialueen kunta, joka ei tarjoaisi ympärivuorokautista palveluasumista.
Jotta askolalaiset palveluasumista tarvitsevat ikäihmiset voisivat jatkossakin asua kotikunnassaan, Askolan kunta ehdottaa hyvinvointialueelle lähipalveluiden turvaamiseksi uutta asumispalveluyksikköä, jonka kunta rakennuttaisi.
– Se, että meillä pysyisi täällä ikäihmisten palveluasumisen yksikkö, on myös hyvinvointikysymys meidän muille asukkaille, eli palveluasukkaiden omaisille, Askolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sanna Kurki (kesk.) toteaa.
Askolan kirkonkylässä sijaitsevan ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavan Mäntyrinteen palvelukeskuksen sulkeminen on ollut puheissa jo pidempään.
Ensi vuoden lopussa tulee täyteen kolmen vuoden siirtymäaika siitä, kun Askolan kunnan omistaman Mäntyrinteen hallinta siirtyi hyvinvointialueelle lain mukaisesti. Askolan kunnanhallituksen puheenjohtajan Riku Honkasalon (kok.+kd) mukaan hyvinvointialue ei ole käyttämässä vuokrasopimuksen jatkon mahdollistavaa optiota.
Honkasalon mukaan asukkaat sijoitettaisiin sinne missä paikkoja olisi.
Mäntyrinne on hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksen luonnoksen mukaan lakkautettavien listalla.
Mika Laine
Ehdotus ei päätynyt selvitykseen
Kunnassa vallitsee Honkasalon mukaan poliittinen yksimielisyys siitä, että Mäntynrinteelle halutaan jatkoa.
– Sen eteen on tehty paljon töitä kaikin mahdollisin tavoin. Siitä ei asia ainakaan ole kiinni.
Kunnan päättäjät pohtivat asiaa valtuustoseminaarissaan elokuussa. Kunnan päättäjissä vallitsi Honkasalon mukaan yhteinen tahtotila miten edetä hyvinvointialueelle tehtävän ehdotuksen kanssa. Askolan kunta teki ehdotuksen uudesta yksiköstä jo ennen palveluverkkoselvityksen valmistumista.
Askolan kunnanjohtajan Annu Räsäsen mukaan ehdotus toimitettiin hyvissä ajoin syyskuun alussa hyvinvointialueen toiveesta, jotta se ehtisi palveluverkkoselvitykseen mukaan.
– Ehdotuksemme uusista tiloista on jätetty huomiomatta kokonaan. Se tässä eniten kalvaa, Räsänen toteaa.
Myös aluevaltuutettuna sekä aluehallituksen 1. varapuheenjohtajana toimivan Honkasalon mukaan ehdotus ei johtanut kolmen viikon aikana minkäänlaisiin toimenpiteisiin.
– Tämä varmistui meille toissapäivän iltakoulussa, Honkasalo kertoi perjantain tiedotustilaisuudessa.
Samoihin aikoihin aluehallituksen viimeisen kokouksen esityslistojen tullessa julkiseksi palveluverkkoselvityksineen, Askolassa päätettiin tuoda asia itse esille ja kertoa ehdotuksesta medialle.
– Toivomme tietenkin, että asia saisi asianmukaisen käsittelyn hyvinvointialueella, Honkasalo painottaa.
Palveluverkkoselvityksen mukaan Askola olisi hyvinvointialueen kunnista ainoa, joka ei tarjoaisi palveluasumista vanhuksille. – Tuntuu, että tämä on mennyt kuntien väliseksi taisteluksi, Askolan kunnanhallituksen puheenjohtaja Riku Honkasalo kritisoi.
Mika Laine
Yli kolmen miljoonan investointi
Mäntyrinteen palveluiden lakkauttamista perustellaan palveluverkkosuunnitelmassa rakennuksen huonolla kunnolla.
Askolan kunnanjohtaja Annu Räsäsen mukaan selvää on, että Mäntyrinne vaatisi tulevaisuudessa remonttia eikä se ole tilana optimaalinen tämän päivän tarpeeseen.
Hänen mukaansa kunta on kertonut olevansa valmis investoimaan Mäntyrinteeseen. Hyvinvointialueelta tullut viesti on ollut Räsäsen mukaan se, että investoinnit olisi kohdistettava mieluummin uuteen kuin nykyiseen.
Kunnan tekemän ehdotuksen mukaan uusi palveluasumisen yksikkö rakennettaisiin Askolan terveyskeskuksen viereen samalle tontille. Sen kooksi on kaavailtu noin 1 000 neliömetriä. Hyvinvointialue tulisi tiloihin vuokralaiseksi.
– Siihen oli mahdollisuus mahduttaa vielä palveluasumisen yksikön lisäksi esimerkiksi vammaispalveluiden päivätoiminnan tiloja, joita hyvinvointialue on Askolasta etsinyt, Räsänen kertoo.
Palveluasumispaikkoja tulisi uudisrakennukseen korkeintaan 30. Mäntyrinteessä ympärivuorokautisia paikkoja on tällä hetkellä 20. Vammaispalveluiden tiloiksi on suunniteltu noin 300 neliömetriä.
Räsänen arvioi uuden yksikön rakennuskustannusten nousevan yli kolmeen miljoonaan euroon. Se, millä kunta hankkeen rahoittaisi, on vielä auki.
– Kunta on ottamassa tässä myös isoa riskiä, Honkasalo painottaa.
Kunta investoi parhaillaan viittä miljoonaa euroa uuteen lukioon ja koulukeskukseen. Rahaa nieleviä investointitarpeita on listoilla muitakin.
Osa asumispalveluyksikön rakennuskustannuksista olisi mahdollisesti katettavissa kunnan hiljattain saamalla perinnöllä. Askolan kunnan hallintojohtaja Tuija Salorannnan mukaan testamentin ehtona on varojen käyttö ikääntyneiden palveluihin.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Riku Honkasalo, hallintojohtaja Tuija Saloranta, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sanna Kurki ja kunnanjohtaja Annu Räsänen.
Mika Laine
Ikääntyneiden osuus kasvaa Askolassa
Ennusteiden mukaan yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa Askolassa vuoteen 2040 mennessä 63 prosentilla. Kasvu on hyvinvointialueen kunnista toiseksi suurin. Vuonna 2040 yli 75-vuotiaita askolalaisia ennustetaan olevan noin 750.
– Askolassa ollaan lukujen valossa menossa siihen suuntaan, että paikkoja olisi lisättävä, Räsänen toteaa.
Hyvinvointialueen määrittelemällä kuuden prosentin peitolla tulisi vuonna 2040 askolalaisille löytyä 45 ympärivuorokautista palveluasumispaikkaa.
Uudisrakennus toisi säästöjä
Hyvinvointialue painii taloudellisessa ahdingossa ja sillä on edessään tiukka kulukuuri.
– Esisuunnittelussa on lähdetty luonnollisesti siitä, että tämän pitää olla hyvinvointialueelle merkittävästi Mäntyrinnettä edullisempi vaihtoehto, Honkasalo tähdentää.
Mäntyrinteen kustannukset hyvinvointialueelle kaikkine hoivapalveluineen olivat vuoden 2023 tilinpäätöksen mukaan 2,4 miljoonaa euroa. Honkasalon mukaan uusi Askolaan rakennettava yksikkö toisi hyvinvointialueelle kustannussäästöjä vuokrissa.
– Puhutaan kuusinumeroisista summista.
Mäntyrinteen vuorokausihinta on palveluverkkoselvityksen mukaan 231,54 euroa, mikä on alueen keskitasoa.
Mäntyrinteessä on 20 ympärivuorikautisen palveluasumisen paikkaa.
Mika Laine
Mäntyrinteen jatko auki
Mäntyrinteen tulevaisuuden suunnittelu tulee Räsäsen mukaan aloittaa mahdollisimman pian.
– Katsotaan vaihtoehtoja ja löytyykö sille tarpeita meillä tai yksityisellä puolella tai esimerkiksi hoiva-alan yrityksiä, jotka voisivat toteuttaa omaa palvelutuotantoa, Räsänen pohtii.
Mikäli Askolan kunnan omistuksessa olevan Mäntyrinteen palvelut päätetään ajaa alas, kunnalla on vaihtoehtona rakennuksen uusiokäyttö, myyminen tai pahimmassa tapauksessa, jos ostajaa ei löydy, sen 1,5 miljoonan tasearvon alaskirjaaminen. Tämä tekisi varmasti hallaa kunnan taloudelle.
Askolan kunta on valmis rakentamaan uuden yksikön tervesyaseman välittömään läheisyyteen.
Mika Laine
Palveluverkkosuunnitelma lausuntokierrokselle
Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman luonnos on lähdössä lausuntokierrokselle Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon, Pukkilan ja Sipoon kunnille sekä hyvinvointialueen lautakunnille ja vaikuttamistoimielimille. Lausuntoja pyydetään 7.11. mennessä.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille annetaan mahdollisuus kommentoida palveluverkkosuunnitelman luonnosta kahden viikon ajan avoimen verkkosivun välityksellä ajalla 30.9.–13.10.2024.
MIKA LAINE
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot