Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Myrskylän vuoden yrittäjät, Juhani Bollström (2. vas.) ja Jonna Mäenpää (keskellä) palkittiin viime lauantaina. Samalla Myrskylän yrittäjäyhdistys palkitsi Jukka Metson (vas.) elämäntyöpalkinnolla. Kuvassa mukana Myrskylän yrittäjien puheenjohtaja Aku Eronen ja sihteeri Ninni Grönberg.
Soile Niittymäki
MYRSKYLÄ Yrittäjä Juhani Bollström osti nykyisin Kahvila-Ravintola Myrskytähtenä tunnetun kiinteistön 15 vuotta sitten. Bollström ei alun perin aikonut muuttaa Myrskylään lainkaan, vaan palkkasi ulkopuolisen henkilön hoitamaan ravintolaa. Vuoden päästä suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja Bollström päätti ottaa ohjat paikan päällä käsiinsä.
–?Tätä helpottivat hyvät työntekijät, joiden avulla homma toimi mallikkaasti, Bollström muistelee kiitollisena.
–?Ilman heitä olisin luovuttanut ja myynyt kiinteistön pois.
Bollström osti Myrskytähden aikeenaan myydä se eteenpäin.
–?Minulla on kyllä kokin koulutus, mutta en minä aiemmin ollut toiminut sen kummemmin ravintola-alalla. Tein kiinteistöillä bisnestä ostamalla ja remontoimalla niitä. Kahden vuoden jälkeen sitten myin ne kunnostettuna edelleen. Näin oli tarkoitus tehdä myös Myrskytähden suhteen, mutta toisin kävi.
Liha- ja kalaruoat suosittuja lounaalla
Työntekijäksi ravintolaan palkattu Jonna Mäenpää viihtyi niin hyvin Myrskytähdessä, että hänestä tuli sen toinen omistaja vuonna 2012. Mäenpää kertoo kuluttajien ruokatottumusten muuttuneen kasvispitoisempaan suuntaan ja Myrskytähden pizzoissa ja burgereissa löytyykin kasvisvaihtoehto.
–?Lounailla niiden kysyntä on niin satunnaista, ettei kasvisvaihtoehtoa vielä ole mukana, Mäenpää kertoo.
–?Toistaiseksi asiakkaamme haluavat erilaista lihaa tai kalaa ja salaattia lounaalla ja me pyrimme tarjoamaan sitä, mitä he haluavat. Maidon käytössä siirtyminen kauramaitoon näyttää kasvavan.
Myrskytähti tarjoaa asiakkailleen aina tuoreita leivonnaisia.
–?Kahvilapuolen leipomotuotteissa meillä on yleensä ainakin yksi gluteeniton ja yksi maidoton vaihtoehto. Jos tuotteen on oltava molempia, sitä ei aina välttämättä löydy heti hyllystä, mutta tilaamalla sellaisenkin saa. Laktoositonta meillä on nykyään melkein kaikki, mutta laktoosittomuus ei tietenkään riitä maitoallergisille. Ja meillä leivotaan joka aamu, haluamme tarjota tuoreita tuotteita asiakkaillemme, Bollström sanoo.
Salen vieressä sijainnut Kahvila Karolina sulki ovensa hiljattain ja sen myötä Myrskytähti lisäsi aukioloaikojaan.
–?Avaamme nykyään kokeilumielessä jo aamuseitsemältä, mutta asiakkaamme eivät vielä ole tiedostaneet tätä kovinkaan hyvin. Aika näyttää, muuttuuko aamutoiminta kannattavaksi, vai täytyykö siitä luopua.
Korona iski moukarilla
Kuten muihinkin ravintola-alan yrityksiin, korona iski kovaa Myrskytähteen.
–?Korona iski moukarilla ravintola-alaan ja se vaikuttaa yhä. Emme joutuneet sulkemaan kokonaan ovia. Aloitimme ulosmyynnin ja asiakkaamme omaksuivat noutoruoan aika hyvin. Meidän ei tarvinnut ottaa velkaa, eikä mennä muualle töihin. Vaikka emme me pystyneet palkkojamme saamaan, ulosmyynti auttoi kuitenkin sen verran, että säilyimme hengissä ja toiminta pyörii yhä, Bollström kertoo.
–?Vaikka myynti putosi, kiinteät kustannukset eivät hävinneet minnekään. Jonna otti tilanteen raskaammin, mutta minä olen sen sortin mies, etten anna tuollaisen lannistaa. Sehän on vain elämää ja johtui täysin meistä riippumattomista tekijöistä. Se tulee, jos se tulee, yrittäjän täytyy vain yrittää sopeutua ja selvitä joka tilanteesta.
Bollström sanoo ravintolayrittäjyyden olevan hänelle työtä kuten mikä tahansa muukin.
–?Minulle ravintolanpito ei ole intohimo, kuten joillekin. Sellaisella työmäärällä ja tuntipalkalla millä minä tätä teen, kukaan ei lähtisi tähän.
–?Ilman Jonnaa en oli pärjännyt. Jonna tekee pitkiä viikonloppuja ja kykenee hoitamaan sekä keittiön, että tiskillä asiakkaat. Minun ammattitaitoni riittää keittiössä, mutta ei tiskin takana. Jonnan panos on ollut erittäin merkittävä, Bollström kiittelee.
Mäenpää viihtyy työssään sen vaihtelevuuden ja monipuolisuuden vuoksi.
–?Tässä työssä ei tarvitse tehdä koko ajan samaa. Vaikka päivärytmi onkin aika lailla samanlainen, päivän mittaan on kuitenkin monenlaista hommaa ja viikonloput vielä poikkeavat arjesta.
Rajoitusten salliessa bändejä ja karaokea
Suurimpana haasteena nyt ja tulevaisuudessa Bollströmin ja Mäenpään mielestä on korona.
–?Ja se, miten saadaan takaisin pandemian karkottamat asiakkaat. Tällä asiakasmäärällä pelkkä ruokamyynti ei riitä kannattavuuden kannalta. Viikonloppuihin tarvittaisiin takaisin ne rentoutusta hakevat asiakkaat, jotka nautiskelivat myös pari näkäräistä tai tuoppia.
–?Jos tilanne jatkuu tällaisena, jos emme saa asiakkaita palaamaan, tämä ei voi jatkua. Yritämme kyllä kaikkemme ja panostamme asiakkaiden viihtyvyyteen. Rajoitusten niin salliessa, otamme tänne taas bändejä ja järjestämme karaokea, kuten teimme ennen koronaakin. Toivomme, että ihmiset ottaisivat rokotteet ja saisivat koronapassit, silloin he voisivat kulkea ja käyttää näitäkin palveluja vapaasti. Rokottamattomat ja koronapassittomat joutuvat lähtemään puoliltaöin kotiin, eli silloin kun viikonloppuna yleensä porukkaa vasta alkaa tulla sisään.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot