Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Palstaviljelijät Silja Collanus (vas.), Maritta Auvinen, Ulla Juselius ja Ritva Koskinen pitävät viljelypalstaa henkireikänä. – Ei sitä muuten tulisi mentyä ulos. Täällä saa olla touhuta, Collanus sanoo.
Marko Wahlström
PORVOO, PÄÄSKYPELTO–GAMMELBACKA–LINNAMÄKI Sormet syyhyävät päästä kuopsuttamaan kukkapenkkiä tai kasvimaata – ja istuttamaan maahan uusia siemeniä.
– Kevät on edennyt tänä vuonna todella hitaasti. Esimerkiksi parsoista vain yksi on noussut, kun yleensä tässä vaiheessa on saatu jo syödäkin, palstaviljelijä Ulla Juselius tuumaa Pääskypellon laidalla.
Kokonniemen jäähallin takana sijaitsevalla palstaviljelyalueella alkaa viimeinen kasvusesonki.
– Elämme siirtymäkautta, kun alue jää liikunta- ja urheilupuiston alle, Porvoon Palstanviljelijät ry:n viestintävastaavana toimiva harrastajaviljelijä kertoo.
Yhdistys vastaa Porvoon kaupungin omistamien kolmen viljelypalsta-alueen edelleenvuokrauksesta jäsenilleen. Yksityishenkilö voi vuokrata palstoja viljelläkseen siellä hyötykasveja, kesäkukkia tai kasvattaa marjapensaita.
Silja Collanus (edessä) on ollut harrastanut palstaviljelyä jo yli 40 vuotta. – Aloitin viljelypalsta-alueella, joka sijaitsi Näsin S-marketin alueella Voittajantien varrella. Kun alueesta tuli parkkipaikka, palsta-alue siirtyi Pääskypellolle, hän kertoo. Taustalla seitsemättä vuotta Pääskypellolla viljelevä Maritta Auvinen.
Marko Wahlström
Kaikki yksivuotiset palstat muuttuvat monivuotisiksi
Pääskypellolla on monivuotisia viljelypalstoja yli 20. Tolkkistentielle ulottuvalla alueella on myös yksivuotiseen viljelyyn tarkoitettu alue, jolloin palstojen lukumäärä nousee yhteensä noin 70:een.
– Niittypolun palsta-alueella Gammelbackassa on monivuotisia palstoja 25 ja yksivuotisia noin 30, puheenjohtaja Silja Collanus kertoo.
Linnamäen kolmella palsta-alueella viljelypalstoja on noin 140. Linnamäki on Porvoon laajin ja vanhin palstaviljelyalue.
– Nyt siirrymme siihen, että kaikki yksivuotiset palstat Niittypolulla ja Linnamäellä muuttuvat monivuotisiksi, koska meillä ei ole antaa enempää monivuotisia palstoja, joista on ollut jatkuvasti pulaa.
Skafftkärrin viljelypalsta-alueesta yhdistys joutui luopumaan viime vuonna.
– Uusin puistomainen alue on rakenteilla Ylä-Näsiin Partiomiehen- ja Ratsumiehentien kulmaukseen, johon tulee parikymmentä noin 6 x 6 metrin kokoista viljelypalstaa. Juselius kertoo.
Ratsumiehenaukio on kaavoitettu viheralueeksi ja se on ollut joutomaana noin 30 vuotta.
– Työt alkavat olla loppusuoralla, mutta viljelijöiden ja heidän kasviensa siirrot alueelle tapahtuvat ensi syksynä. Käytännössä Pääskypellon viljelijät ovat etuoikeutettuja uudelle alueelle, Collanus jatkaa.
Maritta Auvisen muotopuutarha täyttyy tänäkin kesänä lukuisista kesäkukista. Palstan reunoja kiertävät perennat ja marjapensaat. Viljelypalstan polkujen risteyskohtaan Auvinen asettelee ruukkukasvin kuin kruunuksi.
Marko Wahlström
"Kesäkukkien siemeniä olen hankkinut 38 pussia"
Pääskypellolla seitsemättä vuotta viljelevä Maritta Auvinen kasvattaa kesäkukkia, perennoja, raparperia, papuja, persiljaa ja yrttejä.
– Lisäksi minulla on kahdeksan pensasta mustaherukkaa ja yksi valkoherukkapensas.
Auvisen palsta on toteutettu muotopuutarhaksi, jossa kukka- ja kasvipenkkien väleissä risteilevät polut.
– Penkkien hoito on näin myös helpompaa.
Reunoilla kiertävät perennat Palavarakkaus, Punapäivänkakkara, Punatähkä, Päivänlilja, Päivänkakkara ja Akileija sekä erilaisia tulppaaneita ja narsisseja.
– Kesäkukkien siemeniä olen hankkinut 38 pussia. Siemeniä tulee ostettua kaupoista aina, kun näkee jotain mielenkiintoista. Joka vuosi tulee aina jotain uutta, kerrostalossa asuva Auvinen kertoo.
"Porukka tykkää monivuotisesta palstasta"
Istutuspuuhiin viljelypalstoilla päästään yleensä äitienpäivän tienoilla, kun kaupunki on avannut palstojen kasteluvesijohtojen hanat.
– Saa nähdä, miten tänä vuonna käy, sillä tällekin viikolle on luvattu hallaöitä, Juselius tuumaa.
Pääskypellon yksivuotiset kasvimaat käännetään ja otetaan käyttöön toukokuun lopulla viimeisen kerran.
– Porukka tykkää monivuotisesta palstasta, jonne pääsee aikaisin keväällä ja syksyllä voi olla pidempään. Yksivuotisen palstan kasvukausi on hyvin lyhyt, Collanus kertoo.
Linnamäen, Niittypolun ja Pääskypellon viljelypalstat ovat kooltaan vähintään puoli aaria eli 7 x 7 metriä, mutta palstat hieman vaihtelevat alueilla maaston mukaan.
Pääskypellon viljelypalsta-alueella eletään tänä vuonna viimeistä sesonkia. Ensi syksynä alue korvautuu Ylä-Näsin Ratsumiehenaukiolla,. jonka rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä.
Marko Wahlström
"Kyllä täällä riittää koko ajan tekemistä"
Viljelypalstoilla on enimmäkseen hyötykasveja ja kukkia sekä marjapensaita.
Pääskypellon savimaassa kasvavat niin perunat, porkkanat, salaatit, purjot kuin yrtit.
– Minulla on paljon papua – niin härkäpapua ja vihreää papua, joka viihtyy savimaisella peltoalueella.
Puheenjohtaja viljelee Niittypolun palstaviljelyalueella, joka on samaa entistä Porvoon maalaiskunnan peltoaluetta, kuten Pääskypeltokin.
– Minulla on herneet, pavut, porkkanat, sipulit, valkosipulit, tomaatit, kurkut ja kurpitsaa, lipstikkaa sekä yrttejä, joita kasvatan ja kuivatan, yli 40 vuotta palstaviljelijänä toiminut Collanus listaa.
Puheenjohtajan mukaan alkukaudesta viljelijän mielen valtaa tunne, että kääntämistä ja möyhentämistä riittää talven jäljiltä.
– Sitten, kun saat käännettyä ja istutettua, tulee pettymys siitä, että enää ei ole mitään tekemistä. Kunnes alkaa tulla rikkaruohoja, Collanus naurahtaa.
– Kyllä täällä riittää koko ajan tekemistä. Esimerkiksi koronapandemian aikana viljelypalstat osoittautuivat supertärkeäksi: meillä on ollut jopa hiihtokilpailut, Juselius kuvailee viljelijöiden yhteisöllisyyttä.
Lapiot, talikot ja kotikärryt ovat palstaviljelijöiden henkilökohtaisia työvälineitä, joita yhteisöllinen väki myös lainaa toisilleen.
Marko Wahlström
Alhainen palstavuokra, kynnys mahdollisimman matalalla
Porvoon Palstaviljelijät ry on perustettu vuonna 2004 nimellä Porvoon Siirtolapuutarhayhdistys ry, jonka historia ulottuu 1980-luvulle.
– Alkujaan kaupunki huolehti palstojen vuokrauksesta, kunnes se siirtyi yhdistykselle, Collanus sanoo.
Yhdistys vaihtoi kesäkuussa 2017 nimeään, joka paremmin kuvaa palstaviljelyyn keskittynyttä toimintaa.
Palstaviljelyn suosio räjähti koronapandemian aikana, ja on jatkunut voimakkaana.
– Koko ajan yhä enemmän ja enemmän ihmiset haluavat itse kasvattaa ja nähdä, mitä maasta oikein nousee. Mikään viherpeukalo ei tarvitse olla, Collanus jatkaa.
Yhdistyksellä on ruohonleikkureita, puutarhajyrsimiä ja trimmereitä sekä puutarhasaksia jokaiselle palsta-alueella.
– Täällä saa aina apua ja neuvoa rouvilta, jotka tietävät viljelystä. Myös kasveja ja siemeniä vaihdetaan, Juselius sanoo.
Palstaviljelijät maksavat yhdistyksen vuosijäsenmaksun (20 euroa) ja palstavuokrana on tällä hetkellä 60 euroa neljältä vuodelta.
– Olemme halunneet pitää palstavuokran mahdollisimman alhaisena, jotta kynnys olisi matala kaikille. Teemme yhteistyötä myös SPR:n paikallisosaston ja Multicultural Association of Porvoo (MAP) ry:n sekä Tatsi ry:n Korttelikeittiön kanssa, Juselius kertoo.
"Kuuntelen, kun ruoho kasvaa"
Nykyisin myös nuoret ja lapsiperheet haluavat viljellä itse puhdasta ruokaa.
– Esimerkiksi Pääskypellolla yksi päiväkotiryhmä ja Albert Edelfeltin koulun erityisluokka ovat viljelleet useampana kesänä, Juselius kertoo.
Mullassa möyriminen ja kasvien kasvattaminen on tutkitusti terveellistä paitsi sielulle myös ruumiille.
– Muun muassa Itä-Suomen yliopisto oin useiden tieteellisten tutkimusten avulla todistanut, että mullan mikrobeissa on terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Palstaviljelyalueilla myös luonto tulee lähelle: ketut, rusakot, fasaanit ja varikset ovat tuttuja vieraita.
– Täällä ei ole kiire minnekään. Kuuntelen, kun ruoho kasvaa, vähän Ritva Koskinen sanoo.
FAKTA
Loviisassa kaksi viljelypalsta-aluetta
» Loviisassa kaupunki vuokraa viljelypalstoja kahdessa eri paikassa: Uudessakaupungissa Niittykadun varrella ja Antikylässä Haravankyläntien varrella.
» Palstojen koko on 50 neliömetriä (25 euroa) ja 100 neliömetriä (50 euroa). Edellisen vuoden vuokraajilla on etuoikeus saada palsta uudelleen vuokralle. Palstan vuokrasopimus jatkuu automaattisesti, jos ei sitä irtisanota.
» Puutarhapalstoja voi tiedustella asiakaspalvelutoimisto Lovinfosta (Mariankatu 12 A) sähköpostitse osoitteella lovinfo@loviisa.fi tai puhelimitse numerolla 019 555 555.
Ruokaohje: Keitto oman maan lipstikasta
Perunaa
Silputtua lipstikkaa
Sipulia
Porkkanaa (jos haluaa)
Vähän kasvislientä
Kermaa
Keiton voi halutessaan soseuttaa tai nauttia sellaisenaan sattumien kera. Lipstikka on maukas, vähän sellerimäinen.
»» Resepti: Ulla Juselius
Porvoon Palstaviljelijät ry ylläpitää ja vuokraa viljelypalstoja tällä hetkellä Linnamäellä, Niittypolulla ja Pääskypellolla, joka vaihtuu ensi syksynä Ylä-Näsin Ratsumiehen aukioon.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot