Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Sähköä riittää hyvin erityisesti aurinkoisella ja tuulisella säällä.
Ossi Lehtonen
ITÄ-UUSIMAA Sähkön hinta oli viime talvena ennätyslukemissa. Kesällä sähköä kuluu vähemmän lämmitykseen, joten kesällä sähkön hinta on ollut maltillinen. Spot-sähkön hinta oli heinäkuussa 4,1 snt/kWh sisältäen arvonlisäveron.
Spot-sähkö tarkoittaa sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää sähkön hintaa. Hinta määritellään eurooppalaisessa Nordpool-sähköpörssissä erikseen tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille. Myös Suomessa pörssisähkön hinta määräytyy Nordpoolin sähkön spot-hintojen perusteella.
Viime talvena pörssisähkön hinta oli kalleimmillaan joulukuussa 2022 keskimäärin 27,1 snt/kWh. Tänä talvena hinnan ei toistaiseksi odoteta kohoavan yhtä korkeisiin lukemiin. Silti hinnan odotetaan nousevan talvella 2024 ja 2025.
– Yleisellä tasolla voi sanoa, että tilanne on huomattavasti parempi kuin viime vuonna, sanoo Mikko Heikkilä, Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö.
Talven sähkön hinta jäänee viime vuoden lukemista
Talvella 2024 hinnan odotetaan nousevan 10-15 senttiin kilowattitunnilta. Korkeat hintapiikit ovat mahdollisia, mutta hinnan oletetaan pysyvän maltillisempana kuin viime talvena.
– Viime vuonna tilanne oli huonompi. Tuulivoimaa on rakennettu lisää ja Olkiluoto 3 on aloittanut toimintansa. Tilanne ei kuitenkaan ole sama kuin ennen energiakriisiä, sanoo Måns Holmberg, Porvoon Energian toimitusjohtaja.
Sähkön hintaan vaikuttavat monet eri tekijät kuten maakaasun hinta, sää, johdannaissopimukset ja ydinvoiman saatavuus.
Maakaasun ja sähkön hinta eivät varsinaisesti ole kytköksissä toisiinsa, mutta maakaasun hinta vaikuttaa kuitenkin sähkön hintaan.
Maakaasun hinta on ollut kesällä 25-40 euroa/MWh Auris Energian mukaan. Syyskuulle ennustettu hinta on noin 34 euroa/MWh ja vuoden loppua kohti hinnan odotetaan nousevan 40-55 euroa/MWh.
Tilastokeskuksen mukaan maakaasu maksoi vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 82 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Suomessa maakaasua ei käytettä paljon lämmitykseen, mutta Euroopassa tilanne on toinen. Tästä syystä maakaasun hinnannousu näkyy myös Suomen hinnoissa.
Säällä on suuri merkitys sähkön hintoihin
Sää vaikuttaa kahdella tavalla hintoihin. Leuto talvi merkitsee pienempää sähkönkulutusta. Toisaalta tuulinen sää tarkoittaa sitä, että tuulivoimaa on tarjolla enemmän. Tuulivoimaa on yleensä tarjolla enemmän syksyllä ja talvella kuin keväällä ja kesällä. Lisäksi vuorokauden ajalla on merkitystä, sillä yöt ovat usein tuulisempia kuin päivät. Yöllä kulutus laskee alemmas. Kuluttaja voi säästää merkittävästi sähkölaskussaan, jos varaavan lämmityksen voi ajastaa yöaikaan.
– Tuulivoiman osuus energiatuotannosta on noin 30 prosentin luokkaa ja tuulisena heinäkuun päivänä (kun sähkön kulutus on vähäistä) jopa yli 50 prosentin luokkaa, sanoo Holmberg.
Ydinvoimalla on suuri merkitys Suomen sähköntuotannossa. Olkiluoto 3 saatiin käyttöön tämän vuoden huhtikuussa. TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n ansiosta Suomi on lähes omavarainen sähköntuotannossa. Olkiluoto 3 toteuttaa myös Suomen vihreätä siirtymää.
– Ydinvoima tuottaa Suomessa eniten energiaa. Noin neljän, viiden vuoden kuluttua tuulivoima tuottaa enemmän kuin ydinvoima, sanoo Heikkilä.
Ydinvoiman käyttö ei ole ollut kuitenkaan täysin ongelmatonta. Olkiluoto 3:n käyttöönotossa on ollut ongelmia. Myös Olkiluoto 2:n jäähdytysjärjestelmässä on raportoitu 18.8. vika, jonka korjaaminen kestää syyskuun alkuun. Tämä on aiheuttanut osaltaan sen, että sähkön pörssihinta on noussut hetkellisesti korkeammalle tasolle. Hinta oli 18,24 snt/kWh 30.8.
– Kun pörssisähkön hinta nousi nyt pari viikkoa sitten, niin asiakaspalvelumme ruuhkautui. Ihmiset selvästi seuraavat tilannetta ja haluavat vaihtaa sopimustyyppiä tarvittaessa, kertoo Holmberg.
Hinnan nousuun on myös muita syitä kuin Olkiluoto 3. Tuulivoimaa on ollut heikosti saatavilla. Myös huoltokatko Ruotsin ja Suomen välisissä sähkönsiirtoyhteyksissä vaikuttaa tilanteeseen.
Måns Holmberg.
Arkisto/Marko Wahlström
Sähköpulan toteutumiseen vain pieni riski
Pörssisähkön hinnannousu on saanut ihmiset pohtimaan omaa sähkösopimustaan ja pörssisähkön edullisuutta tulevana talvena. Sähkön hintaa on vaikea ennustaa ja on todennäköistä, että tulevana talvena tullaan näkemään hintapiikkejä. Silti tilanne vaikuttaa paremmalta verrattuna vuoden takaiseen ja talveen on varauduttu.
Sähkön hintaan voi vaikuttaa säästämällä sähköä. Viime talvena suomalaiset säästivät sähköä jopa kymmenen prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Leuto talvi ja säästötoimenpiteet takasivat sähkön riittävyyden talvikuukausina ja sähkökatkoilta vältyttiin.
– Samat tekijät, jotka vaikuttavat sähkön hintaan, vaikuttavat myös sähkön riittävyyteen. Jos talvella on pitkään kylmää ja tyyntä, niin kulutus nousee ja vaikuttaa sähkön riittävyyteen, sanoo Heikkilä.
Suomi on lähes omavarainen sähkön suhteen, mutta talvella joudutaan todennäköisesti tuomaan sähköä Ruotsista tai Baltian maista. Heikkilän mukaan Ruotsi on ollut EU:n suurin sähkönviejä vuonna 2022. Tuontisähköä tuodaan silloin, kun se on edullisempaa kuin sen tuottaminen kotimaassa.
– Jos Pohjoismaissa on kylmää ja tyyntä ja samaan aikaan tapahtuu häiriöitä sähkön tuotannossa, on sähkön riittävyys tiukimmillaan, sanoo Heikkilä.
Sähkösopimus kannattaa valita oman tilanteen mukaan
Ihmisiä kiinnostaa nyt, minkälainen sähkösopimus olisi edullisin.
– Kuluttajan oma tilanne ratkaisee, mikä sopimus kannattaa ottaa. Jos asuu kerrostaloyksiössä, niin sähkön kulutus ei todennäköisesti ole kovin suurta verrattuna vanhan ja tehottoman omakotitalon sähkön kulutukseen. Määräaikainen sopimus tuo vakautta sähkölaskuun, mutta toisaalta pörssisähkösopimuksessa voi hyötyä halvoista hinnoista (kuten nyt kesällä), sanoo Holmberg.
Myös Heikkilän mielestä kannattaa miettiä omaa tilannetta ja tehdä ratkaisut tilanteen mukaan.
– Kannattaa seurata sähkömarkkinoiden kehitystä jonkin verran. Energian säästö on aina järkevää. Esimerkiksi pieni huonelämpötilan lasku ei vaikuta asumismukavuuteen, mutta näkyy säästönä sähkölaskussa. Myös esimerkiksi lattialämmitystä ei kannata pitää liian kuumana, vaikka se pitää pitää päällä. Jos on valmis ajoittamaan kulutusta sähkön hinnan mukaan, niin silloin pörssisähkösopimus voi olla järkevä.
TARJA HONKKILA
tarja.honkkila@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot