Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Shaktan joogaharjoitukset opettavat rentoutumisen taitoa ja asanasarjat oppii hyvin pian tekemään silmät suljettuina, jolloin on helppo uppoutua omaan harjoitukseen.
PORVOO, TARMOLA Shaktajooga on melko tuore tulokas Suomessa, sillä se rantautui maahamme vasta noin kahdeksan vuotta sitten. Vuosi sitten Helsingin Hakaniemestä Porvoon Kråköhön muuttanut joogaopettaja Suvi Hanste opettaa shaktaa Tarmolan Open Yoga -tilassa.
Hanste kertoo joogaharjoitusten olevan suoritusvapaita.
–?Shaktajoogan harjoitukset korostavat palautumisen ja irti päästämisen merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Se on usein suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme unohdettu. Itselleni oli uskomaton kokemus, kun ymmärsin, että tekemällä vähemmän voi saavuttaa enemmän. Keho ja mieli saivat tilaisuuden palautua, kun rentouduin joogaharjoituksessa, enkä puskenut liikaa.
Joogaopettaja Suvi Hanste sanoo shaktajoogan sopivan kaikille ikään ja kokoon katsomatta.
Hanste tutustui joogaan ensimmäisen kerran keväällä 2015. Hän päätti ystävänsä kanssa kokeilla joogaa heidän etsiessään uutta terveellistä harrastusta.
–?Tutkailin joogatarjontaa, lueskelin eri joogakoulujen nettisivuja ja kävin muutamissa paikoissa joogatunneilla, mutta en oikein tuntenut oloani kotoisaksi. Ihmettelin, että onko tämä nyt todella sitä mitä ne muinaiset ukkelit Intiassa ovat vuosituhansia tehneet.
–?Meinasin jo luovuttaa, mutta menin vielä kerran koneen äärelle ja katsoin listalta seuraavan lähistöllä sijaitsevan joogapaikan, joka sattui olemaan Shakta Joogakoulu Helsingin Kalasatamassa. Samana päivänä oli ohjelmassa introtunti, joten päätin osallistua. Tunnin jälkeen päällimmäinen ajatus oli, että ehkä joogassa sittenkin on jotain järkeä. Myös harjoitus tuntui aivan erilaiselta kuin aiemmat, mitä olin kokeillut.
Jooga vei mukanaan. Hanste tunsi heti alusta alkaen, että shaktajoogassa on sitä jotakin.
–?Positiiviset vaikutukset tuntuivat heti: hyvät vaikutukset kehoon, mieleen ja koko elämään yllättivät totaalisesti. Ja vieläpä se, että itse joogaharjoituskin oli alusta alkaen miellyttävää – ei tarvinnut kärsiä saavuttaakseen jotakin. Innostuin lukemaan opettajani suosittelemia kirjoja, kuuntelin Maailmanpuu-joogapodcastia ja jäin usein joogatunnin jälkeen kyselemään. Halusin tietää, mihin tämä kaikki oikein perustuu, joten sen takia sitten lähdin myös shaktan opettajankoulutukseen.
Ensimmäiset shaktajoogan tunnit Suomessa pidettiin vuonna 2012, mutta shaktajoogalla on pitkät perinteet.
–?Shaktajooga on nimi, jota käytämme Suomessa intialaisen kaula-perinteen joogasta. Kaula on osa joogaperinteiden kokonaisuutta, joka on kukoistanut Intian niemimaalla ainakin 400-luvulta lähtien.
Ei tarvitse olla notkea
Olemme kaikki nähneet kuvia notkeista joogaajista, jotka taipuvat sellaisiin asentoihin, joihin ei itse voi kuvitellakaan pääsevänsä rikkomatta paikkojaan. Voiko joogata, jos ei vaan yksinkertaisesti taivu?
–?Tämä on aika yleinen kysymys, ja voin rehellisesti sanoa, että siitä ei tarvitse olla ollenkaan huolissaan! Tunnilla voi tehdä juuri sen verran kuin tuntuu sopivalta. Kehoa eikä mieltä ei ole tarpeen eikä hyödyllistä pakottaa mihinkään, mihin se ei juuri silloin taivu, Hanste sanoo.
–?Kyse on rentoutumisesta. Kun oppii rentoutumaan eikä vie liikettä väkisin liian pitkälle, pikkuhiljaa hermosto sallii liikkeen ja kuin huomaamatta harjoitus etenee. Olen monta kertaa nähnyt, miten ensimmäistä kertaa shaktajoogaan tuleva, ”ratapölkyksi” itseään tituleeraava onkin joogaharjoituksen aikana huomannut olevansa aivan jotain muuta.
Harjoituksissa edetään omaan tahtiin
Hanste kertoo shaktajoogan tarjoavan vahvistavan niin kehoa kuin mieltä.
–?Kun keho ja mieli oppivat rentoutumaan joogamatolla, se siirtyy myös arkielämään. Kun oppii tuntemaan itsensä ja olemaan itselleen lempeä joogaharjoituksessa, näin käy myös joogasalin ulkopuolella. Kun elimistö osaa palautua, se on mestari huolehtimaan itsestään erilaisissa olosuhteissa ja tilanteissa.
–?Itse olen joogan myötä oppinut kuuntelemaan itseäni ja kehoani paremmin, ja myös arvostamaan itseäni enemmän. Tämän kautta arvostus myös toisia ihmisiä kohtaan on kasvanut: jokaisella meillä on oma polkunsa kuljettavana. Suoritusvapaa, lempeä harjoitus takaa sen, että harjoituksessa voi edetä tunnustellen oman tietään, ilman kiirettä ja pakottamista. Joogamatolla opimme itse asiassa vapautta. Se on aika iso juttu.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot