Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Ilme kertoo paljon. Leipominen on Harrietille intohimo.
Mika Laine
PORVOO Tulipa hyvä tilaisuus esittää kysymys Suomen parhaalle kotileipurille Harriet Järfille, joka voitti tammikuun lopussa MTV:n Koko Suomi leipoo -kilpailun. Porvoolaisen Café Cabriolen aulassa on nimittäin esillä aivan aidon ja tuoreen näköisiä laskiaispullia. Jotenkin ne näyttävät siinä eteisessä olevan kuitenkin koristeina.
Ovatko ne ihan oikeita? Kehtaisiko tökkäistä sormella? Harriet katsoo tarkasti, ja toteaa, että aidoilta ne näyttävät. Pian saamme henkilökunnalta tietää, että Harriet on aivan oikeassa. Aitoja ovat, mutta monta vuotta vanhoja, siis kuivuneita, mutta laskiaisen kunniaksi esillä. Harriet valitsee tiskiltä tuoreen laskiaispullan, vaikka runebergintorttujakin olisi päivän kunniaksi tarjolla.
– Tykkään laskiaispullasta hillolla. Runebergintorttuja olen oppinut syömään vasta viime vuosina, mestarileipuri kertoo.
Laskiainen on hänelle rakas vuodenaika, sillä Harriet meni naimisiin Andrénsa kanssa kuusi vuotta sitten juuri helmikuun alussa. Hääväki sai silloin syödäkseen laskiaispullia, kuinkas muuten.
Koko Suomi leipoo -kilpailu oli Harrietin mielestä hieno kokemus.
Mika Laine
Kaikki tiesivät jo tuolloin, että morsian pystyisi taikomaan hääpöytään vaikka mitä. Ehkä moni näki jo silmissään herkullisen hääkakun – sellaisen, joka nyt vei Harrietin voittoon tiukan kisan finaalissa. Tehtävänä oli leipoa kakku vintage-tyyliin, ja Harriet laittoi likoon taitonsa ja mielikuvituksensa.
– Tämä on nyt se meidän oikea hääkakkumme, Harriet kertoi finaalilähetyksessä vaaleanpunaisen luomuksensa äärellä.
Tuloksena olikin ihana suklainen unelmahääkakku, jonka kruunasi kaksi kaunista marenkijoutsenta. Kaikeksi onneksi kakkua pääsivät maistamaan myös aviomies ja kaksi hyvää ystävää finaali-tv-lähetykseen. Tuomarit Markus Hurskainen ja Juliana Hokkanen eivät säästelleet kehuja heidän kuvaillessaan Koko Suomi leipoo -ohjelman voittajaa. Finaalikakun leipominen, kuten muutkin tehtävät, vaativat rohkeutta, luovuutta, ajanhallintaa ja stressinsietokykyä. Erityisesti tuomarit tuntuivat arvostavan Harrietin kehityskaarta ohjelman aikana. Kun voittaja julistettiin, nousivat kyynelet Harrietin silmiin, ja tuomareidenkin katse kimmelsi.
– Uskomatonta! On hankalaa edes kuvailla fiiliksiä, Harriet sanoi liikuttuneena.
Harrietilla on erityinen suhde laskiaispulliin. Hillolla kiitos!
Mika Laine
Kyynelet nousevat yhä Harrietin silmiin hänen muistellessaan tuota ohjelman finaalilähetystä. Kyseessä oli MTV:n yhdeksäs tuotantokausi, ja edellisenä vuonna Harriet oli päässyt varasijalle. Nyt parhaan kotileipurin tittelistä kilpaili 12 henkilöä, joista kaksi oli miehiä.
– Päästäkseen osallistumaan kilpailuun täytyy leipoa, vastailla tuotantoyhtiön kysymyksiin ja lähettää kuvia valmiista leipomuksista. Siitä sitten pikkuhiljaa etenin kilpailuun saakka. Välillä tuli sellainen tunne, että kyllä minä osaan. Mitä, jos vaikka yltäisin voittoon saakka, Harriet muistelee.
Voitto ei kuitenkaan ollut hänelle se tärkein juttu, vaan intohimo leipomiseen. Harriet valmistautui kilpailuun perusteellisesti tutkien ja opiskellen koko ajan uutta, vaikka perustaito hyppysissä toki jo olikin. Hän on miettinyt, miksi leipomiskilpailu on niin suosittu ohjelmaformaatti.
– Se on sellainen hyvän mielen ohjelma. Vaikka kyseessä on kilpailu, ei toisia puukoteta selkään. Ketään ei arvostella ikävästi, vaan palaute on kannustavaa ja positiivista. Heti ensimmäisissä kuvauksissa meistä kaikista tuli kavereita keskenämme, vaikka olimme hyvin eri-ikäisiä ja taustoiltamme erilaisia. Jos kyseessä olisi ollut ikävä ja negatiivinen kilpailu, en olisi lähtenyt mukaan, Harriet pohtii.
Jotain leipojien hyvistä väleistä kertoo sekin, että kun kilpasisar sai ”etuna” keskeyttää toisten leipomisen pariksi minuutiksi, hän alkoi itkeä myötätunnosta. Hyvästä yhteismeiningistä huolimatta painekattila on kuitenkin sana, jolla Harriet viittaa ohjelmaan. Viime kesänä kuvaukset olivat tavallistakin ”kuumemmat”, sillä Espoon Backbyn kartanolle pystytetyn teltan lämpötila nousi yli hellelukemien.
Se luonnollisesti vaikeutti kilpailijoiden tilannetta, kun leivonnaisten materiaalit sulivat ja muuttivat ei-toivotusti olomuotoaan. Ja tietenkin kiire oli jokaisena kilpailupäivänä, sillä aikaa oli vain rajallisesti. Näin testattiin kilpailijoiden stressinsietokykyä ja ajanhallintaa. ”Paikoillanne, valmiit, leipokaa!” alkoi jokainen kilpaosuus, ja silloin alkoikin hurja sutina, kun kilpailijat säntäsivät tehtävän kimppuun, jossa mitattiin niin luovuutta kuin tekniikkaakin.
– Esimerkiksi minun hääkakkujoutseneni menivät ensin täysin pipariksi. Piti vain hallita hermot ja keskittyä täysillä. Siksi olin ohjelmassa välillä vähän turhankin totisen näköinen, Harriet sanoo.
Leipominen on Harrietille rakas harrastus. Perhe saa usein tuoretta pullaa.
Mika Laine
Harriet on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Liljendalissa. Hänen vanhempansa Mia ja Bjarne Bruce perustivat aikoinaan Liljendaliin Marbackan hunajatilan, jota nykyään pyörittää Harrietin veli Tomas.
– Käytän edelleen mielelläni hunajaa sokerin sijasta. Hunaja on makeampaa, ja se sopii hyvin erilaisiin leivonnaisiin. Sen terveysvaikutuksetkin ovat merkittävät, Harriet toteaa.
Nyt Harriet on palannut takaisin Itä-Uudellemaalle. Hän muutti miehensä, kaksivuotiaan poikansa ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa Porvooseen Helsingistä. Porvoossa hän työskentelee Porvoon kaupungin viestinnässä. Harrietilla on media-alan koulutus, joten tv-ohjelman tekeminen ei ollut hänelle vierasta.
– Minulle on tuttua tv-, radio- ja lehtijuttujen tekeminen. Oli kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten koko päivän kestäneestä sessiosta nipistettiin lyhyt jakso televisioon. Vaikeinta oli ehkä silloin, kun olin keskittynyt täysin leipomiseen, mutta samalla piti jutella juontajan kanssa, Harriet naurahtaa.
Nyt leipominen jatkuu siis Porvoossa. Mitä perhe yleensä toivoo mestarileipurilta?
– He ovat tottuneet saamaan kaikkea hyvää, mutta eihän tuoretta pullaa voita mikään!
REIJA KOKKOLA
Mika Laine
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot