Viikon kysymys
A-
A+
Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian hallituksen puheenjohtaja Esa Mäki-Tulokas (vas.) sekä nykyinen ja entinen koordinaattori Sanna Törnroos ja Tommy Ekblom iloitsevat siitä, että akatemian tulevaisuus on turvattu ainakin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia oli vaikean tilanteen edessä viime syksynä, kun se joutui vakavasti pohtimaan toimintansa jatkoa.
– Tulimme vedenjakajalle: akatemian arki on pyörinyt ihan hyvin, mutta talouden kanssa meillä on ollut hyvin isoja ongelmia monestakin syystä, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Esa Mäki-Tulokas sanoo.
Akatemian rahoitus on koostunut urheilijoiden osallistumis-/jäsenmaksuista.
– Ne eivät voi olla liian korkeita, koska urheilijoilla on myös esimerkiksi omat seuramaksut.
Osa rahoituksesta on muodostunut erilaisista vuosittain haettavista tuista.
– Äärimmäisen raskasta tällaiselle toiminnalle on se, tuleeko tukia tai kuinka paljon, Mäki-Tulokas tuskailee.
Uusi sopimus Porvoon kanssa laajensi yhteistyötä
Urheiluakatemia on perustamisestaan lähtien tehnyt hyvää yhteistyötä Porvoon kaupungin kanssa.
– Nyt olemme saaneet kaupungin kanssa aikaiseksi uuden yhteistyösopimuksen, joka laajensi yhteistyötä niin, että toiminnan kehittäminen on aiempaa vakaammalla pohjalla, Mäki-Tulokas sanoo.
Akatemian toimintaa pyörittää koordinaattori, jonka apuna toimii ja suuntaviivoja linjaa hallitus.
Yhteistyösopimuksen taustalla on se, että marraskuusta 2016 koordinaattorina työskennellyt urheiluvalmentaja Tommy Ekblom siirtyi eläkkeelle.
– Hänen työtään jatkamaan on palkattu puolipäiväisenä työntekijänä Sanna Törnroos. Meillä oli avoin haku, johon saimme kaksi hakemusta, hallituksen puheenjohtaja kertoo.
Nyt vähän reilu kuukauden ajan uudessa pestissä toiminut Törnroos työskenteli aiemmin kaupungin palveluksessa Porvoon harrastamisen mallin projektipäällikkönä.
Pohjois-Karjalasta Kiteeltä kotoisin oleva, Porvoossa 13–14 vuotta asunut nykyinen koordinaattori harrastaa vapaa-ajallaan hiihtoa, kuntosaliharjoittelee, nyrkkeilee, lenkkeilee ja ui mielellään.
Nuorempana hän pelasi salibandya, kilpaili sotilaspenkkipunnerruksessa ja menestyi sisäsoudussa. Hän on myös treenannut fitness-lajeja.
– Opettelin myös uimaan kolmikymppisenä. Ensimmäiset kisat olivat siitä puolen vuoden päästä, ja niissä oli mukana Hanna-Mari Seppälä, joka meni menojaan. Masters-kilpailuissa pärjäsin ihan hyvin, liikunnanohjaajaksi ja sairaanhoitajaksi kouluttautunut Törnroos naurahtaa.
Toiminta on nyt turvattu kolmeksi vuodeksi
Uusi yhteistyösopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että Porvoon kaupunki maksaa Urheiluakatemian arjen toiminnan pyörittämisen.
– Aikaisemmin meillä ei ollut lainkaan rahaa kehittää toimintaa. Nyt pystymme kehittämiseen suuntaamaan itse hankkimiamme varoja, Mäki-Tulokas kuvailee.
Nyt tehty sopimus on tehty kolmeksi vuodeksi yhden vuoden irtisanomisajalla ja jatkuen toistaiseksi voimassaolevana. Akatemian toimintaa tukevat suomenkielinen koulutusjaosto (9 000 euroa), liikuntapalvelut (9 000 euroa) ja ruotsinkielinen koulutusjaosto (6 000 euroa).
– Käytännössä toiminta on nyt kolmeksi vuodeksi rauhoitettu, Mäki-Tulokas kertoo.
Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian valmennustoiminta pyörii kaupungin maksutta käyttöön antamissa liikunta- ja urheilutiloissa.
Tällä hetkellä 68 akatemiaurheilijaa
Koronapandemian myötä urheiluakatemian toiminta muuttui alavireiseksi, kun urheilijamäärät laskivat.
– Urheilijoiden maksama jäsenmaksu oli iso meidän budjettia, Tommy Ekblom sanoo.
Tällä hetkellä akatemian piirissä on 68 urheilijaa.
– Parhaimmillaan määrä oli yli sata ennen pandemiaa, Ekblom kertoo.
Hallituksen puheenjohtajan mukaan akatemialla on potentiaalia jopa tuplata urheilijamäärä.
– Esimerkiksi lukiossa opiskelevat urheilijat meillä ovat todella vahvasti edustettuina. Ammatilliset oppilaitokset puuttuvat lähes täysin.
Eri tasoille erilaista palvelua
Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia toimii kolmella tasolla: kaikille tarkoitettu perustaso, kansallinen taso (SM-tason urheilija) ja kansainvälinen taso.
– Kansainvälisellä tasolla on ollut vuosittain 1–3 urheilijaa, Mäki-Tulokas sanoo.
Akatemian alusta asti ajatuksena on ollut tarjota eri tasoille vähän erilaisia palveluita.
– Uudella koordinaattorilla on nyt iso kehitystyö, jotta pystymme oikeasti tarjoamaan eri tasoille palveluita riittävästi perusteltuina ja aiempaa enemmän, Mäki-Tulokas jatkaa.
Perustason lukuvuosi maksaa 175 euroa, kansallisen taso 225 euroa ja kansanvälisen taso 275 euroa.
– Esimerkiksi kansainvälisen tason urheilijalle olemme tarjonneet lisäksi kymmenen lihashuoltokertaa lukuvuodessa, Ekblom kertoo.
Ykköstasolla tällä hetkellä 4–5 urheilijaa
Nykymuotoisen urheiluakatemian käynnistymisestä asti ykköstasolla kansainvälisellä tasolla on ollut 4–5 urheilijaa.
– Tällä hetkellä ykköstasolla on kolme urheilijaa, joista äskettäin Aatu Kangasniemi (Askola) voitti kuulan 19-vuotiaiden miesten hallimestaruuden uudella Suomen-ennätyksellä ja Elliot Schmidt (Porvoo) voitti 300 metrin aidat.
Kolmas akatemian ykköstason urheilija on porvoolainen purjehtija Oskar Kovalainen, joka on sijoittunut nuorten MM-kilpailuissa sijalle 15.
Seurat hoitavat omiin lajeihinsa valmentajat
Urheiluakatemia pystyy pitämään osallistumismaksun kohtuullisella tasolla, koska akatemia ei maksa valmentajille.
– Seurat hoitavat omiin lajeihinsa valmentajat ja pyörittävät valmennusta pois lukien sellaiset urheilijat, joilla ei ole mahdollisuutta siihen. Tällöin koordinaattori on tavalla tai toisella huolehtinut yleisryhmän valmennuksesta, Mäki-Tulokas sanoo.
Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiassa on tänä lukuvuonna edustettuna yhteensä 14 eri lajia, joista suurimmat ovat jääurheilulajit, yleisurheilu ja jalkapallo.
– Erikoisempia lajeja ovat muun muassa frisbeegolf, ampumahiihto ja golf, Tommy Ekblom luettelee.
Lahjakkaiden, mutta vähävaraisten lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksen tukemiseksi yksi kanava on Pelastakaa Lapset ry.
– Sponsorituet on yksi mahdollisuus tukea yksittäisiä urheilijoita. Lisäksi kaupunki voi tukea harkinnanvaraisesti lasten ja nuorten liikkumista, Sanna Törnroos sanoo.
Nykyinen urheiluakatemia jatkoi hiipuneen akatemian toimintaa
Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian nykymuotoisen toiminnan ajatus sai alkunsa Porvoon kaupungin liikuntatoimen aloitteesta.
Ajatusta oli vahvasti ajamassa silloinen sivistysjohtaja Hilding Mattsson. Seurat pitivät Helena Forsbäck-Turusen johdolla pari–kolme palaveria vuoden 2016 aikana.
– Itseltäni päättyi määräaikainen työ Suomen Urheiluliitossa (SUL) lokakuussa ja tämä tarjosi pehmeän pudotuksen hektisestä reissuelämästä kohti eläkepäiviä, Tommy Ekblom muistelee.
Porvoon seudulla toimi aiemmin Urheiluakatemia, mutta sen toiminta laantui pikkuhiljaa.
– Kaupunki palkkasi minut suunnittelemaan akatemian toteuttamista ja suostuin hallituksen puheenjohtajaksi, Esa Mäki-Tulokas kertoo.
Maassamme toimii 21 urheiluakatemiaa valtion tuella
Maamme urheiluakatemioista yhteensä 21 – Urhea suurimpana – toimii valtion tuella Suomen Olympiakomitean alaisuudessa.
– Alueellisia urheiluakatemioita löytyy lähes kaikista maamme kaupungeista. Ne kaikki toimivat täysin itsenäisesti ja toisistaan riippumatta, Mäki-Tulokas kertoo.
– Arvokisaurheilijoidemme urheilupolulla on ollut lähes 100-prosenttisesti urheiluakatemia, Tommy Ekblom kertoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot