Viikon kysymys
A-
A+
Eliza Kirkkotorin omistaja Malin Kajander (oik.) osti liiketoiminnan Kirkkotorin kampaamon edelliseltä yrittäjältä Johanna Hyvättiseltä kolme vuotta sitten.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO, KIRKKOTORI Porvoon Kirkkotorin kupeessa seisoo vanha, rusehtava puurakennus. Kesäinen sää syleilee Vanhaa-Porvoota ja rakennuksen ikkunat heijastavat taivaan sineä kirkkaina. Rakennuksen ulko-oven yläpuolella komeilee tyylikäs kyltti, johon on kauniin kirjaimin kirjailtu nimi Eliza. Aiemmin Kirkkotorin Parturi-kampaamo nimellä rakennuksessa toimineen kampaamon nimi on ehkä muuttunut, mutta se ei poista sen kampaamokäytön pitkän historian merkitystä: samoissa tiloissa on toiminut parturi-kampaamo jo 90 vuotta.
Kolmannen sukupolven kampaaja ja Elizan yrittäjä Malin Kajander on lähtenyt alalle äitinsä jalanjäljissä. Jo 20 vuotta kampaajana toiminutta Kajanderia on aina kiinnostanut luova työ ja käsillä tekeminen, ja muutaman mutkan kautta kampaamoala nousi parhaaksi ympäristöksi toteuttaa itseään.
– Ympäristöasiat, taide ja luovuus ovat aina olleet minulle tärkeitä, ja hoksasin, että tässähän voin toteuttaa ne kaikki, hän selittää.
Kouluttautumaan hän päätyi kansainvälisessä Pivot Point Academyssa, joka tarjosi kampaajan mukaan monipuolisimman pohjan oppimiselle.
– Nykyään on kouluja, joissa opetetaan vain niitä asioita, jotka ovat muodissa. Muoti tulee ja menee, mutta tyyli säilyy aina, kampaamoyrittäjä toteaa.
Kampaamotilat on sisustettu kotikampaamotunnelmaan sopivasti, vaikka nykyään siellä ei asukaan ketään.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Sattuman kautta kampaamokaupoille
Kirkkotorille Kajander päätyi sattuman kautta. Rauhankadun Hiusgalleria Salon Elizassa äitinsä saappaat täyttänyt yrittäjä kaipasi lisää tilaa, ja veri veti jo tuttuun vanhaankaupunkiin.
– Olen aina pitänyt vanhoista taloista, ja olen asunut Kirkkotorilla, hän kertoo.
– Juttelin yhden kampaajan kanssa, joka aikaisemmin omisti kampaamon vanhassakaupungissa. Sanoin, että tarvitsisimme lisää tilaa, ja hän kertoi tuntevansa toisen kampaajan, joka omistaa kampaamon Kirkkotorilla.
Kirkkotorin kampaamon viides yrittäjä Johanna Hyvättinen oli omistanut kampaamon noin 20 vuotta, kun Kajander otti häneen yhteyttä. Puhelu johti kampaajakaksikon ajatustentäyteiselle kävelyretkelle vanhaankaupunkiin, jonka tuloksena Hyvättinen päätyi myymään toiminnan Kajanderille.
– Sovimme, että Johanna jatkaa töissä täällä, mutta minä ostan toiminnan, Kajander selittää.
1.6.2024 kaupoista tuli kuluneeksi kolme vuotta.
Kampaamoyrittäjä Malin Kajander on ylpeä sekä rakennuksen historiasta että nykyisyydestä. – Minulle on ylpeydenaihe, että olemme jo tässä vaiheessa kaikki ekokampaajia.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Pitkä historia näkyy, kuuluu ja tuntuu
Historian havinalta ei voi Kirkkotorin kampaamorakennuksessa välttyä. 90-vuoden aikana rakennus on nähnyt, kuullut ja kokenut niin paljon, että sen paksuihin seiniin tuntuu uponneen tuhansia tarinoita. Kampaamon pitkäaikaisin yrittäjä Kyllikki Tomminen oli asunutkin rakennuksessa todennäköisesti häntä edeltäneiden kolmen kampaajan tavoin.
– Tämä oli salongin puoli, tämä keittiö ja tuossa oli makuuhuone, Kajander kertoo innokkaasti tiluksia esitellen.
Kotikampaamotunnelman säilyttäminen on muodostunut yrittäjälle hyvin tärkeäksi, vaikka tällä hetkellä tiloissa ei asukaan ketään ja makuuhuone on muuttunut pesupaikaksi. Kotoisa tunnelma kampaamossa paitsi monelle asiakkaalle myös hänelle itselleen lapsuudesta tuttua.
– Täällä on käynyt eräs asiakas, jonka täti Kyllikki oli. Hän muisteli, kuinka koulun jälkeen hän tuli tänne joskus tekemään läksyjä. Niin minäkin tein pienenä äitini kampaamossa, kampaaja muistelee.
Kampaamon asiakaskunnassa on lukuisia uskollisia asiakkaita, jotka ovat käyneet samassa kampaamossa pikkulapsesta vanhoille päivillensä saakka. Asiakkaiden ja kampaamohenkilökunnan välinen luottamus on säilynyt vahvana läpi vuosikymmenien, ja tiloista löytyy myös fyysisiä palasia muistuttamassa kampaamon pitkästä historiasta. Yksi näistä osasista on vanha, vaatimaton laudanpätkä, jonka kuitenkin useat asiakkaat ovat tunnistaneet lapsuudestaan.
– Meillä ovat pienestä pitäen käyneet sellaiset veljekset, jotka kerran muistelivat, kuinka lapsena istuivat laudalla, kun heidän hiuksiaan leikattiin. Vedimme sitten sen esiin, että "Ai tämäkö?" ja he innoissaan kertoivat, että kyllä, juuri tuollaisella, Hyvättinen kertoo.
Kampaamon pitkäaikaisimmat asiakkaat muistavat kampaamossa vuosikymmeniä säilyneen istuinlaudan lapsuudestaan.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Hyvättinen on työskennellyt kampaamossa 90-luvulta lähtien, jolloin se oli vielä Kyllikki Tommisen omistuksessa. Omistaja hänestä tuli vuonna 2001, ja uransa aikana hänkin on päässyt todistamaan useita sukupolvikokemuksia ylittäviä muisteloita.
– Minulla kävi asiakas leikkauttamassa lapsensa hiukset, ja laitoin lapselle tuon norsuliinan. Asiakas alkoi pohtimaan, olisiko mahdollista, että hänellä on aikanaan ollut sama liina yllä. Vastasin, että hyvinkin mahdollista, hän kertoo.
Kestävyysnäkökulmat tärkeitä
Historian lisäksi myös kampaamon tulevaisuus on Kajanderille tärkeä. Kampaajalle yrityksen arvoissa tärkeimmiksi nousevat kestävyys, ekologisuus ja ihmisläheisyys. Arvot näkyvät paitsi yrittäjän omassa tekemisessä, myös jokaisen kampaamossa työskentelevän koulutustaustassa. Elizassa työskentelee todennäköisesti Suomen suurin koulutettujen ekokampaajien tiimi.
– Minulle on ylpeydenaihe, että olemme jo tässä vaiheessa kaikki ekokampaajia, joka on nyt kasvava trendi, Kajander hymyilee.
Muutosten ja pysyvyyden välillä pallottelu on Kirkkotorin kampaamorakennuksessa onnistunut sen koko taipaleen ajan ongelmitta. Kestävyysnäkökulmasta huolta ei olekaan pidetty ainoastaan tiluksista, vaan myös asiakkaista ja työntekijöistä.
– Kun puhutaan pitkästä linjasta vahvoja naisyrittäjiä, voi huomata, että yhteistä on ollut selkeä visio. Jotainhan tässä on tehty oikein koko matkan ajan, kun samat ihmiset käyvät täällä vuodesta toiseen, Kajander sanoo.
Kirkkotorilla on kampaamoyrittäjän hyvä olla. Täällä Kajander aikoo viihtyä vielä pitkään, ja toivoo, että vielä hänen eläköidyttyään löytyisi yhä joku jatkamaan kampaamotoimintaa historiallisissa tiloissa.
– Olen todella ylpeä siitä, että saan toimia täällä kuudentena yrittäjänä. Jos yhtään uskoo sellaiseen, että ihmisten henki elää vielä jossain, niin täällä kyllä on ihania henkiä läsnä, yrittäjä hymyilee.
Johanna Hyvättinen ja Malin Kajander
Iina-Kaisa Viheriävaara
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot