Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
PORVOO Kudontakamari löytyy Porvoon keskustasta, Werner Söderströmin talosta toisesta kerroksesta (Mannerheiminkatu 20 E). Sijainti on Porvoon sydämessä ja sinne on helppo tulla pidemmänkin matkan takaa.
– Helsingistä on meille tullut yksi kutoja ja Sipoosta on kutojia, kertoo Kudontakamarin puheenjohtaja Anja Heikkilä.
Porvoolla on pitkä historia kangaspuilla kudonnassa. Kotiteollisuusopettaja Marja Akkasen mukaan 1700- ja 1800-luvulla Porvoossa on ollut paljon kutojia, jotka tekivät Porvoon mattoja myyntiin ympäri Pohjoismaita.
– Tämän alan koulutusta ei Porvoossa enää ole ja Suomessa ei ole paljon. Meillä on täällä Kudontakamarilla hieno tehtävä, että voidaan pitää tätä taitoa yllä, sanoo Akkanen.
Kudontakamarilta löytyy 12 kangaspuut, joilla voi kutoa niin räsymattoa kuin puuosia sisältävää pannunalustaakin. Kudontakamarilla on jäsenmaksu, mutta kutoa voi myös ilman jäsenyyttä. Kutojilta peritään päivämaksu, joka on jäsenille pienempi. Lisäksi loimista maksetaan metrihinta ja kuteista maksetaan, jos ei käytä omia. Esimerkiksi 80 cm leveän räsymaton loimen hinta on 7-8 euroa metri ja jos sitä kutoo pari päivää, niin hinnaksi tulee reilu 20 euroa.
– Kustannukset on onnistuttu pitämään hyvin kohtuullisina, sanoo tekstiiliartenomi Helena Kojola.
Porvoon kudontakamarilla on 12 kangaspuut.
Tarja Honkkila
Kudontakamarin kangaspuilla hyvä varaustilanne
Kudontakamari on auki maanantaista perjantaihin kello 9-14, mutta myös muihin aikoihin eli iltaisin ja viikonloppuisin on mahdollista päästä kutomaan. Kudontakamarilta saa avaimen, jolla pääsee kutomaan oman aikataulun mukaisesti.
– Ja jos tulee ongelmia kudonnassa muina aikoina, niin voi soittaa jollekin kokeneemmalla, joka tulee sitten auttamaan, sanoo Heikkilä.
– Myös Kudontakamarin whatsapp-ryhmässä voi kysellä apua, jos tulee ongelmia, sanoo Akkanen.
Tällä hetkellä jäseniä on 74 ja kaikki eivät tietenkään voi kutoa kangaspuilla samaan aikaan. Heikkilä vilauttaa varauskirjaa, joka on täynnä lyijykynämerkintöjä. Varauskirjassa ovat kaikki kangaspuut ja jokaisen kangaspuun alla kuukauden päivät. Sieltä voi varata itselleen kangaspuut esimerkiksi viikoksi ja sen jälkeen joku toinen pääsee käyttämään kangaspuita.
– Varausten suhteen ollaan joustavia eli jos ei ehdi saada työtään valmiiksi varatussa ajassa, voi sitten kysyä seuraavalta, että voiko jatkaa vielä vähän pidempään, sanoo Heikkilä.'
Varaustilanne on hyvä, eikä kutojan tarvitse jonottaa pitkiä aikoja päästäkseen kutomaan.
– Ei tarvitse odottaa montaa kuukautta tai puolta vuotta päästäkseen kiinni johonkin työhön, sanoo Akkanen.
Kangaspuut voi varata itselleeen vaikka viikoksi.
Tarja Honkkila
Vasta-alkajia neuvotaan alusta lähtien
Kudontakamarilla voi tehdä monenlaisia töitä: mattoja, poppanoita, huopia, kylpypyyhkeitä ja käsipyyhkeitä, päiväpeittoja, kaulahuiveja ja hartiahuiveja. 60-70 prosenttia kaikista töistä on kuitenkin mattoja, mutta omaa luovuutta voi käyttää ideoinnissa.
– Täällä tehdään ihan laidasta laitaan kaikkea, mitä voi vaan kutoa. Vaikka ihmiset ovat harrastajia, niin on ihanaa rohkeutta heittäytyä. Ja täällä ollaan avoimia kaikille uusille ideoille, sanoo Kojola.
Kudontakamarille voi tulla, vaikka ei olisi aikaisemmin kutonut kangaspuilla mitään.
– Olen pitänyt maanantaisin kankaanrakentamisen perustunteja, joissa on käyty läpi kankaanrakentamista, jonkin verran sidontaa ja joskus viimeistelyä, sanoo Akkanen.
Akkasen mukaan toiminnassa on mukana sellaisia jäseniä, jotka ovat olleet mukana tosi pitkään ja jotka ovat tosi osaavia.
– Ihan aloittelijaa autetaan ihan alusta asti, eikä tarvitse osata ennestään, sanoo Akkanen.
Akkasen mukaan jo vuoden verran mukana olleet ovat osaavia kutojia.
– Tämä on sellainen harrastus, joka vie mennessään. Kun oppii yhden jutun, niin on jo varaamassa aikaa seuraavaan, sanoo Akkanen.
Kauniit matot voi ripustaa seinälle tai laittaa lattialle.
Tarja Honkkila
Kudonta on ekologista
Kudontakamarilla voi myös toteuttaa omia toiveitaan.
– Lähes kaikki ideat, mitä tänne tulee, pystytään toteuttamaan jossain vaiheessa. Yksittäisiä ideoita on vaikea toteuttaa, mutta useimmiten ideoihin lähtee sen verran porukkaa mukaan, että ne voidaan toteuttaa, sanoo Akkanen.
Akkasen mukaan ideoita voidaan ottaa suoraan kuvista eikä niinkään lehtien malleista ja mallien suhteen ollaan omaperäisiä.
– Mielellään otetaan vastaan erilaisia ehdotuksia ja maanantaisin kun kokoonnutaan tänne, niin nämä ovat myös meidän suunnittelupalavereja, sanoo Akkanen.
Mattoja tehdään talkoovoimin myös myytäväksi. Tänä vuonna teemana oli 60 x 80 cm matot, joita valmistui 11 kappaletta.
– Matoissa näkyy kutojien kädenjälki. Kutojat ovat aika taitavia toteuttamaan eri tekniikoita. On ryijytekniikkaa, helmipoimintaa, kiintopujotusta ja kaappausta. Nämä tekniikat näkyvät sitten tehdyissä matoissa, kertoo Akkanen.
Matot ovat myynnissä ja niitä voi tulla katsomaan Kudontakamarin ollessa auki.
– Kaikki työt, jotka ovat esillä täällä, ovat myynnissä, sanoo Heikkilä.
Kojola haluaa nostaa myös esille tuotteiden ekologisuuden.
– Perinteisten räsymattojen lisäksi myös monet muut tuotteet tehdään kierrätetyistä materiaaleista. Myös puusäleet, joita on käytetty pannunalusien teossa, ovat puuteollisuuden ylijäämää.
Kudontakamari ottaa mielellään myös vastaan kuteeksi käyviä värillisiä tekstiilejä.
Kudontakamarilla on joulumyyjäiset lauantaina 30.11. kello 10-14 ja tuotteiden myynnin lisäksi tiedossa on arpajaiset ja kahvittelua. Tänä vuonna myyjäisiin on tehty muutamia luonnonkransseja.
Kudontakamarille voi tulla käymään ja tutustumaan viralliseen aikaan ja jos joku on illalla paikalla, niin myös illalla voi tulla.
TARJA HONKKILA
tarja.honkkila@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot