Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
– Tarjoamme apua niin tekijöille, kokijoille kuin altistuneille. Haluamme kohdata ihmiset siitä huolimatta, missä roolissa he ovat lähi- ja parisuhdeväkivallan tilanteessaan, väkivaltatyön asiantuntija Jukka Mörsky Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaalta sanoo.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Tämän vuoden alussa itäiselle Uudellemaalle laajentunut lähi- ja parisuhdeväkivallan Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaa muuttaa ensi vuoden alussa nimekseen Väkivaltatyön avopalvelu Paasi.
– Samaa työtä teemme jatkossa. ja meille voi tulla myös itseohjautuvasti, jos omassa parisuhteessaan tai perhe- ja lähisuhteessaan on jotain sellaista, joka ei luo turvaa tai ilmassa on väkivallan uhkaa, väkivaltatyön asiantuntija Jukka Mörsky sanoo.
Palvelu tarjoaa hyvin matalan kynnyksen palvelua maksutta.
– Palvelu on lähinnä keskustelua, jos perheissä tai lähisuhteissa on väkivallan uhkaa tai jo tapahtunut väkivaltatilanteita, Mörsky jatkaa.
Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaan väkivaltatyön avopalvelu on osa Keravalla sijaitsevan Paasikiven Nuorisokylän Säätiön toimintaa. Säätiö on Ensi- ja Turvakotien liiton jäsenyhdistys, ja toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Väkivaltatyön avopalveluita on ympäri Suomea Ensi- ja Turvakotien liiton jäsenyhdistysten tarjoamana paikallisesti.
Lapsen turvallisuus kotona tulisi olla mahdollisimman hyvä
Palvelun toiminta-ajatuksena on verkostoitua niin muiden Kumppanuustalo Myötätuulen toimijoiden kuin esimerkiksi alueellisten viranomaisten kanssa.
– Yhteistyö Rikosuhripäivystyksen kanssa on alkanut jo loistavasti, samoin kuin paikallisen turvakodin kanssa, Mörsky sanoo.
Mörskyllä on itsellään väkivaltatyön taustaa vuodesta 2015 Kymenlaakson hyvinvointialueelta. Hän siirtyi itäiselle Uudellemaalle syyskuun alussa.
– Kaikkein tärkeintä palvelussamme lastensuojelujärjestönä on se, että lapsen turvallisuus kotona voisi olla mahdollisimman hyvällä tolalla, Mörsky sanoo.
"Meillä on mahdollisuus myös kasvokkaisiin tapaamisiin"
Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaa tarjoaa vastaanottopuhelinajan arkisin kello 9–12.
– Siihen voivat soittaa niin yhteistyökumppaneidemme asiantuntijat konsultaatiota varten tai lähi- ja parisuhdeväkivaltaa itse kokeneet, Mörsky sanoo.
Verkkosivujen kautta voi varata myös henkilökohtaisen etätapaamisajan joko Teams-yhteydellä tai puhelimitse.
– Meillä on mahdollisuus myös kasvokkaisiin tapaamisiin, jolloin asioita on helpompi yhdessä pohtia, Mörsky sanoo.
Lyömätön Linjassa Keski-Uudellamaalla palvelee kaksi henkilöä ja Itä-Uudellamaalla yksi työntekijä. Lisäksi tiimissä on esihenkilö, joka toimii molemmissa toimipisteissä.
Väkivallasta voi selviytyä, lukee väkivaltatyön asiantuntijan hupparin selkämyksessä.
Marko Wahlström
Väkivaltaa ei ole vain tietyssä sosioekonomisessa ryhmässä
Lähi- ja parisuhdeväkivalta ilmiönä heijastuu läpi koko yhteiskuntamme.
– Siltä ei ole tavallaan turvassa missään, Mörsky sanoo.
Hän kumoaa väitteen, että lähi- ja parisuhdeväkivaltaa olisi esimerkiksi vain tietyssä sosioekonomisessa ryhmässä.
– Joka kolmas tai neljäs paikallisessa kauppakeskuksessa vastaan tuleva ihminen on jollain tavalla ollut perhe- tai lähisuhdeväkivallan kanssa tekemisissä.
Vertaus on kuvaava, sillä kauppakeskuksen käytävillä vastaan tulee niin nuoria, lapsiperheitä kuin ikäihmisiä.
– Vähän samalla kuin päihde- ja mielenterveysasiat, niin perheiden ja parisuhteiden turvallisuus koskettaa aika montaa ihmistä joko suoraan tai välillisesti, Mörsky sanoo.
"Palvelu ei maksa kuin ihmisen omaa aikaa"
Mörsky kehottaa hakemaan rohkeasti apua, jos vähänkin tuntee häikkää perhe- ja lähisuhteissaan.
– Yhteyttä voi ottaa missä tahansa vaiheessa.
Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaa tekee paljon yhteistyötä turvakotien kanssa.
– Silloin omassa kodissa on jo tapahtunut jotain, ja asiakas on tehnyt ratkaisun lähteä turvakotiin, Mörsky jatkaa.
Hän muistuttaa. että järjestötoimijan ja viranomaisen hyvä yhteistyö auttaa ennen kaikkea apua hakenutta ihmistä, pariskuntaa tai perhettä kokonaisvaltaisesti.
– Palvelu ei maksa kuin kaikkein arvokkainta eli ihmisen omaa aikaa. Jos haluaa käyttää aikaa oman parisuhteen tai perheen turvallisuuden eteen, se kannattaa sijoittaa, Mörsky sanoo.
"Väkivallan uhka voi kohdistua ihan kehen vain"
Pari- ja lähisuhdeväkivalta etenee yhteiskunnassa aalloittain.
– Esimerkiksi koronapandemian aiheuttama yhtäkkinen siirtyminen lähes vuorokaudeksi samojen seinien sisälle, saattoi kärjistää väkivaltatilanteita – mikäli pohjalla oli ollut viitteitä siitä, Mörsky sanoo.
Hänen mukaan ilmiötä on ollut ja tulee aina olemaan yhteiskunnassamme.
– Väkivallan uhka voi kohdistua ihan kehen vain. Apua voi lähteä hakemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mutta se ei ole myöhäistä missään vaiheessa, Mörsky painottaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot