Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Helsinkiläinen kuvataiteilija ja kulttuuriyrittäjä Sophia Ehrnrooth inspiroitui juniorijalkapalloilusta hänen oman poikansa kautta. Kuva taiteilijan Unelma mestaruudesta -kuvasarjasta.
Sophia Ehrnrooth
PORVOO Toukokuu toi tullessaan Porvooseen viisi näyttelyä, jotka vievät katsojan juniorijalkapalloilun kentiltä marjametsään ja viipymään onnen äärellä.
Taidehallissa Taidetehtaalla avautui perjantaina kuvataiteilijan ja kulttuuriyrittäjän sekä Marimekon kolmanneksi suurimman omistajan Sophia Ehrnroothin näyttely "Unelma Mestaruudesta".
Näyttely pohjautuu taiteilijan omiin kokemuksiin jalkapallovanhemmuudesta; se kuvaa juniorifutiksen arkea sisähallien loisteputkien valossa ja kotona FIFA-pelien äärellä.
Helsinkiläinen visuaalinen taiteilija on seurannut juniorijalkapalloilua useiden vuosien ajan. Hänen oman poikansa omistautuminen ja intohimo inspiroivat taiteilijaa sukeltamaan entuudestaan tuntemattomalle alueelle jalkapallokenttien maailmaan.
– Inspiroiduin futiksen värikylläisyydestä, voitoista ja pettymyksistä – kuuluisuuden ja voittamisen suuresta unelmasta. Kysymys on vahvasta draamasta nuoren elämässä, ja taiteilijalle se on kiehtova tutkimuskohde, Ehrnrooth sanoo.
– Jalkapalloilussa on kyse vahvasta draamasta nuoren elämässä, mikä on taiteilijalle kiehtova tutkimuskohde, Sophia Ehrnrooth sanoo. Kuva on hänen Unelma mestaruudesta -valokuvanäyttelystä.
Sophia Ehrnrooth
Hän on työskennellyt monipuolisesti niin maalauksen, valokuvauksen, mediataiteen kuin elokuvankin kentällä. Näyttelymateriaalista koostettu lyhytelokuva "Dream of Championship" (2017) on kiertänyt kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja sai kriitikon kunniamaininnan tämän vuoden DocPoint-festivaaleilla.
Maalauksia vaietuista aiheista
Taidetehtaan Kulmassa on samaan aikaan nähtävillä Jani Lempiäisen näyttely, jonka öljyvärimaalaukset kuvaavat ihmisyyteen kuuluvia karumpia ja hämärämpiä pohjavireitä.
Maalausten teemoista löytyy asioita, joista vaietaan, joita hävetään ja pelätään. Ne jäävät usein myös ilman muotoa tai kasvoja.
– Nämä asiat herättävät kiinnostukseni, halun tutkia syvemmältä ja tarpeen saada niitä esiin pimennosta. Teosteni ensimmäisenä katsojana myös yllätyn aina siitä, mitä kankaalle ja paperille ilmestyy, Lempiäinen sanoo.
Taidekat ja Ateljee Eivor esittäytyvät
Taidetehtaan ravintola Vitriinissä on nähtävillä Taidekat ja Ateljee Eivorin taideryhmien näyttely "Hyvät värit!".
Taidekat-ryhmä on Porvoon kansalaisopiston taideryhmä erityistä tukea tarvitseville taiteen tekijöille. Ateljee Eivor on uusi ateljeehanke erityistä tukea tarvitseville taiteilijoille ja taiteen tekijöille Porvoossa. Molempia ryhmiä on ohjannut kuvataiteilija ja taideopettaja Nelli Nio.
Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa on nähtävillä Tiina Walliuksen näyttely "Onnen äärellä". Wallius on porvoolainen keraamikko ja kuvataiteilija, joka tuo teoksissaan esille valoa ja iloa huumorin siivittämänä. Hänen keraamiset veistokset ja reliefit puhuvat omaa kieltään metsästä voiman ja onnellisuuden lähteenä.
– Mistä onnellisuus kumpuaa? Minulle onnen hetki voi olla metsässä marjojen löytämisen ilo, uppoavassa suossa kulkeminen tai muistot lapsuudesta vaahteranenineen, Wallius kertoo näyttelynsä teemasta.
Ru Runbergin veistoksia Runebergin kodissa
Kansallisrunoilija J.L. Runebergin kodissa on esillä muotoilija ja hopeaseppä Ru Runebergin näyttely "Kohtaaminen Runebergin kanssa".
Nähtävillä on Ru Runebergin pienoisveistoksia, joiden inspiraationa on muun muassa Johan Ludvig Runebergin pääteoksiin kuuluvien Vänrikki Stoolin tarinoiden henkilögalleria.
Taidehallin näyttely on avoinna 4.5.–3.6. tiistaista perjantaihin kello 10–18 sekä lauantaina ja sunnintaina kello 10–16. Galleria Vanhan Kappalaisentalon (Välikatu 13) näyttely on avoinna 4.5.–3.6. tiistaista sunnuntaihin kello 10–16. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
J.L. Runebergin koti (Aleksanterinkatu 3) on avoinna 2.5.–31.8. maanantaista sunnuntaihin kello 10–16, Pääsymaksu on 8/6 euroa; alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot