Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Tuija Lindholm, Riitta Vuorenmaa ja Sirkka Pätäri naistenpäivän myyjäisissä Loviisan Galleriassa.
Reija Kokkola
LOVIISA Loviisan Naisten Pankki järjesti jälleen 8.3. naistenpäivän kunniaksi myyjäiset, jonka tuotto ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kautta köyhien maiden naisten tukemiseen. Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä vapaaehtoisvoimin. Työsarkaa tasa-arvoisemman maailman edistämiseksi totisesti riittää. Sen tietää Loviisan Naisten Pankin tämänhetkinen puheenjohtaja Tuija Lindholm.
– Järjestämme vuosittain useita tapahtumia, joilla kerätään varoja kehitysmaiden naisten hyväksi. Kaikki rahat ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kautta kohteisiin. Toiminta on täysin läpinäkyvää, eikä Kirkon Ulkomaanapu katso uskonnollisia seikkoja, Lindholm kertoi.
Suomalainen Naisten Pankki perustettiin vuonna 2007, ja samana vuonna perustettiin myös Loviisan Naisten Pankki, viralliselta nimeltään Loviisan ryhmä kehitysmaiden naisten hyväksi ry. Lindholm on ollut aktiivisesti toiminnassa mukana alusta asti. Hänellä on itsellään takana pitkä ura pankinjohtajana. Naisten taloudellinen riippumattomuus on hänelle sydämenasia.
– Kun kehitysmaiden naisia koulutetaan ja heille suodaan mahdollisuus päästä ammattiin ja yrittäjiksi, siinä hyötyy koko perhe. Naiset ajattelevat lapsiaan ja haluavat heille parasta. Tavoite on auttaa naisten avulla kokonaisia perheitä ja yhteisöjä, Lindholm painotti.
Naisiahan on väestöstä noin puolet. Lindholm totesikin, että olisi järjetöntä jättää tämä potentiaali hyödyntämättä. Maailman köyhyys koskettaa kuitenkin useimmiten naisia ja heidän lapsiaan. Naisten Pankki toimii hyvin konkreettisella ruohonjuuritasolla. Järjestön logossa on värikkäitä viiruja neljä, joiden poikki on vedetty yksi pitempi viiva.
– Tukkimiehenkirjanpito viittaa työmme konkreettisuuteen. Taas saimme autetuksi yhtä naista jossakin päin maailmaa, Lindholm hymyili.
Naistenpäivän myyjäiset kiinnostivat. Seuraavan kerran Naisten Pankki on mukana suomalaisen seurakunnan pääsiäismyyjäisissä lauantaina 25.3 seurakunnan toimistossa Kirkkotorilla.
Reija Kokkola
Jo varhain aamupäivästä Gallerian aulassa oli liikkeellä niin miehiä kuin naisiakin. Koska Loviisan Naisten Pankin toiminta on ollut näkyvää ja aktiivista, moni tiesi mistä on kysymys. Naisten Pankin vapaaehtoiset toivottivat kaikille, niin miehille kuin naisillekin, hyvää naistenpäivää ja kutsuivat tutustumaan tarjontaan.
Sitä olikin runsaasti. Ihania käsintehtyjä sukkia, tossuja, pääpantoja ja huiveja. Kauniita itse taiteiltuja, uniikkeja kortteja, magneettisia kirjanmerkkejä ja kangaskasseja. Muistivihkoja, parkkikiekkoja ja keittokirjoja.
– Olemme yleensä saaneet myyjäisistä 600 – 700 euroa. Kulujahan meillä ei ole, koska kaikki tuotteet on saatu lahjoituksina. Galleriassakin saamme olla maksutta, Lindholm kiitti.
Paikalta poistuva herrasmies näytti arpajaisvoittojaan. Kotiin viemisiksi oli kaikenlaista kivaa. Oli voidetta, koru ja huivikin. Vaimo oli kuitenkin saanut jo aamulla mieheltään naistenpäiväkukkaset. Lindholm totesi, että on riipaisevaa seurata tilannetta muualla maailmassa, jossa naisilta saattaa puuttua lähes kaikki oikeudet.
– Ajatelkaa naisia vaikka Afganistanissa tai Iranissa.
Lindholm on itse syntynyt Viipurissa vuonna -44, ja tullut vauvaevakkona rajan yli. Ukrainan sota on tuonut hädän ja muistot lähelle. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Naisten Pankin myyjäistuloja sekä rahankeräyslippaan lahjoituksia tilitettiin vuosi sitten ukrainalaisille peräti 1 500 euroa.
– Ehkä sota on tuonut yhä konkreettisemmin ihmisten mieliin hädän maailmalla, Lindholm pohti.
Naisten Pankin jäsenet olivat neuloneet myytävää myyjäisiin.
Reija Kokkola
Naisten Pankin toiminta pohjaa erityisesti naisten koulutukseen. Tutkimuksissa on todettu, että naisten koulutuksen ja toimeentulon tukeminen on tehokkain keino vähentää köyhyyttä maailmassa. Naisten tekemä työ kehitysmaissa on usein näkymätöntä ja palkatonta, eivätkä tytöt ja naiset pääse kouluihin tai ammattikoulutukseen tasa-arvoisesti.
Siksi Naisten Pankki tukee naisten toimeentulon edellytyksiä: ammatillista koulutusta, yrittäjyyttä, mutta myös säästö- ja lainatoimintaa. Tämä vahvistaa naisten itsetuntoa ja sen kautta lasten ja perheen hyvinvointia.
Tärkeää on vahvistaa myös naisten yhteisöllisyyttä. Lindholm kertoi esimerkin naisten omasta pankkitoiminnasta.
– Annetaan vaikkapa 1000 euron alkupääoma. Naiset kerääntyvät piiriin kassalippaan luokse. Lippaaseen on kolme avainta, ei vain yhtä. Naiset päättävät pienen yritystoiminnan aloittamiseen annettavan summan, sen laina-ajan ja koron. He ovat myös yhteisvastuussa lainasta.
Tuija Lindholm esitteli upeita käsintehtyjä kortteja.
Reija Kokkola
Aina ei auttaminen ole mennyt putkeen. Kun köyhään yhteisöön lahjoitettiin kanoja munantuotannon varmistamiseksi, miehet söivät kanat. Heidän mielestään kanat munivat liian vähän. Sittemmin yhteisöön lahjoitettiin paremmin munivia kanoja. Toisaalta, kun toimitaan hyvin köyhissä maissa, on auttaminenkin tavallaan helppoa.
Pienelläkin lahjoitussummalla voi auttaa. Naisten Pankin avustusten piiriin kuuluu 17 maata kolmelta mantereelta, ja hyödynsaajia on 380 000. Muutamalla kympillä voi lahjoittaa naiselle ammatin Naisten Pankin kautta. Lindholm laskeskeli, että Loviisan solu on lahjoittanut kaikkiaan 30 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun kautta maailman köyhille naisille.
– Asiat eivät muutu. Niitä muutetaan! Lindholm hymyili.
Naistenpäivän myyjäisistä tuottivat 555 euroa köyhien maiden naisille.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
// Juttua päivitetty 10.3. klo 18.55. Lisätty tieto myyjäisten tuotosta.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot