Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Askolan koulun opo Kata Ikonen auttaa oppilaita päätöksenteossa, kun tulevaisuutta mietitään.
Mika Laine
ASKOLA-PORVOO Askolan koulun oppilaanohjaajalla Kata Ikosella on takanaan 11 vuotta opona, joista kaksi viimeisintä Askolan koulussa. Oppilaita hänen ohjattavanaan on luokilta 7 - 9 tällä hetkellä 244. Askolan koulu on Askolan ja Pukkilan yhteinen koulu, ja Ikonen toimiin kunnan ainoana perusopetuksen opona. Eniten opon aikaa vievät henkilökohtaiset tapaamiset oppilaiden kanssa.
– Ohjaan jokaista oppilasta vähintään kerran noin 45 minuutin ajan. Osan kanssa minulla on useampikin ohjauskeskustelu. Pohjustava työ alkaa jo seiskaluokalla, jolloin herätellään ajatuksia tulevasta opiskelusta ja eri ammateista. Mitä varhemmin aloittaa, sen parempi, Ikonen sanoo.
Opon työkenttä on todella laaja, ja se vaatii jatkuvaa tietojen päivittämistä, ajan tasalla pysymistä. Vuorovaikutustaidoilla on opon työssä luonnollisesti iso merkitys. Nuoria pitää osata kuulla ja kuunnella.
Joskus opon tehtävät ovat oppilaille hieman hämärän peitossa. Nuori voi sanoa kotona, että opo käski hakeutua tiettyihin toisen asteen opintoihin, joko ammattioppilaitokseen tai lukioon. Opo järjestää tutustumiskäyntejä niin lukioon kuin ammattioppilaitoksiinkin, joita molempia on tarjolla Askolassa.
– Opo ei koskaan päätä nuoren puolesta. Meidän tehtävämme on esittää erilaisia vaihtoehtoja ja kullekin mahdollisesti sopivia vaihtoehtoja. Emme pyri antamaan nuorella ammattia suoraan käteen, vaikka ehkä joku jopa toivoisi sitä, Ikonen naurahtaa.
Askolan koulun opo Kata Ikonen kuuntelee tarkalla korvalla nuorten ajatuksia ja toiveita.
Mika Laine
Aika usein opo kuulee keskustelussa, että nuorella ”ei ole hajuakaan siitä, mitä tekisin ysiluokan jälkeen”. Toisilla taas saattaa olla hyvinkin valmis visio siitä, mitä haluaa opiskella, ja mistä ammatista tai urasta haaveilee. Silloin on helppo lähteä rakentamaan tulevaisuutta. Lukioon vai ammatilliseen on peruskysymys, joka askarruttaa nuoria.
– Vaikka nuori sanoo, ettei tiedä yhtään, mitä haluaisi, niin silti yleensä hän on jollain tasolla tulevaisuuttaan miettinyt. Tarpeen mukaan huomioimme myös huoltajien näkemyksen ja tilanteen perheissä, Ikonen kertoo.
Välillä mennään hyvinkin käytännönläheisiin asioihin. Nuori saattaa suunnitella lähtöä muille opiskelupaikkakunnille asumaan asuntolaan tai vuokralle. Opo keskustelee oppilaan kanssa siitä, millaista tällainen asuminen on. Jos on aikomus kulkea uuteen opiskelupaikkaan kotoa, opo ottaa käteen kartan ja bussiaikataulut. Askolasta ei ole kovin helppoa matkustella päivittäin muualle.
– Käymme läpi sitä, onko nuoren oikeasti mahdollista kulkea opiskelupaikkakunnalle. Kulkevatko bussit, ja pystyykö huoltaja todellisuudessa toimimaan kuljettajana, Ikonen luettelee.
Yksi opo Kata Ikosen tehtävistä on järjestää tutustumiskäyntejä lukioihin ja ammattioppilaitoksiin.
Mika Laine
Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus on kirjattu perusopetuslakiin vuonna 2020. Sen piiriin otetaan systemaattisesti jo kahdeksasluokkalaisia.
– Tärkeää olisi, että syrjäytymistä ehkäistään puuttumalla haasteisiin ja koulumotivaation puutteeseen mahdollisimman varhain, Ikonen kertoo.
Teini-ikäisillä on paljon erilaisia haasteita. Koulunkäynti ei maistu, päätöksentekokyky takkuilee, arvosanat laskevat rajusti, syrjäytyminenkin on uhkana.
Askolassa toimii myös 12–17-vuotiaille pienryhmäkoti Karhunpesä.
– Toimin sielläkin meidän koulumme oppilaitten opona, Ikonen kertoo.
Opoa tarvitaan myös jälkiohjausprosessissa silloin, jos oppilas jää jostain syystä yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa. Silloin opo auttaa tekemään uuden hakemuksen vielä mahdollisesti auki oleviin opiskelupaikkoihin. Kaikille pyritään löytämään jokin paikka peruskoulun jälkeen.
– Eri asia sitten on, meneekö nuori saamaansa opiskelupaikkaan tai keskeyttääkö hän opintonsa. Askolan kunnassa toimii tärkeää oppivelvollisuuden kuntavalvojan työtä tekevä kasvatusohjaaja, joka seuraa opon ohella, ketkä ovat mahdollisesti putoamassa kelkasta, Ikonen sanoo.
Nuorelle on myös mahdollista päästä peruskoulun jälkeen TUVA-koulutukseen eli tutkintoon valmentavaan koulutukseen. Opon rooli on tärkeä myös TET-vaiheessa eli työelämään tutustuminen -jaksossa.
– Askolassa nuoret ovat tosi hyvin hommanneet itse TET-paikkansa, Ikonen kiittää.
Opon työssä haasteellista on ajan rajallisuus. Edellä kerrottujen tehtävien lisäksi opot osallistuvat opetukseen ja oppilashuoltotyöhön.
– Opon työ on realismin ripottelua ja unelmien tukemista. Palkitsevaa on nähdä, kuinka nuori löytää oman paikkansa, Ikonen hymyilee.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot