Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoon Jukolan kilpailukeskus sijaitsee keskellä Epoon kylää, johon nousee suunnistusviestikilpailun ajaksi pieni kisakaupunki.
Mika Laine
PORVOO, EPOO Maailman suurimman suunnistusviestin puitteet Porvoon Epoossa alkavat saada sellaiset muotonsa, jollaisena tapahtuma näyttäytyy yleisölle niin paikan päällä kuin televisioiden välityksellä.
– Nyt tapahtuu maasta ylösnouseminen, sillä tähän asti olemme olleet aikaan maan pinnassa ja tehty tasoitustöitä sekä kaivettu kaapeliojia, sähköjä ja valokuitua varten, kilpailunjohtaja, loviisalainen arkkitehti ja harrastajasuunnistaja Kalevi Ilonen kertoo.
Tapahtuman kumppaneiden kaupalliset teltat sekä info- ja ravintolateltat ovat pystyssä.
– Kilpailijat asentavat omat telttansa teltta-alueille. Viimeisellä viikolla Puolustusvoimat asentaa noin 350 puolijoukkuetelttaa, joihin majoittuu ulkomaisia joukkueita ja monenlaisia kokoonpanoja.
Kilpailunjohtaja Kalevi Ilonen osallistuu talkoisiin muiden mukana. Kuvassa hän naputtelee paikoilleen kilpailijoiden pukeutumis- ja huoltotelttojen paaluja.
Mika Laine
"Paljon tekemistä, mutta työt etenevät hyvin"
Kilpailunjohtaja voi olla tällä hetkellä lohdullisella mielellä.
– Kilpailukeskuksessa on paljon tekemistä, mutta työt etenevät hyvin. Vähän pidempi talvi viivästytti töitä. Hyvällä mallilla ollaan, että kaikki saadaan valmiiksi ennen h-hetkeä, Ilonen sanoo.
Suunnistuskilpailun kenraaliharjoitus on keskiviikkona 14.6., johon mennessä kaikki tekniset asiat pitäisi olla kunnossa.
– Aikataulu on tiukka, mutta tuntuu, että asiat etenevät ja saamme kaikki koestettua ennen kilpailua. Harjoitus toteutetaan viestinomaisena kilpailuna iltapäivällä.
Talkoolaisia on ilmoittautunut tähän mennessä vähän reilu 1 300. Tavoitteena on saada mukaan talkoisiin noin 1 500 ihmistä.
– Talkoolaiset ovat siivonneet eri puolilla aluetta, jotta saadaan siistiksi paikat. Kilpailijoiden alueelta on kerätty risuja pois.
Talkoolaisten ruokkimiseksi Jukolassa tarjoillaan noin 10 000 ateriaa, joiden valmistuksessa käytetään muun muassa Puolustusvoimien keittiökanuunoita.
Alueelle tule noin 90 suihkua ja uima-allas
Kilpailukeskuksen vesi- ja viemärijohdot on liitetty vanhan vanhainkodin vesi- ja viemäriliitäntään.
– Vanhankotiin tulee kilpailun johto- eli turvallisuuskeskus ja ensiapu sekä wc-tilat.
Iso ponnistus, joka on jo osittain liikkeellä, on saunojen ja suihkutilojen rakentaminen.
– Alueelle tulee noin 90 suihkua, kymmenkunta saunaa ja yksi esittelysauna sekä uima-allas, jonka tuo porvoolainen Muovi-Simola.
Saunat ovat telttasaunoja, jotka ovat alumiinirunkoisia ja pressurakenteisia.
– Maali- ja vaihtoalueelle on rakennettu suoja-aitoja paikoille, joissa kilpailijat liikkuvat ja siirtyvät. Alueelle pysytetään myös mediateltta.
Viimeinen silaus järjestelyissä on, kun Puolustusvoimien väki aloittaa metsään vietävien kaapeliyhteyksien asentamisen televisiointia varten maanantaina 12.6. Yle vastaa Jukolan suorista televisio- ja radiolähetyksistä.
Osallistujia enemmän kuin viime vuonna
Kilpailunjohtajan ja koko järjestelyjoukon suurin toive on se, että säät suosivat kilpailun läpiviemistä.
– Asetimme tavoitteeksi 18 000 osallistujaa, joka jää hitusen alle eli 17 600–17 700:aan. Voimme olla tyytyväisiä, koska maailman tilanne rasittaa monen mieliä ja kiusaa talouselämää.
Osallistujamäärä Porvoossa tulee olemaan hieman enemmän kuin viime vuonna Mynämäellä Varsinais-Suomessa.
– Vielä ei ole palattu sille uralle, kun kilpailuun osallistui lähes 20 000 kilpailijaa Kangasalan Jukolassa. Toisaalta myös kasvun rajat tulevat tällaisessa tapahtumassa vastaan, Ilonen muistuttaa.
Porvoon Jukolan varajohtaja Jari Johansson on vastannut Jukolan hiilijalanjälkimallista. Taustalla näkyvään tiilirakennukseen tulee olutrasti.
Mika Laine
Hiilijalanjälkimalli tuleville Jukoloille
Tämän vuoden Jukolaa leimaa hiiliviisaus, joka on työllistänyt osaa kilpailun järjestävän itäuusmaalaisen suunnistusseura OK Trianin järjestelykoneistosta.
Porvoossa kirjoitetaan historiaa, sillä hankkeessa on kyse kilpailun varajohtaja Jari Johanssonin vetämästä yhteisprojektista, jossa on ollut mukana kehitysyhtiö Posintra ja Aalto-yliopisto.
– Pyrimme luomaan hiilijalanjälkimallin tuleville Jukoloille ja muille isoille tapahtumille, Ilonen sanoo.
Konkreettinen osoitus ovat sähköbussit, joita käytetään kuljetuksiin Porvoosta kilpailukeskukseen.
– Projekti on välillisesti auttanut meidän järjestelyitä ja tuonut kumppaneita. Valveutuneet yritykset ovat valmiita kehittämään maailman tilaa ja olemaan mukana hankkeissa, joissa ympäristöasiat otetaan huomioon – jalat maassa, Ilonen sanoo.
Porvoon Jukolan suojelijan, hamarilaissyntyisen ST 1 Energy Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Mika Anttosen valinta osaltaan liittyy Hiiliviisas Jukola -hankkeeseen.
– Hänellä on vahvat näkemykset ja omalta osaltaan mukana omissa liiketoimissaan.
Ravintolateltta on jo pystyssä kilpailukeskuksessa.
Mika Laine
Kahden päivän aikana alueella kohtaa yli 40 000 ihmistä
Kilpailukeskuksen alueelle yleisö pääsee omalla autolla Sannaisten kautta. Yleisöpysäköinti tapahtuu samalla alueella kuin kilpailijat.
– Linja-autoyhteydellä Porvoon keskustasta pääsee kilpailukeskukseen asti, Ilonen korostaa.
Ilmaiset bussit ajavat alueelle nonstopina ennen ja jälkeen kilpailuiden mielenkiintoisimpia ajankohtia tilanteen mukaan.
– Olemme arvioineet, että kahden päivän aikana kilpailukeskuksen alueella kohtaa vähintään yli 40 000 ihmistä. Koko väkimäärä ei ole yhtä aikaa paikalla, Ilonen muistuttaa.
Porvoon kaupunki järjestää kauppatorilla kisastudion, joka on avoinna läpi yön perjantaista 16.6. lauantaihin 17.6. Torin suurelle näytölle lähetetään suoraa televisiokuvaa Epoosta. Ohjelma kisatorilla jatkuu sunnuntaille 18.6. asti. Jukolan kisastudiota juontaa Kaj Kunnas.
– Toivon, että ihmiset hyödyntäisivät sitä ja tulisivat myös käymään kilpailukeskukseen, koska kuljetus starttaa torin lähistöltä, Ilonen sanoo.
Metsäkirkko on perinteinen osa Jukolan viestiä, ja se tarjoaa kilpailun osallistujille ja vierailijoille mahdollisuuden kokea rauhallisen hetken luonnon keskellä. Metsäkirkko on kilpailualueen keskellä, Epoon päiväkodin lähellä. Kaikille avoin ehtoollismessu pidetään lauantaina 17.6. kello 21.
– Tilanne on lohdullinen, vaikka aina stressiä riittää loppusuoralle. Hommat ovat järjestelyvaliokunnilla hyvin hallinnassa, Kalevi Ilonen sanoo Epoon maisemissa, jotka tulivat hänelle tutuiksi jo vuonna 1970 alueella järjestetyssä kansallisessa suunnistuskilpailussa.
Mika Laine
Kilpailunjohtaja kisasi Epoossa jo vuonna 1970
Naisten 4-osuuksisen viestin eli Venlojen kilpailu starttaa lauantaina 16.6. kello 14. Miesten 7-osuuksisen viestin eli Jukolan lähtö on kello 23.
– Aina yhtä sykähdyttävää on seurata, kun ensimmäisen viestiosuuden miehet tulevat vaihtoon ja viimeisille rasteille kilpailukeskuksen alueelle. Metsästä tulee joko valomeri tai yksittäinen suunnistaja,. joka on päässyt karkuun, Ilonen sanoo.
Hän luonnehtii Epoon maastoa vaativaksi ja selvästi vaativammaksi kuin viime vuoden Lukkari-Jukolassa, joka oli melko nopeaa maastoa.
– Meillä on kumpuilevaa maastoa ja täällä on paljon kalliokumpareita.
Kilpailunjohtajalle epoolainen maasto tuli tutuksi jo vuonna 1970, kun hän osallistui armeija-aikanaan kansalliseen Etelä-Suomen kaksi peninkulmaa -nimiseen kilpailuun.
– Silloisen kilpailureitin yksi rasteista sijaitsi nykyisen kilpailukeskuksen tuntumassa olevalla kivellä, Ilonen muistelee.
Jukola-suunnistusviestin historia alkoi vuonna 1949, jolloin ensimmäinen kilpailu juostiin osittain Sipoonkorvessa. Itä-Uudenmaan ensimmäisen Jukolan järjestivät Sibbo-Vargarna ja Keravan Urheilijat Sipoonkorvessa vuonna 1995.
»» Lisätietoja tapahtumasta saa Porvoon Jukolan verkkosivuilta.
FAKTA
Porvoon Jukola lukuina
» 75 000 pussitettua karttaa
» 40 000 ihmistä kohtaa
» 17 700 osallistujaa: 1 685 joukkuetta (Jukola) ja 1 533 joukkuetta (Venla), noin 30 joukkuetta molemmissa kilpailuissa GPS-seurannassa
» 1 500 talkoolaista
» 10 000 talkoolaisateriaa
» 350 puolijoukkuetelttaa
» 90 suihkua
» 11 saunaa
» 1 uima-allas
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot