Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Dobro-resonaattorikitara on Somerton mielestä upea soitin.
Reija Kokkola
LOVIISA, RUOTSINPYHTÄÄ Mandoliini, dobro, akustinen kitara, basso, viulu ja banjo. Siitä se lähtee! Nimittäin bluegrass-soitto, jota tullaan taas kuulemaan 7.–9.6. Ruotsinpyhtään ruukissa Rootsinpyhtään Bluegrass -festareilla. Niitä on järjestetty yhtä pitkään kuin tämä alkujaan amerikkalainen musiikkigenre on vaikuttanut Suomessa.
Ruotsinpyhtään ruukkiin on kokoonnuttu nauttimaan akustisesta ja mukaansa tempaavasta musiikista jo 36 vuotta, ja festari pitää pintansa vuodesta toiseen. Suomen bluegrass-musiikin yhdistyksen tuore puheenjohtaja Pekka Somerto on innoissaan tulevasta tapahtumasta.
– Onhan Ruotsinpyhtään ruukki miljööltään ihan napakymppipaikka järjestää musiikkifestivaalit. Vaikka haasteita tuovat majoitus- ja parkkipaikkojen rajallinen tarjonta, niin silti tänne tullaan vuodesta toiseen kaukaakin, Somerto hymyilee.
Uutena puheenjohtajana hän on todennut tapahtuman toimivaksi, mutta ainahan asioita voi kehittääkin. Siksi viime vuonna ruukissa toteutettiin kävijäkokemuskysely, johon vastasi hieman yli 100 kävijää. Heiltä kysyttiin muun muassa kuinka monetta kertaa he ovat festareilla, mistä tulevat ja millaisia toiveita heillä olisi.
– Toivottiin muun muassa enemmän ruokatarjoilua. Tulemme vastaamaan tähän toiveeseen, Somerto lupaa.
Esiintyjäkaarti on tänä kesänä komea, kuten aiemminkin. Somerto toteaa, että ulkomaisia esiintyjiä on ollut hämmästyttävän helppo saada mukaan festareille, vaikka ajankohta ei täsmää muun Euroopan bluegrass-tapahtumien kanssa. Ruukissa on esiintynyt vuosien varrella kotimaisten huippubändien rinnalla lukuisia amerikkalaisia ja eurooppalaisia artistivieraita, kuten Hot Rize, Rhonda Vincent, James King, Don Rigsby ja Dudley Connel. Tänä vuonna kattaus on myös roots-musiikin ystävän korvia hivelevä.
– Lavalle nousee 17 kotimaista yhtyettä ja pääesiintyjiksi tulevat amerikkalainen Stuart, Spence & Shebish - ja tsekkiläinen The Jumper -yhtyeet, Somerto kertoo.
Dobro-resonaattorikitaraa käytetään erityisesti bluegrass-musiikissa.
Reija Kokkola
Mikä sitten sai Somerton innostumaan juuri bluegrass-musiikista? Musiikki on kuulunut hänen elämäänsä harrastusmielessä oikeastaan aina, vaikka työuransa hän on tehnyt bisnesmaailmassa Suomessa ja USA:ssa. Somerto näyttää kaunista dobro-kitaraansa. Hän toteaa, että saadessaan käteensä uuden instrumentin, tunne on sama kuin lapsena, jolloin hän sai käteensä uuden lelun. Bluegrass-kärpänen iski häneen pari vuotta sitten, kun eläkkeellä oli aikaa reissata pitkin USA:ta ja piipahtaa myös bluegrassin syntysijoilla.
– Pari vuotta sitten ostin ensimmäisen dobro-kitarani, ja putosin bluegrass-kaninkoloon löydettyäni SBMY-yhdistyksen. USA:n reissullani Nashvillessa osallistuin neljän päivän dobro-leirille. Oli mahtavaa saada soittaa toisten kanssa, Somerto hymyilee.
Yhteisöllisyys onkin yksi tärkeimmistä asioista, joka kiehtoo häntä tässä musiikkilajissa. Koronavuosien aikana Somerto treenasi Zoomin, Teamsin tai Skypen kautta, mutta sittemmin hän on saanut tutustua alan soittajiin livenä muun muassa Helsingissä järjestettävissä jameissa.
– Pidän bluegrassin yhteisöllisyydestä, voimakkaasta yhteen soittamisesta. Bluegrassissa vallitsee epähierarkkisuus. Mestarit eivät ole jalustalla, vaan he neuvovat mielellään noviiseja, Somerto huomauttaa.
Ruotsinpyhtään ruukki on Somerton mielestä loistava paikka bluegrass-festareille.
Reija Kokkola
Perjantaista sunnuntaihin kestävä Rootsinpyhtään Bluegrass -festivaali tarjoaa oheistapahtumineen jälleen kerran musiikin ystäville herkkua, joten ruukkiin odotetaan tulevan paljon yleisöä. Oikeastaan Suomessa ulkoilmatapahtumien ainut vihollinen on sää. Jos sataa kaatamalla, auton nokka ei käänny kohti ruukkia. Somerto on pohtinut tätäkin vaihtoehtoa.
– Otin Ilmatieteen laitokselta bluegrass-lauantaiden säätiedot 30 vuoden ajalta. Vain kahtena on satanut merkittävästi. Täytyy siis koputtaa puuta, Somerto hymyilee.
Somerton mielestä on tärkeää, että vaikka tapahtuma tuo ihmisiä kuuntelemaan musiikkia, yleisö saa myös osallistua musisointiin. Siksi bluegrass-tapahtumassa järjestetään yhteisjamit, joissa Somertokin on mukana soittamassa. Vaikka bluegrass-meininki on rentoa, eikä festareilla pidetä turhan tiukkaa rajaa genren suhteen, yhteen asiaan suhtaudutaan tarkasti: jameissa soittimen tulee olla akustinen.
– Ei tarvitse osata soittaa, vaan mukaan voi tulla kokeilemaan. Bluegrassissa on kivaa se, että sitä voi soittaa hyvinkin yksinkertaisesti tai sitten virtuoosimaisesti. Jameissa voi päästä mukaan musiikin juoneen, hän kannustaa.
Somerto toteaa, että taito soittamisessa kasvaa ihan kuin urheilussakin. Ensin mennään laskettelemaan loivaan mäkeen, ja siitä sitten jyrkempiin.
– Vähitellen yhteen soittamisen taito kasvaa, ja sisäinen metronomi saa sykkeestä kiinni, hän sanoo.
Tulevan tapahtuman lisäksi Somertolla on jo katse tiukasti tulevaisuudessa.
– Meillä on yhdistyksessä mietintämyssy päässä vuoden 2025 festaria ajatellen.
Dobro-resonaattorikitara on Somerton mielestä upea soitin.
Reija Kokkola
Historialeirillä pääsee tutustumaan länteen vaeltaneiden emigranttien elämään luonnon armoilla.
Rootsinpyhtään historialeirin elävöittäjät ovat Classic Old Western Society ry:n jäseniä, jotka ovat kiinnostuneita Amerikan historiaan liittyvistä varusteista, työkaluista, vaatetuksesta, sekä näiden valmistamisesta. Yhdistys keskittyy kaikkeen Amerikan historiaan sekä sen elävöittämiseen.
– Olemme perehtyneet kulttuuriin, tapoihin, pukeutumiseen, varusteisiin sekä niiden valmistamiseen ja käyttämiseen tuon aikakauden ympäristössä ja oloissa. Monille elävöittäjille kiinnostavaa on erityisesti elämä erämailla, jossa oli pärjättävä vain luonnon antimilla ja mukana olevilla varusteilla, Wasel Arar yhdistyksestä kertoo.
Amerikan historian ja niin sanotun lännen valloituksen elävöittämisellä on Euroopassa jopa satavuotinen historia. Esineiden, tekniikoiden ja työtapojen soveltamista realistisissa oloissa tutkitaan myös tieteellisesti. Arar huomauttaa, että päinvastoin kuin moni saattaa kuvitella, Pohjois-Amerikassa on hyvinkin paljon samanlaisia luonnonoloja kuin Suomessa, ja varsinkin turkismetsästyksen kaudella oli suuri merkitys alueen eurooppalaiselle asutukselle.
– Suomalaiset ovat olleet mukana Amerikan valloittamisessa jo alkuajoista asti tuoden sinne mukanaan muun muassa hirsirakentamisen taidon.
Rootsinpyhtään leirissä voi avoimien ovien päivänä lauantaina 8.6. klo 13-17 välisenä aikana tutustua miten länteen vaeltavat emigrantit matkallaan elivät.
– Leirissä pidetään myös 1700 - 1800-luvun vaihteen turkismetsästyskauden taitokilpailu eli Buckskinner-kisa, jossa mitellään luonnossa pärjäämisen taidoissa. Näitä olivat muun muassa tulenteko ja muiden aikakauden varusteiden ja työkalujen käsittelytaito, Arar kertoo.
Amerikan historia ja siirtolaisuus liittyy bluegrass-festivaalin musiikkiteemaan siten, että eri kansat veivät sinne mukanaan myös musiikkinsa, josta 1600-luvulta lähtien eri perinteiden yhdistymisen myötä syntyi 1800-luvun lopulle tultaessa myös oldtime-musiikki sekä siitä myöhemmin kehittynyt bluegrass-musiikki.Historialeiri sijaitsee ruukin historiallisten rakennusten länsipuolisen nurmikentän pohjoispäässä.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Dobro-resonaattorikitaraa käytetään erityisesti bluegrass-musiikissa.
Reija Kokkola
Mikä bluegrass?
» Bill Monroe: ”Bluegrass-music is like going to school. When you learn bluegrass you can play a lot of music.”
Bluegrass-musiikin juuret löytyvät eurooppalaisista kansanmusiikeista, kun eurooppalaiset kansantanssit, laulut ja balladit levisivät englantilaisten, irlantilaisten, skotlantilaisten, saksalaisten, skandinaavien ja muiden pohjois-eurooppalaisten itärannikon appalakkien vuoristoseudulle.
» Vuoristojen eristyksissä osa näistä sävelmistä säilyi muuttumattomina satoja vuosia. Appalakkien vuoristoalueilla näistä kehittyi musiikkiperinne, jota alettiin 1900-luvulla kutsua nimellä Old-Time tai Hillbilly.
» Veljesduo Bill ja Charlie Monroe oli suosittu 20 – 30-luvuilla, ja duon lopetettua Bill Monroe kehitti musiikkiin uuden soitinvalikoiman sekä laulu- ja soittotyylin. Bluegrass-genre sai nimen Monroen Bluegrass-yhtyeen mukaan.
» Lähde: SBMY
» Rootsinpyhtään Bluegrass 7.-9.6.2024 Strömforsin Ruukki, Ruukintie, Loviisa. Liput Tiketistä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot