Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Kaksivaiheisen julkistuksen toisen vaiheen eli Oodi Y:lle -teoksen pöydän paljastivat taiteilijat Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen.
Marko Wahlström
PORVOO, LÄNSIRANTA Porvoo on saanut tuoreimman julkisen taideteoksen, joka kaikin tavoin osallistaa ihmisiä. Oodi Y:lle -niminen teos on syntynyt yhdessä asukkaiden kanssa, mutta se myös yhdistää teokseen kuuluvan mobiilisovelluksen avulla.
Valtakunnallisesti merkittävä asunnottomuustoimija Y-Säätiö tilasi teoksen 35-vuotisjuhlavuonnaan helsinkiläiseltä taiteilijapariskunta Tellervo Kalleiselta ja Oliver Kochta-Kalleiselta.
Vuorovaikutteinen teos levittäytyy Porvooseen, Helsinkiin, Vantaalle ja Tampereelle. Pöydät lahjoitettiin kahteen Y-kotiin (Taipaletalo ja Rukkilan asumisyhteisö) ja kolmeen M2-kotiin.
Asumisyksiköiden yhteyteen sijoitettujen teosten valtakunnallinen ensijulkistus pidettiin kesäisissä tunnelmissa Porvoon Taipaletalolla keskiviikkona.
Samalla lanseerattiin taideteokseen kuuluva ilmainen mobiilisovellus.
Symbolisen nauhan leikkauksen aplodien kera suorittivat taiteilijat Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen (kesk.) sekä Taipaletalon vastaava ohjaaja Mervi Koivunen.
Marko Wahlström
Y-säätiön isännöitsijä Taina Heikkilä (oik.) kiitti taiteilija Tellervo Kalleista taustalla olevan taideteoksen toteutuksesta. Y-Säätiön yksi perustajajäsen, psykiatri Ilkka Taipale kunnioitti Porvoon Taipaletalolla järjestettyä julkistamistilaisuutta läsnäolollaan.
Marko Wahlström
Koronapandemia siirsi teoksen toteutusta
Lahjateoksen tekemisessä meni neljä vuotta johtuen siitä, että välissä oli koronapandemia. Teoksen suunnittelu alkoi vuonna 2020.
– Kyseessä on osallistava teos; jouduimme odottamaan, että voimme tavata asukkaita, Tellervo Kalleinen korosti.
Taiteilijapariskunnan tapa tehdä yhteisöllistä taidetta perustuu ihmisten tapaamiseen.
– Tulimme viime lokakuussa Taipaletalolle, jossa oli ihanan lämmin tunnelma ja koimme olevamme tosi tervetulleita. Viritimme saunaan studion, jossa moni teistä käväisikin. Kippis!, Kalleinen sanoi kohottaessaan maljan taiteen yhdistävälle voimalle.
Taiteilijaparilla on takanaan 20 vuoden yhteistyö osallistavan nykytaiteen parissa. Heidät tunnetaan lukuisista teoksistaan, kuten tällä hetkellä nykytaiteen museo Kiasmassa esillä olevasta Valituskuorosta. Duo on palkittu Ars Fennicalla ja AVEK Media Art Awardilla.
Taiteilijapariskunta Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat työskennelleet 20 vuotta osallistavan taiteen parissa.
Marko Wahlström
"Olemme viettäneet merkityksellisiä hetkiä"
Projektin aikana taiteilijapariskunta suunnitteli viisi erilaista pöytää, joita jokaista on tehty kaksi kappaletta.
– Y-Säätiön tilatessa teoksen, silloinen johtaja Juha Kaakinen puhui yhteisöllisyydestä, joka on tärkeä arvo säätiölle, Tellervo Kalleinen kertoi.
Hän kuvailee pöytää sanoilla "yhteisölliseksi käyttöliittymäksi".
– Me kaikki olemme viettäneet todella merkityksellisiä hetkiä pöydän ääressä. Pöytä kuuluu hyvin vahvasti asumiseen ja yhdessäoloon. Sen takia halusimme tehdä pöytiä, jotka keräävät ihmisiä yhteen.
Graniittipöydät on päällystetty yhtä monella mosaiikkilaatalla kuin Y-Säätiöllä oli asukkaita projektin alkaessa. Noin 17 400 laattaa on valmistettu kierrätyslasista.
– Pöytiin liittyvän mobiilisovelluksen kautta mosaiikkilaattoja voi ikään kuin aktivoida ja tutustua samalla myös asukkaisiin, Kalleinen jatkaa.
Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen esittelivät mosaiikkipöydän julkistamistilaisuudessa mobiilisovelluksen käyttöä.
Marko Wahlström
Mobiilisovelluksella voi käydä läpi kaikki pöydät
Itä-Saksasta alunperin kotoisin oleva Oliver Kochta-Kalleinen on vastannut taideteoksen mobiilisovelluksen toteutuksesta.
– Pöytä itsessään on tehty graniitista, mutta se on samalla älypöytä, hän kertoi.
Taipaletalolle valittu pöytä on musiikkipöytä.
– Pöytäsoittimeen on kerätty asukkaiden studioon tuottamia ääniä, kuten teekupin kilkuttelua, föönin ääniä ja paperin rapistelua.
Koska taideteos on Oodi Y-Säätiölle, taiteilijat pyysivät asukkailta myös Y-äänen. Näin mobiilisovellukseen muodostui Y-kuoro.
– Pöydällä voi myös säveltää, sillä samaan aikaan saa soimaan kymmenen mosaiikkilaattaa. Niitä voi laittaa myös toistumaan, Kochta-Kalleinen kertoi.
Mobiilisovelluksessa käyttäjä voi käydä läpi kaikki viisi pöytää.
– Taidepöytään pyysimme asukkailta taideteoksia, joita he ovat omaksi iloksi tehneet. Taipaletalosta saimme asukkaiden pöytälaatikkotaidetta, kuten runoja ja valokuvia.
Yhteispöytään on kerätty ihmisiltä oivalluksia siitä, mikä tekee hyvää naapuruutta ja miten luoda hyvää yhteishenkeä, kun asutaan lähekkäin.
– Neljäs pöytä on pelipöytä, johon olemme äänittäneet ihmisiltä muistoja pelaamisesta. Pöytien ympärille mennään myös pelaamaan, Tellervo Kalleinen kertoi.
Kuka tahansa voi ladata ilmaisen mobiilisovelluksen älylaitteelleen. Alkuvaiheessa sovelluksen saa pyytämällä latauslinkin sähköpostitse osoitteella hello@studiokalleinen.net. Ohjeet löytyvät myös verkkosivulta https://oodiyylle.fi/.
– Kesäkuun aikana sovellus ilmestyy ladattavaksi myös sovelluskauppoihin (Google Play ja App Store), Tellervo Kalleinen kertoi.
– Upeasti olette hoitaneet teidän taloja, Y-Säätiön perustamiseen vaikuttanut Ilkka Taipale kiitteli julkisen taideteoksen julkistamistilaisuudessa Porvoon Taipaletalossa.
Marko Wahlström
Ilkka Taipaleen Ida-mummo antoi nimen Taipale-talolle
Yksi pöydistä on nimeltään "Oodi Y:lle". Sen halkaisee viiva, joka on Y-Säätiön historian aikajana, jossa organisaation syntyyn vaikuttaneet ihmiset kertovat tarinoita.
Aikajanan aloittaa entinen kansanedustaja, psykiatri ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipale, joka kertoo Y-Säätiön synnystä nauhoitteilla.
Taideteoksen julkistamistilaisuudessa Taipale paljasti, mistä Taipale-talon nimi on peräisin.
– Oma mummoni Ida Taipale asui Porvoossa Lukiokatu 15:ssä huoneistossa, jonka omisti hänen tyttärensä, 104-vuotiaana kuollut tätini Inkeri Taipale – paikallisen suurtilallisen pojan kanssa naimisissa ollut sotaleski.
Mummo pärjäsi hyvin ja elätti leskenä kahdeksan lasta, joista viidestä tuli akateemisesti koulutettuja. Mummo kutoi ja möi sukkia, eikä valittanut koskaan.
– Mummon pojat ja tytöt asuivat vähän kauempana, ja hänelle alkoi tulla öisin pelkotiloja. Mummo joutui Pappilanniemen B-mielisairaalaan, jossa oli aluksi kolmen hengen huoneessa.
Hänellä ei ollut mitään oireita, kun vuonna 1960 ylioppilaaksi tullut Ilkka Taipale meni isänsä kanssa katsomaan mummoa.
– Hän teititteli minua, lääketieteen ylioppilasta, mutta sinutteli isäänsä. Lääkkeet mummo piilotti lattialistan alle.
Vaikka Ida Taipale oli tuolloin täysin terve, hänellä ei ollut muuta paikkaa missä olisi voinut asua.
– Y-Säätiön asumisyksiköt ovat vapauttaneet ihmiset, jotka ovat saaneet oman kunnollisen asunnon. Mummoni olisi varmasti iloinnut, jos olisi voinut olla tällaisessa. Sen takia tämä on Ida Taipaleen mukaan nimetty talo. Ida oli kotoisin Inkerinmaalta ja hänen vanhempansa tulivat Hämeenlinnan ortodoksisen Inkerinmaan puolelta.
Porvoon Länsirannan uusin julkinen taideteos kutsuu ihmisiä pöydän ääreen, mutta luo yhteyksiä myös digitaaliseen mosaiikkipintaan kätkettyjen tarinoiden, kuvien, muistojen ja runojen kautta.
Marko Wahlström
"Y-Säätiö perustettiin keittiömme pöydän äärellä"
Taipaleella on kotonaan harvinainen keittiönpöytä.
– Suomen rauhanliiton puheenjohtajana vuosina 1925–1968 toimi Felix Iversen. Rauhanliike oli saanut jääkärileskeltä lahjoituksena kaksion, jonka kävimme tyhjentämässä Iversenin kuoltua.
– Asunnon vintiltä löytyi pöytä, jonka äärellä kotonamme on perustettu yksi, jos toinen yhdistys, mutta myös Y-Säätiö. Tässä mielessä pöytä jatkaa kunnon perinteitä, hän jatkoi.
Organisaation matka keittiönpöydän ääressä syntyneestä ideasta merkittäväksi asunnottomuustoimijaksi inspiroi taiteilijoita suuresti.
– Toivottavasti julkisen taideteoksen pöytien äärellä syntyy paljon uusia ideoita, Ilkka Taipale jatkoi.
Y-Säätiö on nykyisillä noin 19 000 asunnollaan maamme suurin valtakunnallisesti toimiva voittoa tavoittelematon vuokranantaja. Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.
– Teokseen voimme lisätä mosaiikkipaloja, kun Y-Säätiölle tulee lisää asukkaita. Näin myös uudet asukkaat pääsevät halutessaan osallisiksi teokseen, Tellervo Kalleinen kertoi.
– Tämä on suuri kunnia, että meidät on valittu yhdeksi pöydän omistajaksi ja saajaksi, Taipaletalon asumisyksikön toimintaa operoivan Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Nousiainen kiitti Y-Säätiötä. Taustalla taiteilija Tellervo Kalleinen.
Marko Wahlström
– Kiitos ideasta ja sen toteutuksesta! Toivottavasti pöytä tuo iloa pitkäksi aikaa varsinkin talon asukkaille, isännöitsijä Taina Heikkilä Y-Säätiöstä kiitti.
Marko Wahlström
Taideteos tukee paikallisen yhdistyksen arvoja
Vuonna 2010 perustetun Taipaletalon asumisyksikön toimintaa operoivan Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Nousiaisen mukaan julkinen taideteos on yhdistyksen arvojen mukainen.
– Osallisuus on yksi arvoistamme. Emme eristäydy muusta yhteiskunnasta. Taipaletalon osoite on julkinen ja teosta saa tulla kuka tahansa katsomaan, hän korosti.
Porvoossa Y-Säätiön ympärivuorokautisesti tuetun asumisen yksiköt eli Y-kodit Tellervokoti (14 yksiötä) ja Taipaletalo (23 yksiötä).
– Lisäksi jälleenvuokraamme 31 tukiasuntoa, isännöitsijä Taina Heikkilä kertoi.
Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys on vuokrannut Porvoon kaupungilta yhden asumisyksikön eli Mariannakodin (13 yksiötä), joka on tuettu aamusta iltaan.
– Yhdistyksen toimintaan kuuluvat Porvoon ja Loviisan Klubitalot, Nousiainen jatkoi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot