Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Taiteilijat ja kahvilan työntekijät ahertavat Näsin kartanolla kuutena päivänä viikossa pitkälle toukokuun loppupuolelle. Kuvassa taiteilija Sanna Käkelä (vas.), taiteilija Elina Toivonen, kahvilatyöntekijät Nea Huhta ja Emmi Blomqvist sekä taiteilija Sakari Söderström.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO Mannerheimintien sillan kupeessa sijaitsevan Näsin kartanon edustalle on toukokuun alussa ilmestynyt joukko keltaisia apinoita. Iloiset otukset kutsuvat astumaan sisään kartanoon, johon päädyttyään pääsee kokemaan monipuolisten taideteosten väriloistoa. Ateljee Eivorin taiteilijoiden taidenäyttely Värikkäät pirskeet on esillä kartanon tiloissa toukokuun loppumetreille saakka.
Verkostoituminen on tärkeää
Ateljee Eivor pyörittää taidetoimintaa tukea tarvitseville taiteilijoille Taidetehtaan tiloissa. Vuodesta 2018 taiteilijoita aktivoinut ateljee tekee tiivistä yhteistyötä valtakunnallisen erityistaidetoiminnan kentän edunvalvoja Kettukin kanssa.
– Meillä on tärkeä rooli verkostojen vahvistamisessa ja verkostoyhteistyössä, kertoo Eivorin taideohjaaja Nelli Nio.
Kettuki ry järjestää muun muassa valtakunnallisia vertaistaiteilijatapaamisia, jotka keräävät joka kerta toistasataa taitelijaa kohtaamaan toisiaan verkon välityksellä.
– Kollegojen tapaaminen on todella tärkeää kaikille tukea tarvitseville taiteilijoille. Varsinkin niille, jotka toimivat yksin ympäri Suomea. Olemme kaikki yhtä suurta perhettä, Nio jatkaa.
Erilaisia katsauksia arkeen ja juhlaan
Värikkäät pirskeet on nimensä veroinen näyttely. Arjen ja juhlan väriloistoa yhdistelevissä taideteoksissa liikutaan ihmiskuvista ja astronauteista abstraktimman taiteen kautta eläimiin ja luontoon. Näytillä on sekä keramiikkaa että eri tekniikoin toteutettuja maalauksia. Keskimmäisessä tilassa huomio kiinnittyy ensimmäisenä pohjoismaisena yhteistyönä toteutettuun My Everyday -keittiöpyyhemaalausinstallaatioon, johon kuuluu myös huoneessa kaikuva, arjen tarinoita sisältävä äänimaisemateos. NOA eli Nordic Outsider Art -verkosto ei ole Eivorin väelle uusi yhteistyökumppani.
– Eivor on ollut pitkään mukana verkostoyhteistyössä. Se on ollut tärkeä osa ateljeen toimintaa, Nio avaa.
Tiistaina 7.5. vietetyissä avajaisissa kartanolla oli ollut noin 150 ihmistä. Paikalla oli myös yhteistyöteokseen osallistuneita taiteilijoita Islannista, joista yksi oli jopa pitänyt juhlapuheen suomeksi.
Taiteilijat Sanna Käkelä (vas.), Sakari Söderström ja Elina Toivonen inspiroituvat kaikki luonnosta ja eläimistä.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Näyttelyssä teoksia eri vuosilta
Taiteilijat Sakari Söderström, Elina Toivonen ja Sanna Käkelä ovat kaikki ahkeroineet Taidetehtaalla uusien taideteosten parissa, mutta näyttelyssä on esillä teoksia kaikilta Eivorin toimintavuosilta vuodesta 2019 eteenpäin.
Söderström on jo pitkään maalannut karhuaiheisia teoksia. Kokeneella taiteilijalla on ollut kiireinen kevät useamman erilaisen projektin parissa. Näsinkin näyttelyyn on onneksi päätynyt useampi, räikeä karhu ja jopa yksi täytekakkua esittävä maalaus.
– Tykkään todella paljon tehdä maalauksia karhuista. Nyt työstän myös koiraa, taiteilija paljastaa.
Luonto ja eläimet inspiroivat
Luonto ja eläimet ovat lähellä myös Toivosen ja Käkelän sydämiä. Toivonen on työstänyt näyttelyä varten kevään teemoihin sopivia sammakkotauluja.
– Pidän itse sammakoista ja apinoista, ja nyt halusin sitten tehdä sammakkotauluja. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa tehdä pyöreän maalauksen, jossa on rupikonna, hän kertoo.
Käkelän taide näyttelyssä on hyönteispainotteista, mutta mukaan on mahtunut myös muun muassa yksi kettu. Näyttelyn takahuoneeseen on päätynyt seitsemän Käkelän keramiikkatyönä tekemää ampiaista.
– Jotkut ovat sanoneet, että ne ovat ilkeitä, jos pääsevät pistämään. Ne ovat kuitenkin kilttejä keramiikkatöitä, eivätkä myöskään pörrää ympäriinsä, taiteilija heittää.
Useita teoksia on jo näyttelyn alkumetreillä mennyt kaupaksi, ja taiteilijat odottavat innolla, mitä tuleman pitää.
– On niin hienoa, että töitäni on päässyt tänne näytille. En olisi osannut kuvitellakaan tällaista, Toivonen herkistelee.
Kahvilaa pyörittävät Emmi Blomqvist (vas.), Nea Huhta ja Elina Toivonen suosittelevat kävijöille kahvilan erikoisuutta, "tuskapiirakkaa".
Iina-Kaisa Viheriävaara
Ravintoa sielulle ja ruumiille
Kulttuurielämyksen tarjoaman sielunruoan lisäksi kävijöitä ravitsevat Tarmolasta tutun kahvila Keltaisen Apinan herkut. Kaksi vuotta sitten toimintansa käynnistänyt Kahvila-Galleria Keltainen Apina operoi edelleen toimipisteellään Tarmolan Teollisuuskadulla. Keltaisen Apinan toiminnasta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalveluiden Porvoon työtoiminnan yksikkö.
Kahvilassa työskentelevillä Emmi Blomqvistillä ja Nea Huhdalla on ollut kädet täynnä hommia, mutta kaikki on tehokaksikon mukaan sujunut hyvin. Työnteon ilo loistaakin molempien olemuksissa.
– Kahvila on ollut hyvä työllistävä yksikkö, joka tarjoaa monenlaista työtä. Sieltä löytyy kaikille jotain mielekästä; on kaupassa käyntiä, leipomista ja asiakaspalvelua, kahvilan alkuajoista toimintaa ohjannut erikoisohjaaja Anu Kantonen kertoo.
Toiveissa pysyvä tila keskustasta
Näsin kartanolla esillä olevan näyttelyn ajan kahvilan Tarmolan piste on suljettu. Sekä taiteilijat että kahvilaa pyörittävät työntekijät ovat innoissaan siitä, että kahvilan herkuista ja ateljeessa syntyneestä taiteesta pääsee nyt nauttimaan lähempänä keskustaa.
– Toiveissa olisi, että saisimme pysyvänkin tilan jostain keskustasta, Nio haaveilee.
Yhteistyö alkoi luontevasti
Idea näyttelyn järjestämiseen ja yhteistyöhön kahvilan kanssa syntyi jo viime vuonna.
– Oli kuin lamppu olisi syttynyt pääni päällä. Olemme aikaisemminkin yhdistäneet taide- ja kahvilatoimintaa Keltaisessa Apinassa, johon toimme näyttelyitä. Kuvio oli siis tuttu ja hyväksi havaittu, Nio avaa.
Näsin kartanolle näyttely päätyi, kun Eivor haki viime vuonna tiloja käyttöönsä kaupungin yleisessä haussa. Toukokuun 26. päivään saakka esillä oleva näyttely on jo sen ensimmäisinä päivinä ihastuttanut satoja kävijöitä, ja kassakone on kilahdellut paitsi taideteosten, myös kahvilan herkkujen osalta. Mitä herkkuja henkilökunta suosittelisi kävijöille?
– Erityisen suosittua ovat olleet tosca- ja tuskapiirakka, Toivonen vinkkaa.
Tuskapiirakka? Mitä sellainen sisältää?
– Se on toscapiirakkaa, mutta siihen on lisätty turkinpippuria, Toivonen hymyilee.
Taideohjaaja Nelli Nio (vas.) ja erityisohjaaja Anu Kantonen painottavat, että myös tukea tarvitsevat ihmiset ovat tärkeä osa yhteiskuntaamme.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Taide ennakkoluulojen murskaajana
Taideteosten loisto kuljettaa kokijansa paitsi arkeen ja juhlaan, myös luonnon rauhaan ja kukoistukseen. Luontoaiheista inspiroituvat Söderström, Toivonen ja Käkelä kokevat, että luonnon elo itsessäänkin voi olla juhlallista.
– Se riippuu kaikkien kohdalla siitä, miten sen itse henkilökohtaisesti kokee, Toivonen pohtii.
Taiteen merkitys taiteilijoiden elämiin on ylivoimainen. Heille, kuten varmasti useille muillekin taiteilijoille, taide on tärkeä itseilmaisun keino, jonka äärellä pääsee myös rentoutumaan.
– Olen aina pitänyt maalaamisesta. Se on minulle kuin terapiaa, Söderström kiteyttää.
– Taiteellani voin näyttää, millainen ihminen olen. Pääsen näyttämään taitojani niillekin ihmisille, joilla on ennakkoluuloja meitä niin sanotusti erikoisia ihmisiä kohtaan. Taiteella voin tuoda esille, että olemme ihan tasavertaisia muiden kanssa, Toivonen lisää.
Näyttelyyn saapuville Toivonen toivoo välittävänsä hyvää mieltä ja näkyvyyttä Eivorin taiteilijoiden taiteelle.
– Haluan tuoda ihmisille iloa ja kaikkea muuta, mitä taiteessamme täällä näkyy, hän tiivistää.
Värikkäät pirskeet on pystyssä Näsin Kartanolla vielä pari viikkoa. Jokaisena näyttelyn aukiolopäivänä paikalla on myös taiteilijoita kertomassa taiteestaan. Myös kahvilan antimista voi nauttia tiistaista sunnuntaihin.
» Värikkäät pirskeet – Färgglad fest. Taidenäyttely 7.-26.5.2024 Näsin kartanossa, Näsimäentie 1, Porvoo. Näyttely, taidekauppa ja kahvila Keltainen Apina avoinna ti-pe kello 10-17, la-su kello 12-17.
// Juttua korjattu 13.5.2024 kello 9.21. Ateljee Eivor ry on itsenäinen toimija, joka tekee yhteistyötä Kettuki ry:n kanssa, ei osa Kettukin toimintaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot