Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
LOVIISA Loviisan kaupunki ja Loviisan Yrittäjät ry perustivat yhteisen elinvoimafoorumin loppuvuodesta 2021. Runsaan vuoden toiminnan jälkeen yhteistyö on tuottanut konkreettisia tuloksia ja onnistumisia sekä eväitä Loviisan elinkeinoelämän ja vetovoiman kehittymiseen.
Loviisan kaupungin alueella perustettiin viime vuonna 95 uutta yritystä, jossa on pientä nousua viime vuosiin.
– Merkittävämpää on se, että nettomuutos oli 71 yritystä, mikä on paljon enemmän kuin viime vuosina on ollut, Loviisan kaupunginjohtajaa Jan D. Oker-Blom sanoo.
Yrityksiä perustettiin siis entiseen tahtiin ja jopa hieman viime vuosia enemmän, mutta lopettaneita on selkeästi vähemmän.
– Tämäkin on tärkeä ja hyvä uutinen, kaupunginjohtaja kuvailee.
Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom nostaa Loviisan tämän hetken haasteiksi energiakriisin, työvoimapulan ja houkuttelevuuden. Vierellä elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen johtaja Sari Paljakka.
Marko Wahlström
Loviisassa on noin 370 ukrainalaista
Loviisan olemassaolevista yrityksistä toiseksi suurin on vastusvalmistaja Loval, joka on menestynyt hyvin viime vuosina.
– Yritys lisäsi viime vuonna 130 työpaikkaa. Niistä 18 oli ukrainalaisia, jotka saivat näin töitä Lovalilta, Oker-Blom kertoo.
Kaupunginjohtajan mukaan Lovalin esimerkki kertoo elinkeinoelämän, kaupungin ja ukrainalaisten yhteisestä halusta ja mahdollisuudesta integroida maahanmuuttajia yhteiskuntaan.
– Loviisassa on noin 370 ukrainalaista, joten potentiaalia on paljon. Näen itse heidät suurena työvoimapankkina, en pelkästään humanitaarisena kysymyksenä. Tänne mahtuu ja tänne halutaan ottaa, sillä täällä on mahdollisuuksia.
Lovalilla keskustelee lisäksi seuraavasta laajennuksestaan.
– Siellä on edelleen suurta työvoimatarvetta ja työvoiman lisäyksen tarvetta, joten odotettavissa on lisää uutisia siltä suunnalta. Sekin lupailee hyvää tulevaisuuden uskoa.
Julkinen liikenne parantunut Loviisassa
Kaupunginjohtajan mukaan julkinen liikenne on parantunut viime aikoina paljonkin Loviisassa.
– Kaupunki voi epäsuorasti vaikuttaa luomalla muita edellytyksiä auttamalla elinkeinoelämää luomalla työpaikkoja ja muita olosuhteita. Myös muulla kuin omalla autolla liikkumiselle on tarvetta.
Oker-Blom kiittää linja-autoyhtiöitä, jotka näkevät Loviisan kasvavana ja kiinnostavana paikkakuntana.
– Kiitokset on osoitettava myös Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ELY-keskusten suuntaan, elinvoimafoorumin puheenjohtajana toimiva kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson (r.) jatkaa.
Loviisan kaupungin päättäjät ovat myls sitoutuneet yhteistyöhön., Kuvassa elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan puheenjohtaja Mikael Karlsson (vas.) ja varapuheenjohtaja Petri Hyvönen, Loviisan Yrittäjien kunniapuheenjohtaja Jouni Malmivaara, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andesson ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo.
Marko Wahlström
"Loviisa on energiakaupunki ja edelläkävijä"
Kaupunginjohtaja iloitsee myös kaupungin jälkeen Loviisan toiseksi suurimman työpaikan eli Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen saamasta jatkoluvasta.
– Näin yli 500 työpaikkaa säilyy pitkälle tulevaisuuteen yli vuoden 2050. Tämä oli erittäin järkevä päätös ei yksistään Loviisalle, vaan koko maalle, Oker-Blom muistuttaa.
Fortum Oyj:n maksamat kiinteistö- ja yhteisöverot ovat merkittävä tulonlähde Loviisan kaupungille.
– Ne luovat sen, että meillä on vähemmän kunnallisveron nostopaineita kuin ilman tätä Loviisa-lisää.
Kaupunki on saanut hyvässä yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa Atomitien uuden linjauksen suunnittelun työlistalle.
– Parasta aikaa tutkitaan ja selvitetään uutta tieyhteyttä Loviisan itäisestä liittymästä kohti ydinvoimalaa, Oker-Blom jatkaa.
Fortum tulee avaamaan vierailukeskuksen Kuningattarenkadulle.
– Yritys haluaa olla entistä enemmän läsnä ja jalkautunut yhteisön jäsen kaupungissa. Se tuntui hyvältä, sillä haluamme näyttää, että olemme energiakaupunki ja edelläkävijä.
Loviisan asuntomessuhanke etenee myös hyvällä vauhdilla.
– Se tulee tuomaan lisäystä kaupungin asukasmäärässä ja näkyy pitkällä tähtäimellä kaupungin verotulojen kasvuna, Oker-Blom sanoo.
Messualueen rakennusurakka on työllistänyt lähes 30 loviisalaista yritystä useamman miljoonan euron edestä.
– Hankkeen johdosta loviisalaisiin yrityksiin on syntynyt lisää liikevaihtoa.
– Loviisalaisissa yrityksissä on ollut haasteena työvoima ja samaan aikaan täällä on nuoria, jotka eivät löydä opiskelupaikkaa, elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen johtaja Sari Paljakka sanoo.
Marko Wahlström
Kohtaanto-lisä oppisopimuksiin Loviisassa
Elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen johtaja Sari Paljakka kertoo elinvoimafoorumin keskusteluiden pohjalta syntyneestä konkreettisesta työn tuloksesta eli oppisopimuksen Kohtaanto-lisästä.
– Loviisalaisissa yrityksissä on ollut haasteena työvoima ja samaan aikaan täällä on nuoria, jotka eivät löydä opiskelupaikkaa.
Kohtaanto-lisän avulla kaupungin Loviisa-lisä on nyt laajennettu koskemaan myös oppisopimuksia yksityisen tai kolmannen sektorin työnantajille.
– Nyt katsomme, miten se lähtee toimimaan ja muokkaamme sitä tarvittaessa, Paljakka kertoo.
Kohtaanto-lisä hyväksyttiin elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnassa 16.2. Lisää voidaan myöntää enintään kahdeksan kuukauden ajalle tarkoitukseen varatun määräajan puitteissa. Tuen suuruus on enintään 350 euroa kuukaudessa.
– Työvoiman kohtaamisessa kaupungin palveluiden kannalta omaa ajattelua on hyvä siirtää työttömyyden hoidosta työllisyyden hoitoon, Paljakka jatkaa.
Loviisan Yrittäjien kunniapuheenjohtaja Jouni Malmivaara (vas.), elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan varapuheenjohtaja Petri Hyvönen ja elinkeino- ja innfrastruktuurikeskuksen johtaja Sari Paljakka.
Marko Wahlström
Yritystonttien kaavoittaminen tehostunut
Loviisan kaupungin kolmivuotinen sopimus Kotka-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n kanssa on näkynyt Paljakan arvion mukaan elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen toiminnan kehittymisenä. Sopimuksesta on käynnissä kolmas vuosi.
– Se on nostanut meidän toiminnan valmiuksia ja olemme nähneet yritysten vaateet, jotta olemme kilpailukykyisiä muiden kuntien kanssa, kun yritykset tekevät investointipäätöksiä.
Kaupunkisuunnitteluosasto on panostanut aiempaa vahvemmin yritystonttien kaavoittamiseen.
– Suunnittelu on paljon aiempaa nopeampaa ja matchaa yritysten tarpeisiin. Suunnittelutarveratkaisujen ja poikkeuslupien osalta ruuhka on pystytty purkamaan ja käsittelyaika on nyt kaksi kuukautta.
Rakennuslupien osalta käsittelyaika on 1–3 kuukautta.
– Rakennuslupien ja valvontapyyntöjen osalta käsittely vaihtelee vuodenajoittain, mutta sielläkin kiinnitetään huomiota läpimenoaikoihin. Paljakka jatkaa.
Keskustelua ja kehittämistä. Etualalla Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg (vas.) ja Cursorin yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo. Taustalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson (kesk.) ja elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan varapuheenjohtaja Petri Hyvönen.
Marko Wahlström
"Kaupungin elinvoima on kiinni yritysten menestymisestä"
Loviisan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg ei voi kuin kehua kolmikantayhteistyötä, joka alkoi loppuvuodesta 2021.
– Noin kerran kuukaudessa järjestetyissä tapaamisissa on syntynyt monta asiaa, joilla voidaan edistää Loviisan elinkeinoelämää.
Leikkisästi pyöreän pöydän tapaamiseksi kutsuttu elinvoimafoorumi on kokoontunut nyt yhteensä 12 kertaa. Luonteeltaan foorumi on epävirallinen yhteistyöelin.
– Kaupungin elinvoiman kasvattamisessa suuri merkitys on sillä, miten yritykset menestyvät kaupungissa. Yritysten yhteisöverolla hyvin pitkälle kustannetaan kaupungin verotuloja, Henriksson-Wiberg muistuttaa.
Hänen mukaan osaavan työvoiman saaminen on yrittäjäyhdistyksen hallituksen prioriteettilistan kärjessä.
– Avainasemassa on kouluyhteistyö. Toiveena on, että yhdessä naapurikuntien kanssa saisimme ne paikkakunnalle, jotta koulutuksesta hyötyisivät yritykset, joissa tällä hetkellä on pulaa osaavasta työvoimasta.
Elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan varapuheenjohtaja Petri Hyvönen (oik.) ja elinkeino- ja innfrastruktuurikeskuksen johtaja Sari Paljakka sekä Loviisan Yrittäjien kunniapuheenjohtaja Jouni Malmivaara.
Marko Wahlström
Yrittäjäyhdistys teki tyytyväisyystutkimuksen
Loviisan yrittäjäyhdistys teki viime vuonna elinkeinoon ja -voimaan sekä niiden kehittämiseksi pohjautuvan tyytyväisyystutkimuksen.
– Sitä varten haastateltiin yhteensä 15 eri yrittäjää ja päättäjää. Lisäksi webropol-kyselyyn vastasi yli 100 henkilöä, Henriksson-Wiberg kertoo.
Tutkimus antaa pohjatyökalun niin elinvoimafoorumin keskusteluihin kuin yrittäjäystävällisen Loviisan kaupungin luomiseksi. Tutkimuksen tulokset julkistetaan Kino Marilynissä 7.3. Asian puintia jatketaan elinvoimaseminaarissa huhtikuussa.
– Toiveenamme on yhdessä saisimme näkemyksen allekirjoittaa oman kaupunkimme elinvoimalupaus, johon sitoutetaan niin asukkaat, yhdistykset, yritykset kuin päättäjät ja virkamiehet, Henriksson-Wiberg.
Hän korostaa, että yhteinen tavoite pohjaa kaupungin strategiaan.
– Olemme tässä pöydässä nostaneet rimaa, sillä tavoitteenamme on, että Loviisasta tulee Suomen yrittäjäystävällisin kaupunki.
Yrittäjäyhdistyksen kunniapuheenjohtaja ja hallituksen asiantuntijana muun muassa kuntasuhteissa toimiva Jouni Malmivaara korostaa yhteistyön ainutlaatuisuutta.
– Näin syvällisiä ja laajoja yhteistyömuotoja ei maassamme yleensä ole. Meillä kaupugin koko päättävä paletti on paikalla. Jos tällä ei luoda uudistuksia, niin ei sitten millään.
Loviisan Yrittäjät ry laati elinvoimaohjelman vuonna 2021.
Kehitysyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindström (kesk.) pitää loviisalaista yhteistyötä ainutlaatuisena. Vierellä elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan puheenjohtaja Mikael Karlsson sekä taustalla Cursorin yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo ja Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg (oik.).
Marko Wahlström
"Poikkeuksellista: "Tuloksia näin lyhyessä ajassa"
Kehittämisyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindströmin mukaan Loviisassa osoitetaan tällä hetkellä poikkeuksellista sitoutumista elinkeinoelämän ja yritysmaailman kehittämiseen.
– Haluan esittää vilpittömän ja lämpimän kiitokseni sekä Loviisan kaupungin johtaville virkamiehille ja päättäjille että Loviisan Yrittäjille, hän sanoo.
Lindström muistuttaa, että yhteistyön tulokset eivät synny viikossa tai kuukaudessa.
– Poikkeuksellista on myös se, että näemme tuloksia jo näin lyhyessä ajassa. Tämä ei ole vain toivotaan, toivotaan -peliä, vaan toimii oikeasti.
– Voi kuulostaa pehmeältä, mutta dialogi ja eri toimijoiden tarpeiden ymmärtäminen on erittäin tärkeää
Loviisan Yrittäjät valittiin viime vuonna Suomen parhaimmaksi yrittäjäjärjestöksi omassa luokassaan ja yhdistyksestä valittiin tänä vuonna oma edustaja Suomen Yrittäjien hallitukseen.
– Lähtökohta yhteiseen tekemiseen on se, että meidän täytyy tuottaa lisäarvoa ja ratkaisuja Suomelle, Lindström sanoo.
Hän muistuttaa, että elinkeinoelämä ei tunne kunta- tai maakuntarajoja.
– Yhteistyö, mitä tällä hetkellä teemme, on aika poikkeuksellista. On selvää, että esimerkiksi Fortumin investoinnit tulevat näkymään laajasti myös Loviisan ulkopuolella tai Kymenlaakson puolelle rakenteilla oleva akkuteollisuus heijastuu myös Uudellemaalle, Cursorin porvoolainen toimitusjohtaja sanoo.
Keskustelua ja kehittämistä. Etualalla Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg (vas.) ja Cursorin yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo. Taustalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo ja elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan varapuheenjohtaja Petri Hyvönen.
Marko Wahlström
Cursorilla viime vuonna 579 aktiviteettia Loviisassa
Kehittämisyhtiön yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo luotsaa Yrityspalvelut-yksikköä, joka tuottaa kaikki yrityksille tarjottavat palvelut.
– Viime vuonna meillä oli Loviisassa 579 aktiviteettia ja 216 loviisalaista osallistui järjestämiimme koulutuksiin. Lisäksi Rohkeus kasvaa Loviisassa -projektissa mukana on 20 loviisalaisyritystä kehittämässä omaa liiketoimintaansa, hän kertoo.
Cursorin yrityshakemistosta löytyy noin 1 600 loviisalaisen yrityksen yhteystiedot.
– Reilu vuoden verran toimineessa yritysten huolenpitokampanjassa otamme yhteyttä puhelimitse yrityksiin, joista ei ole kuulunut mitään kahteen vuoteen
Yrittäjyyskasvatuksen palveluissa kehitysyhtiöllä on vielä tehtävää.
– Ne ovat täysin maksuttomia ja ne kuuluvat koulujen opetusohjelmaan. Olemme miettineet, miten saamme palvelut lapsille ja nuorille varhaiskasvatukselta alkaen, Reijasalo sanoo.
Päättäjät ja yrittäjät. Kuvassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (vas.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson ja Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg.
Marko Wahlström
"Pyöreän pöydän tapaamisissa tehtävä työ on pitkän matkan työtä"
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sd.) korostaa, että Loviisassa ei kilpajuosta kenenkään kanssa.
– Pyöreän pöydän tapaamisissa tehtävä työ on pitkän matkan työtä. Koen tärkeänä sen, että emme vain kuule toisiamme, vaan myös kuuntelemme sekä otamme viestiä vastaan kaupungin ja yrittäjien puolelta.
– Me kuuntelemme rakentavasti toisiamme, Janine Henriksson-Wiberg täydentää
Isotalo uskoo, että juuri se toisten kuunteleminen on tuloksia tuottaneen yhteistyön salaisuus.
– Tästä on hyvä jatkaa: yhdessä tekeminen ei saa loppua, eikä hiipua. Ollaan tarkkana ja kuunnellaan sekä ryhdytään lyhimmän työmatkan tavoin – tuumasta toimeen.
Yhteistyön merkitys on kasvanut kuntareformin yhteydessä, koska iso osa kunnallisverojen kertymästä on siirretty hyvinvointialueille.
– Yhteisöveron painoarvo kunnan tulopuolella on kasvanut eli kunnan täytyy entistä enemmän panostaa siihen, että se on aiempaa kilpailukykyisempi saadakseen hyviä yhteisöverojen maksajia kunnan alueelle, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom korostaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot