Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Tämän vuoden europarlamenttivaaleissa eli EU-vaaleissa on yhteensä 232 ehdokasta, joiden kasvokuvat näkyvät vaalijulisteissa katujen ja teiden varsilla.
Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien vaalipäivä on tulevana sunnuntaina. Äänestää voi kello 9−20. Alustavia tulostietoja Suomen vaaleista julkaistaan vaali-iltana kello 20 alkaen.
Ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa löytyvät oikeusministeriön tulospalvelusta. Ehdokaslista on esillä myös äänestyskopissa. Ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa.
Vaaleissa valitaan Suomesta Euroopan parlamenttiin 15 jäsentä viideksi vuodeksi. Itäisen Uudenmaan ainoa ehdokas parlamenttiin on porvoolainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Frida Sigfrids (r.), joka on nyt toista kertaa kertaa ehdolla EU-vaaleissa.
Nykyinen europarlamentaarikko, entinen Porvoon kaupunginvaltuutettu Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) on myös ehdolla uudelleen parlamenttiin. Hänen kotipaikkansa on Helsinki ja hän on myös Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.
Porvoolainen Frida Sigfrids, 28, on jo kokenut poliitikko, joka on toista kertaa ehdolla EU-parlamenttiin. – Olin viime eduskuntavaaleissa toista kertaa ehdolla ja toistamiseen myös kuntavaaleissa vuonna 2021. Aluevaltuustoon olin ehdolla ensi kertaa, hän kertoo.
Arkisto/Marko Wahlström
Kolmasosa äänesti ennakkoon Porvoossa
Uudenmaan vaalipiirissä kaikista äänioikeutetuista ennakkoon äänesti 25,8 prosenttia. Porvoolaiset nousivat ennakkoäänimäärällä (31,0 prosenttia) Uudenmaan toiseksi aktiivisimmaksi heti Kauniaisten (43,1 prosenttia). Ennakkoon kävi äänestämässä yhteensä 12 100 porvoolaista kaikista 39 010 äänioikeutetusta.
Askolassa ennakkoon äänesti 19,5 prosenttia, Lapinjärvellä 20,1 prosenttia, Loviisassa 22,1 prosenttia, Myrskylässä 17,8 prosenttia, Pornaisissa 16,8 prosenttia, Pukkilassa 19,6 prosenttia ja Sipoossa 25,3 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.
Koko maassa EU-vaalien ennakkoäänestyksessä annettiin yhteensä 1 094 689 ääntä, joten ennakkoon äänesti 25,5 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista.
Porvoossa EU-vaalien ennakkoäänestysmäärä nousi 31,0 prosenttiin ollen Uudenmaan toiseksi korkein.
Marko Wahlström
Vaalipäivänä voi äänestää vain äänestyspaikassa
Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9−20.
– Jos äänestyspaikassa on jonoa, kaikkien äänestäjien, jotka ovat ennen kello 20 tulleet paikalle odottamaan äänestysvuoroaan, annetaan äänestää, oikeusministeriö tiedottaa.
Tieto vaalipäivän äänestyspaikasta löytyy äänioikeusilmoituksesta sekä Digi- ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta osoitehaulla tai kotiosoitteen mukaan.
Äänioikeusilmoitus on lähetetty joko postitse tai Suomi.fi -palveluun. Ilmoitus lähetetään verkkopalveluun, jos äänestäjä on ilmoittanut haluavansa viranomaistiedotteet sähköisesti.
Vaaleista ja äänestämisestä voi kysyä myös oikeusministeriön palvelunumerosta 0800 9 4770 tai WhatsApp-viestillä numerosta 050 438 8730.
EU-vaaleissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneella EU-kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 9.6. Vaaleissa äänioikeutettuja on Suomessa noin 4,5 miljoonaa.
Ehdokaslista on esillä äänestyskopissa. Kopissa on myös ohjeet numeroiiden kirjoittamiseksi.
Marko Wahlström
Henkilöllisyyden todistaminen äänestyspaikalla
Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään äänestyspaikalla. Henkilöllisyyden voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla.
– Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten, oikeusministeriö ohjeistaa tiedotteessaan.
Väliaikaista henkilökorttia varten tarvitaan passikuva, joka ei saa olla kuutta kuukautta vanhempi.
Alustavia tulostietoja sunnuntaina 9.6. kello 20 alkaen
Suomen EU-vaalien tuloslaskentaa voi seurata niin oikeusministeriön tulospalvelussa kuin tiedotusvälineistä. Vaali-illan aikana tulostiedot täsmentyvät ääntenlaskennan etenemisen mukaan.
Tulospalvelussa julkaistaan puolueiden äänimäärät, ääniosuudet ja paikkamäärät sekä ehdokkaiden äänimäärät koko maassa, vaalipiireittäin, kunnittain ja äänestysalueittain. Vaali-illan aikana julkaistavat tulokset ovat alustavia.
Tarkastuslaskenta suoritetaan vaalipiirilautakunnissa maanantaina 10.6. Helsingin vaalipiirilautakunta vahvistaa vaalien koko maan tuloksen ja kirjoittaa valituille valtakirjat keskiviikkona 12.6. Euroopan parlamentin uusi toimikausi alkaa virallisesti tiistaina 16.7.
FAKTA
Itä-Uudenmaan ennakkoäänimäärät ja äänioikeutetut
» Askola: 705 ääntä, 3 623 äänioikeutettua
» Lapinjärvi: 386 ääntä, 1 197 äänioikeutettua
» Loviisa: 2 579 ääntä, 11 647 äänioikeutettua
» Myrskylä: 244 ääntä, 1 372 äänioikeutettua
» Pornainen: 631 ääntä, 3 766 äänioikeutettua
» Porvoo: 12 100 ääntä, 39 010 äänioikeutettua
» Pukkila: 280 ääntä, 1 428 äänioikeutettua
» Sipoo: 4 283 ääntä, 16 940 äänioikeutettua
»» EU-vaalien äänestysaktiivisuus löytyy vaalit.fi-verkkosivulta.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot