Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoon valot -festivaalin aikaan 8.-9.2. Porvoon tuomiokirkko valaistaan sekä sisältä, että ulkoa. Kirkossa sisällä voi konserttivalaistuksessa laulaa virsiä metallimusiikkiversioin.
Porvoon seurakunnat
PORVOO Porvoon tuomiokirkko on tänäkin vuonna yksi Porvoon valot -festivaalin teoksista. Tänä vuonna kirkko valaistaan aivan uudella tavalla. Sisällä kirkossa saa laulaa mukana tunnettuja virsiä, jotka suomenruotsalainen Metallmässa-yhtye johtaa. Musiikkia ympäröi intensiivinen konserttivalaistus.
Laula – tai huuda – huolesi ja lohduttomuutesi, tunnettujen virsien metallimusiikkiversioiden kautta. Kun tähän yhdistetään intensiivinen valonäytös, toivomme, että kokemus ei valaise vain tilaa, vaan myös sielun, seurakunnan tiedotteessa toivotaan.
– Elämme aikaa, jolloin moni näkee ympärillään varjoja ja voi kokea niiden keskellä lohduttomuutta. Sitä ei tarvitse peitellä, vaan sen voi huutaa ilmaan. Joskus jo se voi vapauttaa, sanoo seurakuntapastori Annaleena Piepponen Porvoon suomalaisesta seurakunnasta.
– Siksi valoteos on tänä vuonna yhdistetty mahdollisuuteen laulaa mukana tunnettuja virsiä, jotka esitetään hevimetallisovituksina.
Suomenruotsalaisen Metallmässan taustalla on Janne Löf. Metallmässa (Metallimessu) on kokonainen jumalanpalvelus, jossa esitetään virsiä ja liturgisia lauluja metallimusiikkina. Porvoon valot -festivaalin aikana voi laulaa mukana yhtyeen esittämiä virsiä.
– Suomi on se maailman maa, jossa on eniten hevimetalliyhtyeitä henkilöä kohden. Tämänlaisessa musiikissa on jotain, mikä resonoi suomalaisessa kansansielussa, Löf sanoo.
Janne Löf soittaa itse sähkökitaraa, hänen lisäkseen yhtyeessä on mukana Simon Grundvall rummuissa, Christer Romberg laulajana ja Richard Backman bassossa.
Tuomiokirkko näkyy siluettina
Valonäytöksen sekä kirkon sisällä että ulkopuolella on suunnitellut ja toteuttanut Mikko Kiviharju. Tuomiokirkko valaistaan vahvoilla valaisimilla kirkkotorin puolelta, kun taas joen ja keskustan puolen päädyt ovat pimeät. Tällä tavoin saadaan efekti, jossa kirkko esiintyy siluettina, kun sitä katsotaan kauempaa.
– Ajatus on, että valaistus ja äänimaailma kirkon ulkopuolella toimivat johdatuksena kokemukselle sisällä kirkossa.
Kirkon ulkopuolella on myös mahdollisuus tavata seurakunnan työntekijöitä ja nauttia mukillinen lämmintä mehua.
– Toivomme, että vierailu Tuomiokirkossa välittää toivoa ja valoa, jotka voi ottaa mukaansa kevätkaudelle. Siksi jaamme myös paastokalenterin kaikille kirkossa vieraileville, Borgå svenska domkyrkoförsamlingin seurakuntapastori Andreas Lundgren sanoo.
Paastokalenterissa on lyhyitä kannustavia sanoja tai kehotuksia jokaiselle päivälle paastonaikana, joka alkaa valofestivaalin jälkeisellä viikolla ja kestää pääsiäiseen asti.
Lämpimän mehun, paastokalenterin sekä valo- ja musiikkikokemuksen Porvoon tuomiokirkossa tarjoavat Porvoon evankelis-luterilaiset seurakunnat yhdessä Porvoon kaupungin kanssa. Festivaalin aikana vierailijoilla on myös mahdollisuus lahjoittaa Yhteisvastuukeräykseen.
PASTORI LUNDGRENIN
KOLME VINKKIÄ TUOMIOKIRKOSSA VIERAILUUN:
» Ota mukaan ennakkoluuloton asenne ja testaa millaista on laulaa virsiä, kun sovitukset ovat hevimetallityylisiä. Ota mukaan myös korvatulpat, jos haluat, äänenvoimakkuus on kova.
» Viime vuonna kirkossa vieraili noin 6 000 henkilöä festivaalin aikana. Yritämme järjestää kulkemisen kirkkoon ja sen läpi mahdollisimman sujuvasti, jotta jonoja ei pääse syntymään. Sinä joka haluat istua alas ja laulaa mukana yhdessä tai kahdessa virressä, voit tehdä sen. Sinä joka haluat mennä suoraan eteenpäin, voit tehdä niin. Kirkkoon mennään sisään eteläisestä ovesta (Salt-ravintolaan päin) ja ulos läntisestä ovesta, joelle päin siis. Seuraa paikalla olevan henkilökunnan ohjeita.
» Nauti kokemuksesta. Ota kirkosta mukaan paastokalenteri itsellesi tai lahjaksi jollekin toiselle. Pysähdy juomaan kuppi lämmintä mehua pihalla ja juttele meidän paikalla olevien työntekijöiden kanssa. Kuulemme mielellämme, kuinka voit ja mitä ajattelet.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot