Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Luontoyhteys-kirjan kustantajana toimiva askolalainen Oivallusvaara Oy on erikoistunut metsä- ja luontoympäristöissä tapahtuvien ryhmämuotoisten työhyvinvointipalveluiden tarjoamiseen yrityksille ja työyhteisöille. Kuva yrityksen järjestämältä metsävastaanotolta.
Maria Levantin-Kuusilehto
ASKOLA Askolalainen Eerika Korhonen inspiroitui mykoplasmasta toipuessaan kirjoittamaan kirjan, joka etsii vastauksia luontoyhteyden vaikutuksista ihmisiin.
–?Monikaan ihmisistä ei osaa huomata omaa luontoyhteyttä sellaisena kuin se todellisuudessa on ja miten se heihin vaikuttaa, Korhonen toteaa.
Hän havahtui asiaan toipuessaan viime syksynä sairauden kourista.
–?En tuolloin voinut tehdä muuta kuin levätä ja käydä kevyillä metsäkävelyillä kehittämässä taudin laskemaa peruskuntoa.
Hänen mielessään syntyi tuolloin aihio kirjaideasta, joka lähti toteutumaan viime kevättalvella.
–?Kävin myös ennen sairastumistani erilaisissa luontoalan koulutuksissa joissa sama teema tuntui näyttäytyvän luontoalan ihmisten parissa. Ajattelin, että asialle on tehtävä jotakin, Korhonen sanoo.
– Usein syy ihmisten pahalle ololle voi löytyä aivan vierestä. Pienetkin asiat vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin, askolalainen Eerika Korhonen muistuttaa.
Maria Levantin-Kuusilehto
Kirjan työstö alkoi koronakeväänä
Käsikirjoitus syntyi vähitellen itsekseen kävelyiden myötä, kunnes maaliskuun ensimmäinen korona-aalto pisti yrittäjänä työskentelevän Korhosen kaikki muut työt jäihin.
– Päätin, että minun on nyt jatkettava tämän aiheen parissa, Korhonen sanoo.
Kevään aikana hän työsti kirjaa lisää ja teki nyt syksyllä kirjan kanssa viimeisen ponnistuksen.
– Kirja on siis syntynyt lähes tulkoon kokonaan käsissäni, sillä olen tehnyt tekstit, taiton ja valokuvannut kirjaan tulleet luontokuvat.
Tuloksena on askolalaisen Oivallusvaara Oy:n kustantama ja Otavan painama 160-sivuinen ”Luontoyhteys – kaikki minusta ja luonnosta” -niminen teos, joka julkaistiin live-lähetyksessä Facebookissa viime keskiviikkona.
Tehtäväkirjan ja Ystäväni-kirjan sekoitus
Kirja on jaettu 11:een eri aihe-alueeseen ja se sisältää erilaisia herätteleviä kysymyksiä omasta luontosuhteesta koko elämän varrelta.
–?Kirja on siis vähän kuin tehtäväkirjan ja Ystäväni-kirjan sekoitus, mutta mikä etenee samalla eteenpäin sekä syventää kirjan täyttäjän omaa luontoyhteyttä ja ymmärrystä siitä, miksi luonto on meille kaikille niin kovin tärkeä asia.
Toisen korona-aallon jyllätessä teos tuntuu olevan kovinkin ajankohtainen. Varsinkin, kun tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajateos ”Margarita” kertoo metsistämme ja suhteestamme niihin.
Keskiviikkona julkaistu Luontoyhteys – kaikki minusta ja luonnosta -teos pyrkii löytämään vastauksia siihen, millainen on kirjan lukijan todellinen yhteys luontoon.
Eerika Korhonen
"Monet elämän isot asiat ovat yhteydessä luontoon"
Korhonen ymmärsi itsekin kirjaprosessin aikana, miten moninainen suomalaisten luontoyhteys on.
–?Monet elämän isotkin asiat ovat yhteydessä luontoon tai siihen, että emme voi olla siihen kosketuksissa. Yleisesti puhutaan säästä ja miten sää vaikuttaa meihin ja meidän mielialaan. Sää on kuitenkin laajempi asia ja koskettaa koko luontoympäristön tilaa.
Korhosen mielestä kaikki eivät välttämättä ymmärrä miksi heillä on paha olla, vaikka syy voi löytyä ihan vierestä.
–?Luonnossa oleskelulle ei ole ollut aikaa tai vaikkapa lähimetsä on kaadettu. Yksinkertaisilta kuulostavat asiat vaikuttavat meihin kovinkin syvällisesti, hän sanoo.
Ihmisellä synnynnäinen tarve olla yhteydessä luontoon
Askolalainen tuli myös entistä vakuuttuneemmaksi siitä, kuinka suuri merkitys lapsuuden ajan luontokokemuksilla on ja kuinka ne kannattelevat aikuisia elämässään.
–?Samalla tavalla kuin lapsuuden joulut ovat mielessä, niin samalla tavalla muistiin ovat painuneet muistot marja-, teltta- ja hiihtoretkiltä, Korhonen muistuttaa.
Luontoyhteys-kirjan tekijä toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät sen kuinka sidoksissa olemme luontoon perimän ja solutason kautta.
–?Biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ei tarkoita vaan tiettyjen eläin- tai kasvilajien katoamista maapallolta, vaan sitä, että luonnon monimuotoisuus vähenee myös meissä ihmisissä ja se vaikuttaa esimerkiksi elimistömme toimintaan.
Tästä esimerkkinä ovat yleistyneet astma ja allergia, jonka kokonaiskustannukset Suomessa ovat 1,3–1,6 miljardia euroa vuodessa.
– Meillä on synnynnäinen ja välttämätön tarve olla vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Hoitamalla luontoa, hoidat myös omaa terveyttäsi, Korhonen kannustaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot