Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin varapuheenjohtaja Pekka Raukko ojensi kunniakirjat Raija Seppälälle (vas.) ja Outi Lankialle.
Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri
KOUVOLA–HAMINA–PORVOO Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin tämän vuoden ympäristöpalkinto annettiin maanantaina porvoolaiselle Outi Lankialle ja haminalaiselle Raija Seppälälle meriluonnon puolustamisesta Haminaan valmisteltavassa CNGR Finland Oy:n tehdashankkeessa.
Haminassa mökkeilevän Lankian ja Summassa asuvan Seppälän toiminta on keskeinen syy, että hankkeen vaikutukset luontoon nousivat julkiseen keskusteluun, jota puhe taloudesta ja työpaikoista ovat hallinneet. Monen jakamaa huolta meriluonnon tulevaisuudesta ei voitu enää sivuuttaa.
Palkinnon luovutustilaisuus järjestettiin Kouvolassa maanantaina.
"Kuka tahansa voi ryhtyä puolustamaan luontoa"
Lankia ja Seppälä yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen yhdistyksen ja Puhtaan Meren Puolesta ry:n kanssa ovat tuoneet hankkeen ympäristökysymyksiä aktiivisesti esille mielipidekirjoituksissa, yli 67 000 nimeä keränneessä adressissa ja järjestämissään keskustelutilaisuuksissa.
Yhdistysten kautta Lankia ja Seppälä ovat osallistuneet myös lausuntojen ja valituksen tekoon CNGR Finlandin ympäristöluvituksen eri vaiheissa.
– Heidän työnsä osoittaa, että kuka tahansa voi ryhtyä puolustamaan luontoa. Vaikka tämä kuulostaa hienolta, kertoo se samalla suomalaisen yhteiskunnan valuvioista, toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin muistuttaa tiedotteessa.
– Tavallisen ihmisen ei tulisi joutua kamppailemaan ylikansallisen valtionyhtiön kanssa, kun Kymenlaaksoon ollaan perustamassa kokonaan uutta teollisuudenalaa. Valtion tulisi tukea laillisuuden noudattamista, eikä pelata lain ja direktiivin tulkinnalla, hän jatkaa.
Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas (vas.) ja varapuheenjohtaja Pekka Raukko asettuivat yhteiskuvaan ympäristöpalkinnon saajien, Raija Seppälän (2. oik.) ja Outi Lankian kanssa.
Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri
"Päättäjät eivät ole halunneet kuulla viestiä"
CNGR Finlandin hanketta perustellaan välttämättömänä ilmastonmuutoksen takia ja päästöttömään liikenteeseen siirtymisessä.
– Yhtä välttämätöntä on, että liikenne ja muut yhteiskunnat toiminnot ovat haitattomia myös luonnon monimuotoisuuden ja vesien tilan kannalta, Rinnekangas jatkaa..
– Tämä on Lankian ja Seppälän viesti. Sitä päättäjät maan hallitusta myöten eivät ole halunneet kuulla.
Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri antoi lisäksi kunniamaininnan Haminan Vehkajoen kunnostustyölle. Kunnostuksen myötä joki on vapaa vaelluskaloille nousuesteistä. Kahden vuosikymmenen ponnistuksen toteuttajia ovat paikallisten asukkaiden ohella Haminan kaupunki, ELY-keskukset sekä maa- ja metsätalousministeriö.
– En koe olevani hankala, koska uskon ajavani oikeaa asiaa. Miksi Suomessa sijoittaisimme raaka-aineen kuormittamaan Itämerta? Outi Lankia kysyy Itäväylän haastattelussa.
Arkisto/Marko Wahlström
Outi Lankia juontaa paneelikeskustelun Suomi Areenalla
Puhtaan Itämeren puolesta ry on Itämeri ei ole akkuteollisuuden kaatopaikka -kampanjallaan mukana Suomi Areenalla Porissa kesäkuun lopulla.
Lankia juontaa paneelikeskustelun MTV-lavalla keskiviikkona 26.6. kello 16 alkaen. Keskustelemassa ovat Itämeri-paneelin puheenjohtaja Seppo Knuuttila, entinen oikeusministeri, ympäristövastuun työelämäprofessori Hannele Pokka, Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pia Vilenius ja vaikuttaja Noora Shingler.
Keskustelun lomassa on tarjolla huippujazzia solistinaan Heta Halonen.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot