Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Palveluiden järjestäminen -lautakunta käsitteli 3.4.2024 palvelusetelin ulottamista terveysaseman lääkäripalveluihin. Asia saadaan kuulostamaan hyvältä, mutta totuus saattaa olla toisenlainen.
Terveysasemalla virkasuhteessa toimiva lääkäri työskentelee virkavastuulla. Mikäli hoidossasi tapahtuu potilasvahinko tai laiminlyönti, lääkärin toimintaa voidaan tarkastella virkavelvollisuuden rikkomisena. Kun käytät palveluseteliä, ei hoitavalla lääkärillä ole virkavastuuta, koska hän toimii virkasuhteen sijaan työsopimussuhteessa. Vahingon sattuessa tai pahimman tapahtuessa, potilaan kuollessa, lääkäriä ei voida tällöin syyttää virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ainoaksi syytenimikkeeksi kuolintapauksessa jää kuolemantuottamus. Oikeuskäytännön mukaan syytekynnys kuolemantuottamuksesta on huomattavan korkea, koska syy-yhteyden tulee olla lähes 100 % varma. Potilashan olisi voinut aina kuolla sattumalta jonkun muun (erittäin pienen) mahdollisuuden omaavan syyn takia samalla hetkellä, kun hoidossa tapahtui laiminlyönti tai vahinko.
Palvelusetelin lisääntyvän käytön myötä potilaan oikeussuojan heikkeneminen on yhä suurempi potentiaalinen ongelma. Kun asiaa käsiteltiin lautakunnan kokouksessa, tein palvelusetelin sääntökirjaan seuraavan lisäysehdotuksen ”Asiakas/potilas saa lisäksi kirjallisesti tiedon siitä, että hoito siirtyy virkavastuullisen lääkärin sijaan työsopimussuhteisen lääkärin vastuulle.”. Esitykseni jälkeen lautakunta kuuli sotejohtajalta, että asia koskee jo nyt niin montaa lääkäriä terveysasemilla, että tieto voi aiheuttaa alueella ongelmia asukkaiden kuullessa potilasoikeuksiensa heikkenemisestä. Kuuntelin pöyristyneenä kokouksessa, kun eräs lautakunnan jäsen esitti, että tällainen tieto tulee salata teiltä itäuusimaalaisilta. Em. puheenvuorojen jälkeen en saanut yhtään kannatusta muutosehdotukselleni ja nyt demokraattisella päätöksellä jätetään kertomatta teille potilaan oikeussuojaa merkittävästi heikentävä seikka. Hölmöläisen hommaa?
Tein toisen muutosesityksen sääntökirjan kohtaan, joka käsittelee yksityisen lääkäriaseman ottamia röntgenkuvia. Alkuperäisessä esityksessä mainitaan, että ” Röntgenkuvien jatkokäyttöä varten suositellaan HUS PACS- yhteyden käyttöönottoa”. Eli hyvinvointialue maksaa kuvat, mutta yksityisiä lääkäriasemia ei velvoitettaisi siirtämään kuvia hyvinvointialueen käytettäväksi mahdollista jatkohoitoa varten. Tästä seuraa myös se, että potilas kuvataan mahdollisesti julkisella sektorilla uudestaan ja se vähintään tuplaa potilaan saamaan säteilyrasituksen lisäten syöpäriskiä. Em. syistä tein seuraavan muutosesityksen: ” Röntgenkuvien jatkokäyttöä varten edellytetään HUS PACS- yhteyden käyttöönottoa. Palveluntuottaja vastaa siitä, että kaikkien palveluntuottajan palvelusetelipalvelussa syntyneiden röntgenkuvat siirretään HUS PACS- järjestelmään saman päivän aikana”. Esitettyäni muutosesityksen sotejohtaja muisteli kokouksessa, että tällainen HUS PACS järjestelmä maksaisi huomattavasti, eikä sitä siksi voida edellyttää yksityiseltä lääkäriasemalta. Kysehän ei ole HUS PACS järjestelmän ostamisesta, vaan mahdollisuudesta siirtää kuvia HUS PACS -järjestelmään, joka on aivan eri asia. Tällä hetkellä kaikilla Itä-Uudenmaan alueellamme olevilla suurilla yksityisillä lääkäriasemilla on jo mahdollisuus siirtää kuvia HUS:n järjestelmään, mutta silti sääntökirjaan jäi ainoastaan suositus HUS PACS- yhteyden käyttöönotosta. En saanut muutosesitykselleni kannatusta yhdeltäkään lautakunnan jäseneltä. Se siitä rahan säästämisestä ja hoidon jatkuvuuden turvaamisesta. Hölmöläisen hommaa?
Hyvinvointialueella on jättimäinen tarve tehdä säästöjä. Potilastietojen mutkaton siirtyminen yksityiseltä sektorilta hyvinvointialueellemme säästäisi merkittävästi kustannuksia ilman minkäänlaisia investointeja. Näin toimitaan jo toisilla hyvinvointialueilla, mutta palvelusetelin sääntökirjamme kirjausten perusteella näin ei tule tapahtumaan Itä-Uudellamaalla. Pahimmassa tapauksessa potilaat tutkitaan palvelusetelin jälkeen uudelleen terveysasemillamme tai erikoissairaanhoidossa ja heistä otetaan toistamiseen samat laboratoriotutkimukset ja röntgenkuvat säteilyrasituksineen julkisella puolella. Hölmöläisen hommaa? Mielestäni on.
Onneksi palvelusetelin vastaanottaminen on vapaaehtoista ja palveluiden järjestäminen on edelleen hyvinvointialueen vastuulla. Jos olet huolissasi omasta oikeussuojasta voit edelleen vaatia lääkärin vastaanottoaikaa terveysasemalta. Ai niin, terveysasemilla toimii jo nyt lukuisia yksityisiä lääkäreitä ostopalvelun kautta, etkä saa edes automaattisesti tietää, millä vastuulla lääkäri sinua hoitaa. Lycka till!
MARKUS PIETIKÄINEN,
SAIRAANHOITAJA,
ALUEVALTUUTETTU, VALTUUSTORYHMÄ ITÄ-UUDENMAAN HYVINVOINNIN PUOLESTA
PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN -LAUTAKUNNAN JÄSEN
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot