Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Juhlavuoden Kuvien Porvoo -näyttely esitteli Porvoon ja sen asukkaiden elämän Porvoon museon valokuvakokoelman kautta. Kuvassa museolehtori Hannele Tenhovuori.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO Vuosi 2022 oli Porvoon museon 125. toimintavuosi, jota juhlittiin monin tavoin. Kävijämäärä museon näyttelyissä ja tapahtumissa vuoden aikana oli 36 520.
Viime vuonna museon laajan kokoelman parissa tehtiin pitkälle kantavia tilajärjestelyjä ja otettiin käyttöön uusi kokoelmahallintajärjestelmä. Vuoden aikana kehitettiin myös uudenlaisia digitaalisia tapahtumia, kuten arkeologia-webinaari ja virtuaaliset joulukahvit.
Porvoon Aktiasäätiön myöntämän 40 000 euron avustuksen turvin museo on pystynyt tekemään merkittäviä parannuksia kokoelmatiloihin. Vuoden aikana on järjestelty sekä museon omia kokoelmia että Porvoon kaupungin kokoelmia, joiden hoidosta museo vastaa. Museossa valmistellaan myös eri aineistojen avaamista verkossa. Luonnontieteellisten kokoelmien julkaiseminen Laji.fi -palvelussa eteni vuonna 2022 yli 15 000 tietueella.
– Kokoelmien parissa tehtävään työhön käytetään resursseista noin puolet, joten uudistukset ovat kokonaisuuden kannalta merkittäviä parannuksia. Kokoelmatyö on sitoutumista tulevaisuuteen, kertoo museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.
Museon kokoelmat karttuivat kiinnostavilla lahjoituksilla. Kaj Wileniuksen perikunnalta saatu lahjoitus sisälsi Wileniuksen telakan piirustuksia ja valokuvia. Lahjoituksina saatiin myös porvoolaisia olkitöitä, Porvoon naisopiston rehtoreiden muotokuvia, Johan Munsterhjelmin pronssiveistos August Eklöfistä, Solitander-sukuun liittyvää arkistoaineistoa ja Porvooseen liittyvä kattava kirjakokoelma, joka liitetään osaksi museon käsikirjastoa.
Näyttelyt ja tapahtumat
Juhlavuonnaan museo tuotti vuonna neljä näyttelyä ja kaksi joulupöytäkattausta. Vuoden päänäyttelyt olivat Helga Sonck-Majewski – Luonnon kudelma ja kesäkaudella Kuvien Porvoo.
Kesällä Pro Artibus järjesti järjesti Holmin talon aitassa Porvoossa residenssissä työskennelleen Olga Benedicten hydrofeministisen näyttelyn Tears of Salt.
– Juhlavuotta juhlistettiin myös julkaisulla ja tapahtumilla. Porvoon museon johtajana toimineen Marketta Tammisen kirjoittama Porvoon museoyhdistyksen 125-vuotisjuhlakirja Kulttuuriperintöä, kulttuurielämää julkaistiin helmikuussa. Museon merkkivuosi huipentui kesäkuussa järjestetyllä Juhlaviikolla, jonka aikana tarjottiin ohjelmaa kaikenikäisille, tiedotteessa kerrotaan.
Kulttuuriperintötyö Itä-Uudenmaan alueella
Porvoon museo on Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, joka tekee työtä kulttuuriympäristön parissa ja edistää museotoimintaa alueellaan sen paikallismuseoissa. Vuonna 2022 museon rakennustutkija, arkeologi, korjausrakentamisen asiantuntija ja kulttuuriperintötutkija antoivat 196 lausuntoa (vuonna 2021 187 kpl). Viranomaislausunnot koskevat maan- ja metsänkäyttöä, rakentamista ja maisemaa muuttavissa hankkeissa ja suunnitelmissa sekä purkamis- ja rakennuslupahakemuksissa. Asiakkaita palveltiin maakunnassa, verkossa ja puhelimitse yli 520 kertaa.
Alueellinen vastuumuseo on myös tärkeä koordinaattori ja koulutuksen järjestäjä sekä neuvonantaja paikallismuseoille.
Vastuumuseotyössä tehtiin vuoden aikana myös uusia aluevaltauksia digitaalisessa maailmassa. Museossa otettiin käyttöön Museon informaatioportaali eli MIP, jonka avulla tieto kulttuuriympäristöstä tehdään saavutettavaksi.
Arkeologinen aamupäivä -webinaarissa kuultiin esitykset Porvoossa kaivauksia johtaneilta arkeologeilta Jan Fast ja Juuso Koskinen. Joulukuussa museolehtori Hannele Tenhovuori kertoi virtuaalikahveilla, miten joulua vietettiin Itä-Uudellamaalla ennen vanhaan. Virtuaalikahvitilaisuuksia jatketaan vuonna 2023.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot