Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Keittiömestari, yrittäjä Robert von Bell on hyvillä fiiliksillä esikoisravintolansa synnystä. – Tämä tuntuu samalta kuin lapsen syntymä, kolmen lapsen 36-vuotias isä kertoo.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Porvoon uusi rantaravintola avaa porttinsa asiakkaille huomenna pitkäperjantaina. Tänä iltana ravintola Ranta-aitassa vietetään avajaisia noin sadan henkilön kutsuvierasjoukon voimin.
–?Fiilis on hyvä tällä hetkellä. Kaikki on sujunut tähän asti hyvin. Tämä on kuin lapsen syntymä, ensimmäisen oman ravintolansa nyt avaava keittiömestari Robert von Bell, 36, kertoo.
Kolmen lapsen isä asuu perheineen Vantaalla ja hän on ehtinyt kiertää noin 20 vuotta helsinkiläisten ravintoloiden keittiömestarina tai -päällikkönä. Hän aloitti uransa Jyrki Sukulan VIA-ravintolasta Helsingistä ja hän on ollut myös huippukokki Tomi Björckin palkkalistoilla.
–?Äitini ja isovanhempani ovat kotoisin Sipoosta sekä lapsuudessani kävimme usein myös Porvoossa, hän kertoo taustaan.
Aasialaisuutta, flat breadeja ja snackseja
Uuden ravintolatulokkaan ruokafilosofia perustuu hyvään ja terveelliseen ruokaan.
–?Aloitamme aasialaisella menulla, joka pohjautuu japanilaiseen keittiöön. Japanissa ruokaa tehdään mahdollisimman vähistä raaka-aineista; esimerkiksi pääruoka voi koostua 3–4 raaka-aineesta, von Bell kertoo.
Mies itse vastaa ravintolansa keittiöstä.
–?Ajatuksenani on minimoida ruokahävikki ja käyttää raaka-aineet tarkasti hyödyksi, hän kertoo.
Japanilaisuuden lisäksi ravintolassa on tarjolla amerikkalaisesta keittiöstä tuttuja flat bread -leipiä, jotka on ohueksi paistettu leipä.
–?Leipä täytetään esimerkiksi juustolla. Saksassa se tunnetaan flamm kuchen -nimellä, von Bell kertoo.
Ravintola ei ole pelkästään ruokaravintola.
–?Meiltä saa myös erilaisia snackseja, joita voi nauttia juomien kanssa, von Bell jatkaa.
Ensimmäisellä ruokalistalla on kolme snacksia, kolme flat bread -tuotetta, neljä pääruokaa ja neljä jälkiruokaa.
–?Pääruokia tulee vielä kaksi lisää. Lista tulee vaihtumaan 5–6 viikon välein sesongin mukaan. Pääruoista löytyy myös kalaa, joka on nyt kuhaa, myöhemmin tulee ahventa, von Bell kertoo.
Jälkiruokalistalta löytyy muun muassa Key Westissä Floridassa suosittua Key Lime -tyylistä makuherkkua.
–?Floridalainen lime on makeampaa kuin tavanomainen lime, von Bell salaperäisenä paljastaa.
Juomapuolella ravintolan pääyhteistyökumppani on iisalmelainen Olvi ja ginit tulevat Helsinki Distillerystä.
–?Kahvivalikoimassa teemme yhteistyötä Porvoon Tolkkisissa toimivan ja Suomen parhaaksi kahvipaahtimoksi Helsinki Coffee Festivaleilla viime viikonloppuna valitun Robert Paulig Roasteryn kanssa, von Bell kertoo.
Uusi ravintola ja sen taustalla toimiva ravintolayhtiö on vantaalaisen keittiömestari Robert von Bellin (vas.) lapsi. Ravintolayhtiön vähemmistöosakas ja Jokikatu 8:n kiinteistön omistaja on porvoolais-floridalainen Roger Stjernvall.
Marko Wahlström
Kausi jatkuu syyskuun loppuun asti
Ravintolaa pyörittää Oy Borgå Smakboden Ab -niminen yhtiö, josta Robert von Bell omistaa 80 prosenttia. Loppuosan ravintolayhtiöstä omistaa Jokikatu 8:n kiinteistön omistava porvoolais-floridalainen Roger Stjernvall, joka on työskennellyt hotelli- ja ravintola-alalla Floridassa.
–?Hintatasolta ajatuksenamme on tarjota fine diningin sijaan wise diningia, jossa hinta–laatu-suhde on kohdallaan. Haluamme tarjota hintatason, joka sopii myös lapsiperheille, kaksikko sanoo.
Ravintola avaa porttinsa pitkäperjantaina.
–?Huhtikuussa olemme kiinni maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Nyt pääsiäisviikonloppuna sekä torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin olemme avoinna kello 12–21.30 sekä sunnuntaisin kello 11–18, von Bell kertoo.
Vappuaattona ravintola palvelee kello 12–21.30. Silloin yleisöä viihdyttää Riki Sorsan orkesterissa vaikuttaneen Ari Sunellin luotsaama Kuolleet Sielut -yhtye, joka esittää tribuuttina kuolleiden suomalaisartistien – kuten Aki Sirkesalon, Juicen ja Kirka Babitzinin – musiikkia.
–?Vapunpäivänä olemme avoinna kello 11–18. Sen jälkeen palvelemme asiakkaita joka päivä aina syyskuun loppuun asti, von Bell kertoo.
Ravintolan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.rantaaitta.fi. Sivut toimivat jatkossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Ravintola Ranta-aitan tunnistaa tästä logosta. Ravintola sijaitsee samalla paikalla, jossa toimi vuosina 2010–2017 kesäravintola Johans.
Marko Wahlström
Työllistää 11 tarjoilijaa ja neljä kokkia
Ravintola työllistää keittiössä Robert von Bellin lisäksi neljä henkilöä sekä asiakaspalvelussa 11 tarjoilijaa.
–?Tarjoilijoista noin 60 prosenttia porvoolaisia ja heidän keski-ikänsä on 18 vuotta. Ajatuksena on ollut tarjota nuorille ravintola-alan tekijöille töitä, yrittäjä kertoo.
Ravintolassa on kaksi lämmitettyä sisätilaa, joista toisessa on 20 asiakaspaikkaa ja toisessa, niinsanotussa suola-aitassa 40 paikkaa. Toisen sisätilan yläkerta on varattu pienryhmille tai esimerkiksi yritysten käyttöön, tilaan mahtuu 16 paikkaa.
–?Ulkoterassilla on 70 asiakaspaikkaa. Lisäksi ryhmätilauksia ja lisätilaa varten saamme vaunusaliin vielä 35 paikkaa, von Bell kertoo.
Ravintolat kaikki kalusteet ovat porvoolaisen puuseppä Mika Söderlundin käsialaa. Uusi rantaravintola sijaitsee samalla paikalla, jossa toimi kesäravintola Johans vuosina 2010–2017.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot