Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Puheterapeutti Lotta Krohn ja kuntoutuskoira Bobo auttavat monenikäisiä oppijoita leikin kautta.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO Toukokuussa Vuoden puheterapeutti -tunnustuksen saanut Lotta Krohn pitää työnsä parhaana puolena oppimiskokemusten todistamista.
Miltä Vuoden puheterapeutti 2024 -tunnustuksen saaminen tuntui?
– Hienoltahan se tuntuu. Tämä tuli minulle täytenä yllätyksenä, mutta olin kyllä iloisesti yllättynyt ja hyvin otettu tämmöisestä maininnasta.
Miten päädyit puheterapeutin ammattiin?
– Se on pitkä tarina. Hain heti lukion jälkeen Ouluun opiskelemaan logopediaa, mutta en päässyt sisään. Tein sitten vähän kaikenlaista; olin teatteri-ilmaisun linjalla ja koulunkäyntiavustajalinjalla, kunnes löysin viittomakielen tulkin koulutusohjelman ja opiskelin viittomakielen tulkiksi.
– Viittomakielen tulkin töitä tein pari vuotta, kunnes lähdin Helsingin yliopistoon opiskelemaan puheviestintää ja fonetiikkaa. Kävin siinä myös logopedian peruskurssit ja tajusin, että voisin vaihtaa pääainetta. Sitten minusta tulikin puheterapeuttiopiskelija. Vuonna 2008 sain puheterapeutin laillistuksen.
Onko jotain, mitä haluaisit itsessäsi tai toiminnassasi vielä kehittää?
– Haluan aina tehdä jotain uutta. Nyt kiehtoo erityisesti eläin- ja luontoavusteisuuden yhdistäminen kuntoutustyöhön, ja sitä olenkin tehnyt kuntoutuskoirien kanssa.
Teet tosiaan töitä yhdessä kuntoutuskoira Bobon kanssa. Miten Bobo päätyi mukaan kuvioihin?
– Bobo tuli meille opaskoirakoulun hoitopentuna, eikä läpäissytkään puolitoistavuotiaana koulun lopputestejä. Saimme mahdollisuuden ostaa Bobon, ja tajusin, että nythän minulla on koira, jolla on kaikki terapiatyöhön soveltuvat ominaisuudet.
Mikä on parasta työssäsi?
– Parasta on se, kun asiakkaat oppivat jotakin. Välillä voi ihan konkreettisesti nähdä, että nyt se tapahtuu, kun lapsi esimerkiksi oppii jonkun äänteen. Sen takia tätä työtä tehdään.
Sinulla on taustaa harrastajateatterista. Mikä on ollut teatterin tekemisen suurin anti puheterapian maailmaan?
– Heittäytyminen. Se, että uskaltaa lähteä vaikka sen lapsen aloitteisiin, niin kuin teatterilavalla kuuntelee kanssanäyttelijöitä ja reagoi heidän tekemiseensä. Lisäksi olen saanut oppia videoeditoinnista ja löytänyt uskoa siihen, että kaiken voi oppia, vaikkei heti osaisikaan.
Mitä kysyisit itseltäsi?
– Miten pitäisi parantaa lasten kuntoutusta Suomessa? Tällä hetkellä on pulaa puheterapeuteista, eikä kaikilla ole samat mahdollisuudet kuntoutua. Pitäisi tehdä sen kaltaisia poliittisia päätöksiä, että voitaisiin turvata lasten ja nuorten kuntoutuminen. He ovat ne, jotka loppujen lopuksi vievät tätä yhteiskuntaa eteenpäin.
Fakta
» Lotta Krohn.
» Sai puheterapeutin laillistuksen vuonna 2008. Muutti samana vuonna Porvooseen.
» Toimii Kulloo-Mickelsbölen kyläyhdistyksen hallituksessa sihteerinä.
» Harrastuksiin kuuluu teatteri ja ilma-akrobatia.
» Perheeseen kuuluu mies Kenneth, 2 teini-ikäistä lasta ja 2 labradorinnoutajaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot