Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Sijoituspetoksissa uhri huijataan sijoittamaan rahaa esimerkiksi osakkeisiin, kryptovaluuttaan tai vaihtoehtoisiin energiamuotoihin.
Depositphotos
ITÄ-UUSIMAA Kansainvälistä Rikosuhriviikkoa vietetään vuosittain viikolla kahdeksan. Rikosuhriviikon teemana on erilaiset petosrikokset. Viime keskiviikkona vietettiin kansainvälistä rikosuhripäivää. Suomessa rikosuhripäivän tarkoituksena on parantaa rikoksen uhrin asemaa ja lisätä tietoa uhrien tukipalveluista, Rikosuhripäivystys tiedottaa.
Erilaisten petosrikosten yleistyminen näkyy Rikosuhripäivystyksessä. RIKUn eri palveluissa on ollut vuonna 2022 yhteydenoton syynä petos tai kavallus noin 1900 tapauksessa. Näistä petoksia on ollut valtaosa. Vuonna 2021 vastaava määrä oli 1700.
– Petoksen uhriksi joutuminen voi aiheuttaa mittavan taloudellisen menetyksen, jota on vaikeaa saada takaisin. Uhrit saattavat kokea häpeää tai syyllisyyttä siitä, että ovat joutuneet petoksen uhriksi. Rikosuhripäivystys voi auttaa käytännössä esimerkiksi rikosilmoituksen teossa ja olla muutenkin tukena rikosprosessissa, sanoo RIKUn toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Huijarit vetoavat ihmiseen esimerkiksi lupauksilla rahasta tai rakkaudesta. Erilaisia petostyyppejä ovat muun muassa romanssihuijaukset, sijoituspetokset, tietojen kalastelu ja muut erilaiset verkossa tehtävät petokset. Identiteettivarkaudella voidaan valmistella erilaisia petoksia. Petostyypit poikkeavat jonkin verran toisistaan, minkä vuoksi tuen tarpeet vaihtelevat yksilöllisesti.
Palvelut tarkoitettu kaikille
Petosrikoksissa RIKUn tilastoissa naisten osuus (67 prosenttia) on pienempi kuin kaikissa asiakkaissa. Romanssihuijauksissa naisten osuus on 78 prosenttia ja sijoitushuijauksissa 54 prosenttia. Tämä voi kertoa siitä, että naiset hakevat apua herkemmin Rikosuhripäivystyksestä.
– Haluamme muistuttaa, että RIKUn palvelut on tarkoitettu kaikille ja myös miehet tarvitsevat apua rikoksen uhriksi jouduttuaan. Erilaisia petosten muotoja on digitaalisessa maailmassa niin paljon, että uhriksi voi joutua kuka tahansa iästä ja sukupuolesta riippumatta. Myös miehet kohtaavat romanssihuijauksia, Åberg kertoo.
Lähisuhdeväkivalta ja seksuaalirikokset ovat yhä yleisimmät syyt tulla Rikosuhripäivystyksen asiakkaaksi. Vuonna 2022 asiakkaita eri palveluissa oli yhteensä 28 300, eli 6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Yleisimmät syyt asiakkuuteen olivat lähisuhdeväkivalta (6100 asiakasta), seksuaalirikokset (4500) ja omaisuusrikokset (2800). Asiakkaista 6800 oli tullut Rikosuhripäivystykseen poliisin ohjaamana, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.
Naisia kaikista asiakkaista tilastoitiin 76 prosenttia ja miehiä 24 prosenttia
Kaikki RIKUn palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. RIKUn toiminta perustuu ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistyöhön. Eri puolilla Suomea toimii noin 560 vapaaehtoista.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot