Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Porvoolainen Alexandra Björkman, 27, viihtyy työssään jakeluauton kuljettajana. – Nyt en enää vaihtaisi tältä alalta pois, sillä olen unelmatyössäni, hän sanoo.
Marko Wahlström
PORVOO, KUNINKAANPORTTI–DOMARGÅRD Porvoolaiselle kuorma-autonkuljettaja Alexandra Björkmanille, 27, naistenpäivä ei ole mikään erityinen päivä. – Toki iloisesti yllätyn, jos poikaystävä muistaa, hän sanoo.
Hän kertoo päätyneensä kuorma-autoalalle saatuaan isänsä kautta tietää, että Kuljetusliike Kim-Johan Nuikka Oy etsi leipä- ja pullakuskia.
– Nykyinen pomoni on tuttu isäni kanssa. Olin vielä kokkikoulussa, kun aloitin kesätyöt nykyisen työnantajani palveluksessa.
Hänen isänsä on joskus ajanut rekkaa renkinä, ja tehnyt tuurauksia myös tyttären nykyisen työnantajan palveluksessa.
– Meitä on kolme siskosta, joista keskimmäinen on nyt suorittanut kuorma-autokortin. Nuorimmainen on vielä alaikäinen.
Kokki ryhtyi leipä- ja pullakuskiksi
Kuljetusala ei ollut kuitenkaan hänen haaveammattinsa.
– En ole koskaan tiennyt mitä haluan tehdä. Siksi aloitin ensin lähihoitajaopinnot, mutta huomasin, että se ei ollut mun juttu ja siirryin Inveonin kokkilinjalle, hän kertoo kahvitauolla Kuninkaanportin Shellillä.
Björkman jatkoi leipä- ja pullakuskina 2–3 vuotta, kunnes ajot loppuivat.
– Suoritin pomoni ehdotuksesta oppisopimuksella kuorma-autokortin (C-kortti) ja aloin ajaa Rosk'n Rollin (jätehuoltoyhtiö) jäteastioita.
Välillä hän kertoo ajaneensa kuljetusliikkeen kaksiakselista Volvoa, kun on tuurannut jotain toista kuljettajaa.
Porvoolainen Alexandra Björkman aloitti työt jakeluautonkuljettajana leipä- ja pullakuskina. Nyt hän ajaa Rosk'n Rollin jäteastioita asiakkaille.
Marko Wahlström
"Saan itse suunnitella työt viikkolistan mukaan"
Porvoolaista viehättää se, että hän saa olla itsekseen ja suunnitella omat työt.
– Nykyisessä työssäni saan viikkolistan, jonka perusteella saan itse suunnitella viikon ajot. Pääasia on, että saan listalla olevat työt tehdyksi.
Jos jollakin viikolla on vähemmän ajoja, hän voi pitää vapaapäiviä. Alalla kertyy 1,5 pekkaspäivää (työajan lyhennysvapaa) kuukaudessa eli 18 päivää vuodessa.
– Minun ei tarvitse olla tekemisissä ihmisten kanssa, jos en halua. Tapaan päivän aikana ihmisiä, mutta huomattavasti vähemmän kuin leipä- ja pullakuskiaikoina. Jokainen viikko on ihan erilainen; seuraavaa viikkoa ei voi edes ajatella millainen se on.
Hän sanoo, että tykkään sitä, että saa pomppia päivän aikana usein autosta ulos ja sisään.
– Tässä ei tarvitse pitkään istua ja ajaa.
Lumityöt jätepisteillä venyttävät työpäivää
Mitkä ovat työsi huonoja puolia?
– En koskaan voi sanoa tarkasti, milloin työpäiväni päättyy. Esimerkiksi talvisin lumityöt kierrätyspisteiden ympärillä venyttävät aikataulua. Monesti työ on välillä myös likaista. Minua se ei haittaa, sillä mieluummin teen tällaista kuin niinsanottua siistiä hommaa.
Björkmanin työhön kuuluu kierrätyspisteiden siivous ylimääräisistä jätteistä ja jäteastioiden pienet huoltotyöt sekä asiakkaiden jäteastioiden vaihdot sekä Rosk'n Rollin noutopalveluasiakkaiden tavaroiden haku.
Hän aloittaa työpäivänsä keskimäärin ehkä kello 6:n aikaan.
– Yleensä päivät venyvät neljään tai viiteen eli 10-tuntisiksi. Kesällä mökkiläisten tulo tietää enemmän roska-astioiden vaihtoja. Talvisin käyntipaikkoja on vähemmän kuin kesäisin.
Alexandra Björkman ottaa uusia jäteastioita kyytiin Domargårdin jäteasemalta.
Marko Wahlström
"Voisihan palkka olla parempikin"
Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto on juuri saanut sovittua alalle uuden työehtosopimuksen.
Björkmanin mielestä kuljetusalan palkkaus on sopiva.
– Voisihan se (palkka) aina parempikin olla, mutta kyllä sillä toimeen tulee. En valita.
Kuinka paljon ajoa sinulle tulee itäisellä Uudellamaalla?
– Ajan jätehuoltoyhtiön alueella eli Porvoossa, Loviisassa, Sipoossa, Askolassa ja Pornaisissa. Tiet ovat tulleet jo niin tutuiksi, että saadessani jonkun osoitteen nenän eteeni, niin lähes aina on käsitys sijainnista. Leipä- ja pullakuskina ajoin myös Henrikssonin tuotteita Helsinkiin asti.
– Auton tietokoneen kartalta näen kierrätyspisteiden ja roska-astioiden sijainnit. Viikkolistan saan sähköisesti.
– Kyllä tässä ammatissa nainen pärjää siinä, missä mieskin, Alexandra Björkman sanoo ja siirtää tyhjää ja puhdasta jäteastiaa kuorma-auton uumeniin.
Marko Wahlström
Ammattikuski viihtyy auton ratissa myös vapaa-ajalla
Jos kuorma-autonkuljettaja suorittaisi myös E-kortin, pääsisi hän ajamaan ajoneuvoyhdistelmää.
– Olemme puhuneet työnantajan kanssa, että suorittaisin sen oppisopimuksella. En ole kuitenkaan vielä päättänyt asiaa. Siihen tarvittaisiin 10 ajotuntia ja 5 teoriatuntia sekä näyttökokeen suorittaminen, Björkman pohtii.
Hän sanoo viihtyvänsä auton ratissa myös vapaa-ajallaan, vaikka se saattaa kuulostaa kummalliselta.
– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että hyppään auton rattiin. Tällä hetkellä ajan Honda Civicillä, mutta minulla on myös harrasteauto 1970-luvun Opel Kadett ja yksi pakettiauto.
Porvoolainen viihtyy auton ratissa ja työstä, jossa saa nousta auton ratin takaa usein pois. – Tässäkin työssä saa ihan riittävästi istua autossa, jos asiakaskohde on vaikkapa Loviisan puolella, Alexandra Björkman sanoo.
Marko Wahlström
"Nyt kuka vaan voi tehdä sitä, mitä haluaa"
Mietitkö, että voitko työskennellä perinteisesti miehisellä alalla?
– Alkuun mietin, että mitä jos en pärjää, mutta miksipä en pärjäsi. Nykyään kuka vaan voi tehdä sitä, mitä haluaa. Välillä voi olla raskasta, jos joudun hakemaan pois rikkinäisiä roska-astioita, joita tyhjentäjät eivät ole saaneet tyhjennettyä.
Björkmanilla on tiedossa lähipiiristä kaksi naista, jotka ajavat kuorma-autoa.
– Vähemmän naisia näkee ison auton ratissa.
Mitä sinulle merkitsee naistenpäivä?
– Itselleni se on ihan vain päivä muiden joukossa, enkä koe sitä mitenkään erityisen tärkeänä päivänä. Kaikki päivät ovat minulle melkein samanlaisia. Jos poikaystävä muistaa, niin sitten voi oikein yllättyä.
– Eihän nykyään saa olla naisia ja miehiä, mutta kaikilla saa olla oma mielipiteensä päivän merkityksestä.
Björkman kertoo unelmoivansa siitä, että saa tehdä tätä työtä, jota nyt tekee.
– Ja, että itse ja läheiseni saavat pysyä terveenä niin, että kaikki asiat olisivat hyvin.
Kuorma-autonkuljettaja jatkaa seuraavaksi matkaansa Domargårdin jäteasemalle, josta hän ottaa kyytiin puhdistettuja jäteastioita toimitettavaksi jakelulistalla oleville asiakkaille.
FAKTA
Alexandra Björkman
» Syntynyt Porvoossa vuonna 1996.
» Peruskoulutukseltaan kokki, mutta ei ole päivääkään tehnyt ammatikseen kokin töitä. Aloitti kesätöissä leipä- ja pullakuskina porvoolaisessa kuljetusliikkeessä (Kuljetusliike Kim-Johan Nuikka Oy) vuonna 2016.
» Harrastaa omistamansa hevosen (22-vuotias ruuna, entinen lämminverinen ravihevonen) ja kahden koiransa (welsh corgit) kanssa puuhailua sekä kokkailee kotona.
» Perheeseen kuuluu poikaystävä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot