Viikon kysymys
A-
A+
– Tsemppiä, olette hyvä! Sinun kaltaistasi tarvitsemme, loviisalaiset Terttu ja Sten Ståhls toivottivat presidenttiehdokas Olli Rehnille vaalikentille hänen poistuessaan paikallisesta kahvilasta viime viikon perjantaina.
Marko Wahlström
LOVIISA, KESKUSTA–PORVOO Vähän reilu 20 lapinjärveläistä ja loviisalaista oli saapunut loviisalaisen kauppakeskuksen kahvilaan viime viikolla, kun presidenttiehdokas, Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä virkavapaalla oleva Olli Rehn oli saapunut kylään itäiselle Uudellemaalle vaalikierroksellaan.
– Hienoa saada tulla tänne. Muistan kuinka olin – vähän nuorempana tosin – pelaamassa jalkapalloa Loviisan Toria vastaan, hän muisteli avauksessaan.
Rehn kuvaili Loviisaa maamme energiadynamoksi.
– Energiatalous on todella isossa meidän arjen turvallisuuttamme, jotta pärjäämme erilaisissa kriisitilanteissa.
Presidenttiehdokas Olli Rehnistä otettiin kuvia yhdessä lapinjärveläisten ja loviisalaisten kannattajien kanssa.
Marko Wahlström
Rehn on valitsijayhdistyksen ehdokas
Rehn korosti, että Tasavallan Presidentti on koko kansan presidentti.
– Sen takia käynnistimme kampanjan kesällä avoimelta pohjalta ja matalalla kynnyksellä. Kutsuin kaikkia suomalaisia mukaan ja keräsimme kannattajakortteja.
Rehn osallistuu presidentinvaaleihin puolueiden ulkopuolelta, kansanliikkeen ehdokkaana, kuten vastaehdokkaat Mika Aaltola (sit.) ja Pekka Haavisto (vihr.).
– Tarvittavat kannattajakortit saatiin kerättyä syyskuussa ja saimme perustettua valitsijayhdistyksen (Tasavallan Parhaaksi ry). Haluan lämpimästi kiittää kaikkia teitä, jotka olette allekirjoittaneet kampanjakortin ja keränneet kortteihin allekirjoituksia demokratian ja tasavallan puolesta, hän kiitti.
– Kahtiajaon aika ei ole vielä ohi. Se on meidän suomalaisten yhteinen kollektiivinen epäonnistuminen, että eripura ja kahtiajako on päässyt kasvamaan suomalaisessa yhteiskunnassa, presidenttiehdokas Olli Rehn sanoi.
Marko Wahlström
"Kansallisesta maanpuolustuskyvystä pidettävä kiinni"
Rehn jakoi maamme tulevaisuuden haasteet ja presidentin tehtävät kolmeen osaan.
– Ulkopolitiikka on presidentin päätyö. Tasavallan residentin tehtävä on johtaa maamme ulkopolitiikkaa viisaasti ja ennakoivasti vakaalla kädellä tässä suuren epävarmuuden maailmassa ja vaikealla geopoliittisella maailmankolkalla arvaamattoman Venäjän naapurina.
Hän siteerasi presidentti J.K. Paasikiveä hieman uudelleen muotoiltuna.
– Maantiede ei ole muuttunut, mutta meidän asemamme on. Tarkoitan sitä, että olemme nyt liittovaltio Naton jäseniä ja vastustamme yhdessä kumppaneidemme kanssa Venäjän aggressiivista politiikkaa.
Hän muistutti, että mahdollisen kriisin iskiessä Suomea puolustavat ensivaiheessa suomalaiset.
– Sen takia on ensiarvoisen tärkeää pitää kiinni meidän kansallisesta puolustuskyvystä eli Puolustusvoimistamme, reserviläisarmeijastamme ja maanpuolustustahdostamme, jota rakennetaan joka päivä jokaisen suomalaisen korvien välissä – sitä miten toisiamme kohtelemme ja rakennamme kansallista identiteettiä.
– Jos leikkaukset kasautuvat yksittäisille väestöryhmille, jyrkentää se edelleen kahtiajakoa, josta Suomi on viime vuodet kärsinyt. Sillä on myös merkitystä kansallisen eheyden kannalta tilanteessa, jossa Venäjä testaa meitä koko ajan, Olli Rehn totesi.
Marko Wahlström
"Taloutemme on osa turvallisuutta ja itsenäisyyttä"
Hän nosti toiseksi presidentin tehtäväksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa arjen turvallisuuden edistämisen.
– Presidentin pitää olla terveen talouden puolesta puhuja. Meidän talous oleellinen osa turvallisuutta ja itsenäisyyttä. Sen takia on tärkeä, että presidentti puhuu ja toimii yrittämisen ja työn tekemisen arvostuksen sekä julkisen talouden velkaantumisen pysäyttämisen puolesta, mikkeliläisen autovaraosakauppiaan poika sanoi.
Kolmanneksi tehtäväksi hän nosti Suomen tasavallan arvojen – ihmisarvoa, yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja oikeusvaltiota – puolustamisen.
– Ne ovat olleet koetuksella sekä ulkoisesti että sisäisesti viime aikoina. Meidän täytyy yhdessä työskennellä vahvistaaksemme henkistä lujuutta. Tämä koskee myös päätöksentekoa esimerkiksi leikkauksista ja säästöistä sekä tilannetta työmarkkinoilla, Rehn sanoi.
Hän piti selvänä, että julkisen talouden tasapainottamista tarvitaan.
– Samalla olisi tärkeä toimia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden hengessä niin, että leikkaukset eivät kohdistu ja kasaudu liiaksi yksittäisille väestöryhmille, kuten nuorille ja opiskelijoille tai yksinhuoltajaperheille.
Presidenttiehdokas Olli Rehn sanoi haluavansa tehdä myönteisen kampanjan Suomen puolesta, johon on hänen mukaan paljon aineksia.
Marko Wahlström
"Tarvitsemme kokoavaa ja yhdistävää voimaa"
Työmarkkinoilla tilanne on kärjistynyt viime aikoina ja maassamme on nähty poliittisia mielenilmauksia.
– Suomea on rakennettu paitsi yrittämisellä, työn tekemisellä, luovuudella ja innovaatiolla myös sopimusosapuolten yhteisymmärryksellä. Mielestäni lasta ei kannattaisi heittää pois pesuveden mukana. Sen sijaan tulisi pyrkiä ei riidellen ja repien, vaan neuvotellen ja sopien hakemaan ratkaisuja.
Rehn muistutti, että Suomi ei tarvitse enää lisää volyymiä megafoneihin tai algoritmeihin.
– Tarvitsemme kokoavaa ja yhdistävää voimaa, koska meidän tilanteemme myös ulkoisesti on hyvin haavoittuva, hän viestitti työnantajien ja -saajien suuntaan.
Hän viittasi suomalaisten sanontojen rikkaaseen kirjoon muistuttamalla pätevästä ohjenuorasta suomalaisten keskinäiseen elämään ja kanssakäymiseen muiden kansakuntien ja valtioiden kanssa.
– "Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin" eli nykykielellä se tarkoittaa suurin piirtein sitä, että tunne itsesi, tunne kansasi sekä arvosta myös muita ihmisiä ja muita kansakuntia.
Huolimatta vaikeasta ja vaarallisesta maailmantilanteesta, jossa Venäjä taittaa peistä Ukrainassa, Lähi-Itä on liekeissä sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on kovia jännitteitä, Suomen pitää Rehnin mielestä pystyä suunnistamaan hyvin.
– Meillä on paljon vahvuuksia ja vankkaa perusluottamusta suomalaisessa yhteiskunnassa, hyvin koulutettuja ja osaavia ihmisiä sekä yritteliästä ja työtäpelkäämätöntä porukkaa. Meillä on kaikki eväät selviytyä ja olla menestyjäkansa, kunhan meillä on kykyä uudistua ja pitää keskenämme yhtä.
Presidenttiehdokas Olli Rehnin mukaan Suomella on vahva perinne kansallisesta yhteisymmärryksestä työmarkkinoilla aina talvisodan tammikuun kihlauksesta lähtien. – Sen sijaan tulisi pyrkiä ei riidellen ja repien, vaan neuvotellen ja sopien hakemaan ratkaisuja, presidenttiehdokas Olli Rehn totesi loviisalaisessa kahvilassa.
Marko Wahlström
Mielenterveysongelmiin pitää puuttua ennaltaehkäisevästi
Keskustelutilaisuuden yleisökysymyksissä ja kommenteissa esille nousivat muun muassa itärajan tilanne, Suomen virallisten suhteiden palautuminen Venäjän suuntaan, Euroopan Unionin rooli turvallisuusasioissa sekä presidentin Nato-linjaukset.
Lisäksi nuorten mielenterveysongelmat, työikäisten uupumus ja suomalaisten kriisinkestävyys herättivät kysymyksiä tulevalle arvojohtajalle.
– Se, että meillä on parempi tulevaisuuden näkymä, on tärkeä kysymys nuorille, jotka harkitsevat perheen perustamista.
– Varsinkin poikien ja nuorten miesten syrjäytymisessä on kyse ketjusta, jos ei ole koulutusta ja pysyvää työpaikkaa. Silloin ei ole helppoa vakiintua parisuhteeseen, eikä synny lapsia.
Rehn piti tärkeänä ketjun katkaisemista jo varhaisessa vaiheessa ja mielenterveysongelmiin puuttumista ennaltaehkäisevästi.
– Tämä on jo kansantaloudellinen ongelma, koska mielenterveysongelmat ovat tällä hetkellä suurin työkyvyttömyyden syy Suomessa. Käyttäisin tästä asiasta painavia puheenvuoroja presidenttinä.
Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom toivotti presidenttiehdokas Olli Rehnin tervetulleeksi Loviisaan.
Marko Wahlström
Tapaaminen myös Fortumin johdon kanssa
Tilaisuuteen osallistuivat myös Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sd.). Ennen avointa keskustelutilaisuutta presidenttiehdokas tapasi Fortumin Loviisan voimalaitoksen showroomissa niin voimalaitosyhtiön kuin kaupungin johtoa.
– Loviisa on erittäin tärkeä kaupunki Suomessa niin historiallisesti kuin nykyisin, koska olemme energiatuotannon ja turvallisuuden kannalta entistä keskeisempi paikka, kaupunginjohtaja tiivisti.
Loviisasta presidenttiehdokkaan kulku jatkui Porvoossa paikallisessa ravintolassa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen, johon osallistui Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.). Keskustelua viritti SPR:n puheenjohtajana toimiva porvoolainen Elli Aaltonen.
»»Presidentinvaalit järjestetään 28.1.2024. Ennakkoäänestys kotimaassa 17.–23.1.2024 ja ulkomailla 17.–20.1.2024.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot