Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Vuonna 1890 rakennettu Wårkullan kotiseututalo tunnettiin aiemmin nimellä Andersby bönehus (rukoushuone). Liljendalin kotiseutuyhdistyksen hallituksen jäsen Svante Kiljander ja puheenjohtaja Heidi Hurmerinta iloitsevat Wårkullan saamasta tunnustuksesta.
Marko Wahlström
LOVIISA, ANDERSBY Historian toisen Itä-Uudenmaan kulttuuriympäristöpalkinnon saanut kotiseututalo Wårkulla ja sen rukoushuone pihapiireineen, museorakennuksineen ja paloruiskukoppeineen on kokonaisuus, jota on taidolla ja huolella hoidettu ja kehitetty.
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen myöntämä palkinto luovutettiin Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien yleisötilaisuudessa viime viikolla.
– Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen rikastuttavat ihmisen elämää – myös paikallista yhteenkuuluvuutta, vahvaa identiteettiä, säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kajaste totesi palkintoa luovuttaessaan.
Hänen mukaan kulttuurisen ympäristön säilyttäjinä Liljendalin kotiseutuyhdistys ja Wårkulla, kuten sen muutkin rakennukset ja yhteisön moninainen toiminta näyttelyineen, talkoineen, tapahtumineen palvelevat mainiosti seudun asukkaiden juurevuutta ja perinteitä.
– Pidän tätä kovin tärkeänä, sillä tietäen tai tietämättään ihminen kokee kulttuuriympäristönsä ja myös luonnonympäristön, tärkeäksi osaksi identiteettiään, minuuttaan – olemassaoloaan, Kajaste jatkoi.
Hänen mukaan ihmisen juurista, identiteetistä. kasvaa yhtenäisyyden puu.
– Sitä tarvitaan ihmisen omassa elämässä sekä sitä tarvitsee moninaisissa vaiheissa ja kriiseissä elävä kansakunta. Tämä luo vahvan perustan kestävälle puulle.
Salvus-säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kajaste (vas.) ja varapuheenjohtaja Rolf Gabrielsson luovuttivat Itä-Uudenmaan Kulttuuriympäristö -palkinnon Liljendalin kotiseutuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Heidi Hurmerinnalle ja hallituksen jäsen Svante Kiljanderille.
Marko Wahlström
"Museot ja niiden tekemä työ arvokasta"
Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien tämän vuoden teema on "Elävä ympäristö".
– Museot ja kotiseutumuseot ovat arvokkaita sekä pitävät yllä elävää kulttuuriperintöä. Tällä tilaisuudella ja palkitsemishetkellä haluamme Salvuksessa kunnioittaa kaikki itäuusmaalaisia kotiseutumuseoita ja niiden tekemää työtä, Kajaste sanoi.
Wårkullan saama palkinto on Salvus-säätiön symboli, joka on konsoli eli tuki.
– Konsolia on aikoinaan käytetty rakennuksen ulkonevan osan tukena. Symbolilla haluamme kannustaa ja tukea kaikkia niitä tahoja – yhteisöjä, yksityisiä henkilöitä sekä julkista ja kolmatta sektoria – jotka tekevät arvokasta työtä kulttuuriperinnön sekä rakennushistorian ja -suojelun hyväksi, Kajaste jatkoi.
– Ihminen elämässään hakee aina juuriaan, ja yksi suuri osa on kulttuuriympäristö. Kun seudun asukkaiden perinteitä ja juurevuutta vaalitaan, ollaan tavallaan tekemisissä ihmisen olemassaolon kanssa, Kimmo Kajaste pohdiskeli filosofisesti.
Marko Wahlström
Salvus-säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kajaste luovutti palkinnon eli konsolin Liljendalin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Hurmerinnalle. Taustalla säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Rolf Gabrielsson.
Marko Wahlström
Heidi Hurmerinta: "Talkooväkeä riittänyt mukavasti"
Kotiseututaloa ylläpitävä Liljendalin kotiseutuyhdistys täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Yhdistykseen kuuluu noin 240 jäsentä.
Kotiseutuyhdistys ylläpitää Wårkullan lisäksi Sävträskissä sijaitsevia kotiseutumuseota ja Sockengårdia, jonka pysäköintialue on laajennettu ja valaistusta uudistettu.
– Talkooväkeä on riittänyt hyvin, ja väkeä on tullut mukavasti aina, kun olemme jotain tehneet, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Heidi Hurmerinta kiitteli Itäväylä-lehdelle.
Wårkullassa on tänä vuonna kunnostettu pihamaata, siirretty lipputanko uuteen paikkaan sekä asennettu paikoilleen uudet ulkopenkit ja -pöytä, jotka on veistänyt Jens Bäckman Hommansbystä.
– Ensi kesänä on tarkoitus niittää ja raivata lupiineista ja pihlajista Wårkullan Lapinjärventien puoleinen sivusta, Hurmerinta jatkoi.
Wårkullan kotiseututalon museorakennus valmistui vuonna 2000.
Marko Wahlström
Wårkullan kotiseututalon pihapiiriin on rakennettu talkoilla komea riukuaita.
Marko Wahlström
Hommansby FSD -nuorisoseuran vapaapalokunnan entinen paloruiskukoppi lahjoitettiin Liljendalin kotiseutuyhdistykselle vuonna 2000. Koppi sijaitsee Wårkullan tontilla.
Marko Wahlström
Wårkullan ikkunaremontti tulossa lähivuosina
Pihan kunnostuksen rahoitettiin omin varoin, mutta yhdistys saa tukea muun muassa Svenska Kulturfondenilta ja Loviisan kaupungilta.
– Tänä vuonna saimme Kulturfondenilta 3 000 euroa ja kaupungilta yleisavustuksena 1 600 euroa, Hurmerinta kertoi.
Lähiajan hankkeita tulee olemaan Wårkullan ikkunoiden entisöinti, jota varten restaurointiasiantuntija Esko Lehtovaara kävi arvioimassa tilanteen kaksi vuotta sitten.
Kulttuuriperintötutkija Mai Joutselainen ja korjausrakentamisen asiantuntija Fredrik Andersson Porvoon museosta ovat käyneet antamassa hyviä neuvoja avustustenhakuun.
– Wårkullan ulko-oven viereinen seinä kunnostettiin Museoviraston avustuksen turvin. Rahoitusta löytyy, mutta niitä joutuu vähän etsimään. Se vaatii hieman byrokratiaa! Hurmerinta sanoo.
Liljendalin kotiseutuyhdistys osti Wårkullan kotiseututalon 15 000 markalla Andersby Evangeliföreningiltä vuonna 1992. Museotoiminta alkoi vuonna 1994.
Perinteiset maakuoppaperunat haudutetaan Höutandag-tapahtumassa tämän katoksen alla, Heidi Hurmerinta ja Svante Kiljander esittelevät.
Marko Wahlström
Wårkullassa Höutandag-satojuhla lokakuun alussa
Wårkulla ja sen vieressä sijaitseva, vuonna 2000 noin 400 talkootyötunnin aikana rakennettu museorakennus ovat avoinna kesäsunnuntaisin heinäkuussa ja tapahtumien yhteydessä.
– Tänä kesänä täällä oli noin 70 kävijää, joka on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Edellisenä kesänä täällä oli maanviljelijä ja valokuvaaja Alf Willnerin (1928–1977) valokuvanäyttely, jolloin kävijöitä oli lähes 100, Hurmerinta sanoi.
Kotiseutuyhdistys järjestää seuraavaksi syysmarkkinat Liljendalin Salen pysäköintialueella lauantaina 23.9. kello 10–12 ja Höutandag-satojuhlan Wårkullassa sunnuntaina 1.10., jolloin paistetaan perinteisiä maakuoppaperunoita.
»» Wårkulla hembygdsgård (kotiseututalo) sijaitsee osoitteessa Andersbyntie 1.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot